貓乾糧資料庫

1001 回覆
177 Like 2 Dislike
想問下貓bb係咪畀佢食放題都冇所謂,唔洗節食。
而家已經朝早一罐80克吞拿魚罐頭
下午十二點六點各30克乾糧
夜晚八點再食塊40克雞胸

五個月大兩公斤既異短算唔算正常
問過獸醫話冇所謂,但係我怕餵大佢胃第時變肥貓

5個月先2kg唔算重,我大囡5個月成2.7kg
只要有muscle 就得

你唔算多嘢食,到再大啲接近3kg嗰陣可以慢慢減左乾糧個分量
係為食嘅貓比幾多都唔夠㗎
睇中Merrick肉粒罐,麻煩幫手睇下掂唔掂

http://petpethome.com/products.php?product=Merrick-無穀物貓罐頭--Turducken-火雞鴨肉-雞湯-5.5oz

佢呢個系列有卡拉膠呀
同埋都幾高碳水化合物,個人唔太buy
間中試下都可以嘅
[quote]睇中Merrick肉粒罐,麻煩幫手睇下掂唔掂

http://petpethome.com/products.php?product=Merrick-無穀物貓罐頭--Turducken-火雞鴨肉-雞湯-5.5oz

佢呢個系列有卡拉膠呀
同埋都幾高碳水化合物,個人唔太buy
間中試下都可以嘅[ /quote]

guar gum? 佢同xathan gum都經常出現,真係冇嘅選擇太少仲要多數都係肉醬罐 我比較在意罐上面寫嘅係thickening/jelling agent高碳水方面令我有小小卻步,都係諗諗先
唔該哂
Carrageenan 先係要盡量避免
其他膠只要隻貓健康都無大問題
Ziwipeak 舊版都有agar agar,算係最無害增稠劑
我見官網今年換左配方,乜膠都無,唔知香港幾時有
Carrageenan 先係要盡量避免
其他膠只要隻貓健康都無大問題
Ziwipeak 舊版都有agar agar,算係最無害增稠劑
我見官網今年換左配方,乜膠都無,唔知香港幾時有

佢唔食ziwipeak 應該係所有肉醬都唔食,喂mo姐食飯猶如倒錢落海
買糧諗到頭都大埋
買糧諗到頭都大埋

好易揀姐
有要求有錢=脫水生肉糧

有要求唔係好有錢=無穀、肉類主成分、低碳(below 20%)+-2%

想多少少少選擇=無穀、肉粉/肉類主成分、低碳(below 20%)+-2%

有少少要求又唔係係好有錢=無穀、肉粉主成分、低碳(below 30%)

當然兩detail 啲要睇埋成分有無唔想要嘅成分
想問下我而家長放Oven-Baked無穀物 雞肉+魚 貓糧同一日沖幾次羊奶比佢飲, 我覺得佢都幾大食下, 一日可以食幾十粒乾糧

兩個月貓BB會唔會唔夠營養? 駛唔駛比罐罐比佢食?
前排整過一次響舊登,呢個係改良版
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1hjy163OufDpiu5Y1VlN1ATCVcehya2t2Xmu3_lKnJak/edit?usp=sharing

PAGE 1 係個人對無穀糧嘅蛋白質同碳水化合物比例分析排名
因為無穀唔等如低碳水化合物同植物蛋白(貓消化唔到會由腎排走,太多會影響腎健康)
所以無穀之餘重要低碳水化合物就最理想

PAGE 2 係深入分析入面有咩成分

開心SHARE俾大家參考用
最緊要都係要知自己餵咩比主人食

罐頭可以睇番呢個POST
https://lihkg.na.cx/thread/28873/page/1

師兄請問呢隻糧有咩唔好/好,係咪都係MSG多?
佢話可以減肥但主人食左3年都超重http://www.royalcanin.hk/product-download/products/cat-products/feline-care-nutrition/light-weight-care
想問下我而家長放Oven-Baked無穀物 雞肉+魚 貓糧同一日沖幾次羊奶比佢飲, 我覺得佢都幾大食下, 一日可以食幾十粒乾糧

兩個月貓BB會唔會唔夠營養? 駛唔駛比罐罐比佢食?

貓B大食正常,發緊育,一日3,4餐都得
OB得無穀雞味呢隻糧可接受,而且你都有奶輔助應該ok

罐頭係代替乾糧等貓吸收多啲水,同埋易過消化乾糧,易吸收
但唔係隻隻罐頭都夠營養,例如applaws/kakato呢啲副食罐,只係健康小食,唔可以當正餐
推介NV無穀雞,因為係肉醬嚟細細個開始食會容易習慣,主食罐係肉醬多選擇

由細開始唔好慣左比魚味糧佢食,尤其吞拿魚,搞到咀挑就煩

師兄請問呢隻糧有咩唔好/好,係咪都係MSG多?
佢話可以減肥但主人食左3年都超重http://www.royalcanin.hk/product-download/products/cat-products/feline-care-nutrition/light-weight-care

簡單啲講呢隻糧無肉成分,主要成分只係一堆水解家禽(連咩禽都唔知)蛋白質同粟米穀物
粟米穀物有大量碳水化合物,只係暫時頂肚,比唔到營養隻貓,但就比左好多卡路里,因為貓只係適合分解動物蛋白質同脂肪作為營養
應該有嘅脂肪又唔夠,毛會變差,嚴重啲會有皮屑

一隻食肉嘅貓幾年無肉食好慘

唔好再信嗰啲減肥糧,只係將脂肪降低,用碳水化合物同高纖取代,嗰度都積左好多無用卡路里,高纖會加重腸胃負擔,隻貓又唔夠營養build up肌肉

想減肥認真揾隻健康嘅糧,最好濕糧,易飽肚
控制每日食嘅分量,唔可以餵多先係理想減肥
你可以再search 下點計餵幾多卡路里
買糧諗到頭都大埋

好易揀姐
有要求有錢=脫水生肉糧

有要求唔係好有錢=無穀、肉類主成分、低碳(below 20%)+-2%

想多少少少選擇=無穀、肉粉/肉類主成分、低碳(below 20%)+-2%

有少少要求又唔係係好有錢=無穀、肉粉主成分、低碳(below 30%)

當然兩detail 啲要睇埋成分有無唔想要嘅成分

之前跟你個doc , 轉用fromm, 又平又a- ,食落冇咩問題

宜家睇罐頭
肯食蒸雞
個雞罐就食得三分一
點吸引佢食罐頭啊
肯食蒸雞
個雞罐就食得三分一
點吸引佢食罐頭啊

分3次餵得唔得
每次1/3,唔好浪費啲罐啦
我夜晚嗰餐會分3次餵,每次隔個零鐘
肯食蒸雞
個雞罐就食得三分一
點吸引佢食罐頭啊

分3次餵得唔得

得既 但都會食得好少 要補乾糧
今晚蒸左三文魚+雞胸佢食
我自己試食左 好味到
但佢竟然唔 肯 食!!!!!!!!
覺得好絕望
肯食蒸雞
個雞罐就食得三分一
點吸引佢食罐頭啊

分3次餵得唔得

我自己試食左 好味到

你主子同我主子一定係friend嚟
肯食蒸雞
個雞罐就食得三分一
點吸引佢食罐頭啊

分3次餵得唔得

我自己試食左 好味到

一路煮一路FF主人食得好開心
點知一放低俾佢食 佢竟然做扒貓砂個動作
佢覺得我煮既係屎啊!!!!!

你隻貓係唔肯食罐同你煮既野?
好苦惱 好驚佢唔夠水
肯食蒸雞
個雞罐就食得三分一
點吸引佢食罐頭啊

分3次餵得唔得

我自己試食左 好味到

好苦惱 好驚佢唔夠水

三文魚我唔會,我會蒸新鮮雞髀手撕連蒸出嚟的汁俾佢食
肯食蒸雞
個雞罐就食得三分一
點吸引佢食罐頭啊

分3次餵得唔得

我自己試食左 好味到

好苦惱 好驚佢唔夠水

雞髀記得去皮蒸,冇咁油
肯食蒸雞
個雞罐就食得三分一
點吸引佢食罐頭啊

分3次餵得唔得

我自己試食左 好味到

好苦惱 好驚佢唔夠水

雞髀記得去皮蒸,冇咁油

蒸雞佢肯,但唔多肯食罐
一個鐘先肯食到三份一 肉絲罐黎
唯有試多幾種質地

但一般唔係都鐘意肉絲?
肯食蒸雞
個雞罐就食得三分一
點吸引佢食罐頭啊

分3次餵得唔得

我自己試食左 好味到

好苦惱 好驚佢唔夠水

雞髀記得去皮蒸,冇咁油

蒸雞佢肯,但唔多肯食罐
一個鐘先肯食到三份一 肉絲罐黎
唯有試多幾種質地

但一般唔係都鐘意肉絲?

唔一定,我主子唔食有啫喱嘅肉絲罐,不過就算係湯嘅都未必食 weruva, wellness都唔食,呢排連thrive都唔食
肯食蒸雞
個雞罐就食得三分一
點吸引佢食罐頭啊

分3次餵得唔得

我自己試食左 好味到

好苦惱 好驚佢唔夠水

雞髀記得去皮蒸,冇咁油

有油可以呀 脂肪對毛髮有益
同埋好味啲
肯食蒸雞
個雞罐就食得三分一
點吸引佢食罐頭啊

分3次餵得唔得

我自己試食左 好味到

好苦惱 好驚佢唔夠水

雞髀記得去皮蒸,冇咁油

有油可以呀 脂肪對毛髮有益
同埋好味啲

好多油㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞