貓乾糧資料庫

1001 回覆
177 Like 2 Dislike

餵咗兩日 主子啲便便爛到一pat醬咁
係咪食唔慣主食罐?
我呢兩日係朝早乾糧 中午副罐 夜晚主罐
主子四個月大

一日三種唔同食物 如果腸胃未健全受唔到唔出奇
試下晏晝轉翻乾糧或者主食罐先

餵咗兩日 主子啲便便爛到一pat醬咁
係咪食唔慣主食罐?
我呢兩日係朝早乾糧 中午副罐 夜晚主罐
主子四個月大

一日三種唔同食物 如果腸胃未健全受唔到唔出奇
試下晏晝轉翻乾糧或者主食罐先

如果幾日後情況無改善洗唔洗帶佢睇醫生?
留名
新手養貓
接左兩隻兩個月大既英短貓bb三日
餵汪喵主食罐 每餐一罐兩隻一齊食
但佢地d便便無靚過 仲好似一日比一日軟
今日屙屎屙到朱古力醬咁
仲會漏落下面尿墊(雙層貓砂盤)
問原主人佢話平時佢地屙開一條子彈咁(佢餵開蒸魚/蒸雞)
仲話可能開冷氣凍親(我開23-25度)
我有時見貓b會打黑次但又周圍走 唔知點樣幫佢地保暖
到底D便便咁稀 會係咩問題?
求救

如果只係每日一次咁屙,而佢地之前食開嘅蒸雞魚又無加到supplement 嘅話,好大機會食物不耐受,因為初次接觸人工營養素,加上幼貓腸胃未發育好,你比啲益生菌食住先

冷氣幫你唔到 有研究講過貓鐘意嘅温度約30~36,所以呢個情況係偏凍,唯有幫佢地著衫仔

我依幾日餵佢地食返蒸雞(走油走調味)
D便便好似靚返dd 雖然都偏軟
我估都係佢地腸胃唔適應
不過便便次數少左 甚至可以全日無便便

同埋
益生菌有無牌子推薦?通常係咪200幾蚊有交易?
Thanks

如果幾日後情況無改善洗唔洗帶佢睇醫生?

如果唔係一日屙幾次同有血有黏液我就唔會睇,醫生都係比藥止屙但無解決問題,跟手sell你買腸胃糧

我係等佢腸胃慢慢習慣新食物,同埋益生菌唔係藥,唔會即時見效㗎 通常係2個禮拜內會見到轉變,我最近經驗係一星期內,但其中一餐係還原脫水生肉糧,所以你想快嘅話生肉糧幫到你

我估都係佢地腸胃唔適應

同埋
Thanks

食物消化率問題 foodfurlife 有做到實驗食副產品罐同生肉糧屙屎嘅分別,愈天然愈少屎
http://www.foodfurlife.com/what-is-digestibility-and-why-does-it-matter.html
益生菌嘅話蘇菁菁有講過最好有呢幾隻,乳酸桿菌 (Lactobacillus),雙棲桿菌 ( Bifidobacterium ),鏈球菌 ( Streptococcus ),腸球菌 ( Enterococcus )再加埋益菌生 (Prebiotics)更好,我喺買開嘢嗰間得dr goodpet有其中兩種菌同益菌生 好多都剩係得乳酸菌或者其他菌
我屋企兩隻只鍾意食魚罐
開雞肉唔睬我 煮鮮食(牛/鹿/鴨) 直情唔食...
每次都會倒哂 餵乾糧都無咁慘...
最後都係妥協餵返魚
黎緊會接貓貓,佢食開cat chow,想同佢轉食evo/wellness core
會唔會好有難度? 又冇得試食一買就買好大包
聽講evo 好淡味
屋企兩隻主人,之前一直比開RC baby cat

一隻5個月大,RC乾糧完全唔食
每日一罐Thrive 雞/火雞

另一隻4個月大,乜Q都食 (比緊低敏乾糧)
但成日痾,兩隻都食緊蟲藥,以免互傳

兩隻對ZP既鹿,牛罐無乜興趣
對NV雞同thrive就扯晒

想幫佢地轉乾糧+食濕糧 我見有低敏配方既?
但如果兩隻食唔同糧會唔會爭食
同埋有無邊隻乾好介紹一下
我屋企兩隻只鍾意食魚罐
開雞肉唔睬我 煮鮮食(牛/鹿/鴨) 直情唔食...
每次都會倒哂 餵乾糧都無咁慘...
最後都係妥協餵返魚

一次過轉多數fail,試下續啲轉,愈遲轉愈難轉
屋企兩隻主人,之前一直比開RC baby cat

一隻5個月大,RC乾糧完全唔食
每日一罐Thrive 雞/火雞

另一隻4個月大,乜Q都食 (比緊低敏乾糧)
但成日痾,兩隻都食緊蟲藥,以免互傳

兩隻對ZP既鹿,牛罐無乜興趣
對NV雞同thrive就扯晒

想幫佢地轉乾糧+食濕糧 我見有低敏配方既?
但如果兩隻食唔同糧會唔會爭食
同埋有無邊隻乾好介紹一下

低敏無用架 一嚟好少幼貓食物敏感,通常持續食同一樣嘢幾個月到幾年,同時連帶皮膚敏感,痕同紅腫

幼貓大多數係寄生蟲引起爛屎,其次係腸胃發育未完好受唔到某啲食物,先搞掂蟲嗰到再食益生菌調理下腸胃

兩隻可以食同一樣,我係幾隻牌子輪流食,因為只係午餐同零食用,偏好細包裝 (thrive, devoted, ziwipeak, Vital essentials, wellness core)
記得高蛋白糧要控制餵食份量,唔好營養過剩痾翻出嚟,到時一樣爛屎
想問下屋企隻英短5個月大食開hills 黎緊想轉orijen六種魚有冇問題

我估都係佢地腸胃唔適應

同埋
Thanks

食物消化率問題 foodfurlife 有做到實驗食副產品罐同生肉糧屙屎嘅分別,愈天然愈少屎
http://www.foodfurlife.com/what-is-digestibility-and-why-does-it-matter.html
益生菌嘅話蘇菁菁有講過最好有呢幾隻,乳酸桿菌 (Lactobacillus),雙棲桿菌 ( Bifidobacterium ),鏈球菌 ( Streptococcus ),腸球菌 ( Enterococcus )再加埋益菌生 (Prebiotics)更好,我喺買開嘢嗰間得dr goodpet有其中兩種菌同益菌生 好多都剩係得乳酸菌或者其他菌

前幾日佢地屙血又肚屙 帶左佢地睇獸醫
話兩隻都有腸胃問題 其中一隻有輕微脫水
開左7日既藥(益生菌+杜蟲+抗生素)同hills腸胃罐頭
我想問食藥期間d屎偏綠色係咪正常?
因為佢地都屙左兩日偏綠既屎 唔軟唔硬咁
同埋hills罐頭食哂之後點樣比佢適應食幼貓糧?
依個case真係想餵幼貓糧可以有咩牌子一試?merrick?
如果係診所配rc幼貓糧好唔好?(聽講診所既rc好d?)
好驚佢地細細個腸胃比我整壞左
Sorry 好多問題 實在好擔心

我估都係佢地腸胃唔適應

同埋
Thanks

依個case真係想餵幼貓糧可以有咩牌子一試?merrick?

幼貓+持續軟便..其實幾大問題 食抗生素又會搞軟D便

幼貓+持續軟便..其實幾大問題 食抗生素又會搞軟D便

首先你要冷靜啲 貓仔細屙爛唔奇,加上又要食抗生素你預2個月調理先會正常翻(醫生驗左大便有蟲?用到抗生素啲蟲好煩,要每日熱水洗盆托地,否則殺唔死蟲卵會不停感染)
我嗰隻又係抗生素杜蟲期間啲屎偏綠,食完藥再驗屎已經無蟲
https://img.eservice-hk.net/upload/2017/09/17/133954_28505d271297dd53a21514bfd60eee69.jpg

食嘢方面清淡有營養就得,thrive/canagan純雞肉主罐,間中加啲魚油補充omega脂肪酸同幫助消化。腸胃差要cut乾糧,難消化成份雜

益生菌唔知醫生開邊隻比你,粉狀係最好,嗰時醫生係比針筒型膏狀比我,因有大豆油我無用到,自己另外買,食抗生素時益生菌要食比正常量多一倍,我係每餐加入罐食,完左療程就比翻正常份量

我就唔推薦RC 同埋唔使執著幼貓糧,成分唔見得得別好
想問下屋企隻英短5個月大食開hills 黎緊想轉orijen六種魚有冇問題

無論罐定乾,有得揀唔好食魚

點解唔好食魚呀?
LM

點解唔好食魚呀?

重金屬污染呀,人食嘅魚都避免唔到何況比寵物食
貓狗細隻又日日食
而家重有微膠粒問題
隻衰貓食開first choice尋日屎忽痕訂左wellness core

初頭驚佢唔食一倒出黎搶住黎食,食到差啲梗親

有無咁好食呀
成貓新入屋食好少,兩餐都係食dd 就算,食緊wellness core,又冇乜精神咁,少飲水唔肯食罐,可以點做增加佢食欲同令佢精神d
lm
如果依家係食緊orijen cat & kitten溝forest 溝big paws 做正餐(一日兩餐)
主子依家2個月多少少想同佢換隻好啲嘅罐罐會推薦邊隻?
佢無咩特別需要係普通貓,只係想佢食健康啲
如果依家係食緊orijen cat & kitten溝forest 溝big paws 做正餐(一日兩餐)

朝糧可以cut左forest佢,碳水偏高,同埋可以先餵罐,半個鍾後再餵乾,無咁傷胃
濕糧計Little big paws 唔差㗎,如果唔怕買麻煩K9/Tiki cat/natures' menu
大路嘅就Nature's variety instinct, AATU, canagan, thrive, 汪喵
其他牌間中食下都無問題

朝糧可以cut左forest佢,碳水偏高,同埋可以先餵罐,半個鍾後再餵乾,無咁傷胃
濕糧計Little big paws 唔差㗎,如果唔怕買麻煩K9/Tiki cat/natures' menu
大路嘅就Nature's variety instinct, AATU, canagan, thrive, 汪喵
其他牌間中食下都無問題

weruva同cat in kitchen 呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞