貓乾糧資料庫

1001 回覆
177 Like 2 Dislike
頂..NV同ZIWIPEAK好大罐但佢好細食
放雪櫃放三四日會唔會有事

ZP有細size 不過比起大size好唔抵

thrive 細個隻岩岩好 好消息係主子好鐘意thrive 雞罐 唔洗再俾魚佢
上網見有隻叫summit10既貓糧勁平,話係歐洲出口天然糧,太平驚賴嘢唔敢買
有冇人聽過?
樓主係咪幫隻貓轉左生肉糧啦
你推薦邊隻
你推薦邊隻

半生肉咋 食緊primal脫水嗰隻
好貴但方便

另外買左VE嗰隻生肉粒當小食,佢地好鍾意食,成日坐喺櫃門叫我餵
但係食得多會變左粒粒屎,應該太多骨
上網見有隻叫summit10既貓糧勁平,話係歐洲出口天然糧,太平驚賴嘢唔敢買
有冇人聽過?

平係有原因
蛋白質只係到AAFCO 最低要求
好多營養素比其他糧低成半咁濟
牛磺酸夠膽死得30mg, 搞到我以為自已睇錯,正常1000~1500mg
[quote]上網見有隻叫summit10既貓糧勁平,話係歐洲出口天然糧,太平驚賴嘢唔敢買
有冇人聽過?

平係有原因
蛋白質只係到AAFCO 最低要求
好多營養素比其他糧低成半咁濟
牛磺酸夠膽死得30mg, 搞到我以為自已睇錯,正常1000~1500mg
得50份1,好彩冇買
你推薦邊隻

好貴但方便

另外買左VE嗰隻生肉粒當小食,佢地好鍾意食,成日坐喺櫃門叫我餵

汪喵隻生肉好似抵屌d 開心食用中
仲有d零食 都好撚抵

仲有d零食 都好撚抵

見你買得咁開心我都有買
等送

仲有d零食 都好撚抵

見你買得咁開心我都有買
等送

買又唔講聲 想買少少野

仲有d零食 都好撚抵

見你買得咁開心我都有買
等送

買又唔講聲 想買少少野

巴打都有買開? 我係台灣成日買俾主子

仲有d零食 都好撚抵

見你買得咁開心我都有買
等送

買又唔講聲 想買少少野

巴打都有買開? 我係台灣成日買俾主子

係呀 d零食平靚正 成分ok 係罐頭隻仆街唔食 其他都好鐘意 運過黎先2、3日
買左隻devoted ,好貴 ,想問呢隻有冇任何壞影響

呢隻ok㗎,但唔見我買開嗰幾間shop有
巴打邊到買?幾錢?
屋企隻貓食緊vigor & sage ,好似幾好
lm
你推薦邊隻

好貴但方便

ZP出primal比邊隻好d? 因為zp平成截
汪喵係咩牌子黎
你推薦邊隻

好貴但方便

汪喵係咩牌子黎

primal你食咩味?
太高 protein會唔會易肚屙
我隻貓就嚟12歲,最近都想轉糧但唔成功
佢之前食開RC嘅老年糧,而家轉其他牌子老年糧又唔肯食
想擺脫RC糧又唔知轉咩好

有無慢慢溝糧轉?

用咗半個月少至多溝糧咁轉
開始都有食,但食食吓又唔要

如你知老貓糧成分好差,重俾唔俾佢食
大量碳水化合物同纖維無貓會想食
但RC味重,叫做呃到隻貓食垃圾

無論"your cat" 定蘇青青本書都有講過老貓前糧對隻貓幾差,比佢食番好嘢啦

同埋12歲有無驗過全血?
長食乾糧嗰啲2,3歲啲腎指標都超超地
你推薦邊隻

好貴但方便

汪喵係咩牌子黎

汪喵星球 台灣牌子黎 好抵

如你知老貓糧成分好差,重俾唔俾佢食
大量碳水化合物同纖維無貓會想食
但RC味重,叫做呃到隻貓食垃圾

無論"your cat" 定蘇青青本書都有講過老貓前糧對隻貓幾差,比佢食番好嘢啦

同埋12歲有無驗過全血?
長食乾糧嗰啲2,3歲啲腎指標都超超地

呢排腸胃有啲差,有時嘔有時便秘
有時俾一半罐頭加水咁食
原來老糧咁差...仲以為會好啲
你推薦邊隻

好貴但方便

汪喵係咩牌子黎

汪喵星球 台灣牌子黎 好抵

我依加係台灣寵物展買左勁多
買左隻devoted ,好貴 ,想問呢隻有冇任何壞影響

呢隻ok㗎,但唔見我買開嗰幾間shop有
巴打邊到買?幾錢?

200幾,好細包 柴灣永李買

有無1.5kg?有嘅話都可接受
無嘅可能食生肉糧重抵

汪喵係咩牌子黎

primal你食咩味?
太高 protein會唔會易肚屙

Prima火雞同鹿肉,大概一個月一隻味
ZP係風乾,原理上比凍乾保存營養上差啲
同埋加唔到水變肉醬,因為水分重要所以P好啲
ZP買過風乾牛肉,都係當小食

高蛋白唔會痾
因為貓天生消化蛋白質,通常軟便係因為主人無控制餵食份量,尤其低蛋白轉高,舉例一直餵開60g一日,高蛋白糧可能只要40g就得,因為營養已經達標,無減翻份量就會營養過剩,尤其蛋白質比碳水化合物易消化,更快排出體外,腸吸收唔切就軟便

另一個因素係本身消化系統差,食開高碳糧習慣逼啲屎留喺腸耐啲先痾,通常屎都成型。但轉高蛋白糧即少左hold屎成分,所以去得好快,但腸胃無好過 呢個時候食翻消化酵素再配合下益生菌會有改善
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞