貓乾糧資料庫

1001 回覆
177 Like 2 Dislike
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1hjy163OufDpiu5Y1VlN1ATCVcehya2t2Xmu3_lKnJak/edit?usp=sharing

終於更新左貓糧資料庫同網上整合左啲有關貓仔營養知訊
自己多啲留意就唔使下下問邊隻糧好

https://www.catchow.com/products/complete-formula/

想問哩一隻好唔好,唔識計

https://www.catchow.com/products/complete-formula/

Purina就算吧啦
Strong post leave name

Purina就算吧啦

點解呢

Purina就算吧啦

點解呢

同Hills RC 係三巨頭
尤其purina有好多佢旗下牌子混淆視聽
樓主高質 等學野
主人成日食得急嘔
ziwipeak 佢好鐘意 但真係太常嘔 而且軟屎
而家ziwipeak 當零食一日兩次 平時orijen 長糧
有無糧可以取代ziwipeak 俾佢
我果隻又係有時會嘔返d 糧出黎
係咪因為d 糧太細粒 佢冇咬就吞左?
咁要點做? 溝水佢又唔係好食
半歲大

我嗰隻都係
兩歲幾,食Fromm
樓主高質 等學野
主人成日食得急嘔
而家ziwipeak 當零食一日兩次 平時orijen 長糧

Ziwipeak 好嘢嚟,係咪餵乾糧?
高蛋白乾糧唔可以食太多,一定軟屎
食得急更加唔好放長糧,寧願小食多餐
一餐分2次餵,隔半至一個鍾
樓主高質 等學野
主人成日食得急嘔

ziwipeak 其實頭幾batch 都靚屎 上一batch開始出事
食orijen 長糧都唔會嘔因為佢唔鐘意
次次都食好耐先食完
咁有冇邊啲貓糧係平靚正,蛋白質高碳水化合物低嗰啲貓糧都成$500
樓主高質 等學野
主人成日食得急嘔

ziwipeak 其實頭幾batch 都靚屎 上一batch開始出事
次次都食好耐先食完

轉左成分?好少食開無事突然又有問題
本身主人多唔多郁?

我自己經驗係少郁動就軟便
兩個女食開thrive,絕育休養嗰排就變軟便

次次都食好耐先食完

轉左成分?好少食開無事突然又有問題
本身主人多唔多郁?

我自己經驗係少郁動就軟便
兩個女食開thrive,絕育休養嗰排就變軟便

跑動勁多 我覺得係批貨問題
orijen主食就好靚屎 ziwipeak 當零食算
thrive 大唔大粒 大粒可能無咁易嘔
Verus 嘅乾糧請問可以嗎?
我果隻又係有時會嘔返d 糧出黎
係咪因為d 糧太細粒 佢冇咬就吞左?
咁要點做? 溝水佢又唔係好食
半歲大

我嗰隻都係
兩歲幾,食Fromm

家貓身體構造問題係會好易嘔
有時食得急
或者腸胃裡面有污糟野想嘔番出黎
只要留意下嘔D野
只係食物為主唔係深黃色胃液就問題不大

整污糟事大 有時嘔去電制位
咁有冇邊啲貓糧係平靚正,蛋白質高碳水化合物低嗰啲貓糧都成$500

你budget 幾多
12lb wellness core 成貓原味唔錯
$525跟分糧餵可以有2個半月,平均$210
但你預剩食乾糧好難飽肚,好多人因為咁餵多左

我就唔想主人癡肥同健康啲,有個平價做法係
細罐貓糧75g 分兩餐早晚
加左水確保到水分夠
呢三款輪住食
Nature variety instinct 無穀雞肉主食罐
$22 156g 可分4餐

Thrive 雞/火雞主食罐
$13.5. 75g

Canagan 雞主食罐
$15 75g

另外加一匙半(酒樓食飯中式嗰種)乾糧
午餐加一餐乾糧,2匙,目前5個月

食thrive雞/火雞乾糧
$198. 1.5kg

wellness core 成貓原味
$525. 12lb

NV 罐 156g 同wellness core 12lb 性價比上最佳組合
每個月唔過500
會唔會考慮加埋磷成份?

太高蛋白質未必好

利申:主人腎衰竭 要食處方糧
會唔會考慮加埋磷成份?

太高蛋白質未必好

蛋白質有分動物蛋白同植物蛋白
植物蛋白對貓身體好差,莫講話腎病貓
對腎病貓唔係高定低問題,係優唔優質問題
我就唔明食劣嘢係咪對佢最好
唔知你主人係咪食hills kidney 嗰隻,成分差到 大部分都係植物蛋白
腎病貓唔可以太多磷
磷太多會加劇腎衰竭,鈣唔夠又會控制唔到磷水平
要睇比例,1.1-1.2鈣對1磷
hills嗰隻比例係1.42:1
Ziwipeak 係1.61:1
Orijen 大概1.2:1
Wellness core 大概1.24:1

不過始終要自己決定 建議你睇下
catinfo.org
會唔會考慮加埋磷成份?

太高蛋白質未必好

希望捱到aim出就可以根治貓先天腎易虧既問題
之前幫隻貓結紮
結完扎之後醫生俾咗啲sample,話專門俾閹割咗嘅貓食,可以控制體重,話佢鍾意食邊隻之後就俾佢食返邊隻
咁嗰陣時我又唔係到,過咗一個星期返到去,隻貓瘦到仆街
咁我見唔對路,一睇,屌你hills RC嚟嘅

之後俾返隻貓食ovenbaked啦,仆你個街隻貓嫌佢無味唔肯食

就算係收咗大廠錢,都唔係咁樣亂咁賣糧呀嘛
佢本身體重正常食乜撚嘢減肥糧,仲要係hills RC
依家隻貓食開味精嘢唔肯食健康糧,多得佢唔少

你budget 幾多
12lb wellness core 成貓原味唔錯
$525跟分糧餵可以有2個半月,平均$210
但你預剩食乾糧好難飽肚,好多人因為咁餵多左

我就唔想主人癡肥同健康啲,有個平價做法係
細罐貓糧75g 分兩餐早晚
加左水確保到水分夠
呢三款輪住食
Nature variety instinct 無穀雞肉主食罐
$22 156g 可分4餐

Thrive 雞/火雞主食罐
$13.5. 75g

Canagan 雞主食罐
$15 75g

另外加一匙半(酒樓食飯中式嗰種)乾糧
午餐加一餐乾糧,2匙,目前5個月

食thrive雞/火雞乾糧
$198. 1.5kg

wellness core 成貓原味
$525. 12lb

NV 罐 156g 同wellness core 12lb 性價比上最佳組合
每個月唔過500

仲講究和我食嗰啲
之前幫隻貓結紮
結完扎之後醫生俾咗啲sample,話專門俾閹割咗嘅貓食,可以控制體重,話佢鍾意食邊隻之後就俾佢食返邊隻

之後俾返隻貓食ovenbaked啦,仆你個街隻貓嫌佢無味唔肯食

咁我買個隻 purina 是咪垃圾?
真係為貓好最好唔好餵乾量啦
之前幫隻貓結紮

Hills 真係唔多掂

Between 巴打可以俾主人試下Canagan Grain Free

我家大帝之前都係食Ovenbaked 之後食左Canagan之後返唔到轉頭 仲健康D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞