貓乾糧資料庫

1001 回覆
177 Like 2 Dislike
我係係1ST CHOICE, 試過OVEN BAKED佢地唔多食.
一隻4歲,一隻5歲,
最近生左2隻10日大既貓仔,
日日返工都10個鐘,只可以俾長糧,

4歲貓公只食乾糧,少少雞肉,水係飲得多但佢真係連罐頭都唔多願食咁,
都唔知點先可以同佢轉到糧,最近已經試左副食5隻,主食3隻,佢都係唔食.

5歲母貓最近都係要哺貓仔,呢隻乜都食,生果,巨無霸D 生菜都要黎搶食.

想問下個D急凍生肉送到黎都係雪肉?(要送去公司收貨先得,屋企長期無人,如果係急凍就難搞)

有咩方法可以扭轉到一隻只食乾糧既貓...真係買左好多種罐頭, 結果俾第2隻貓食晒.

遲下有4隻貓係度應該要幾多個貓盤先夠用..
有人話過2隻貓要3個盤,4隻豈不是要6個..
Canagan 原之選 無穀物雞肉貓罐頭 75g

其實食呢D ,同我去超市買雞肉煮俾佢有咩唔同,時間,耐性?

蒸10蚊雞胸夠2隻貓食2日..一罐15蚊, 2隻貓, 好甘..

試過蒸D 無骨既魚俾佢地食都會食, 不過就食得唔多,

蒸雞/魚 同主食罐 邊樣會好D..
有無人會俾營養膏, 覺得有無用?

想問下個D急凍生肉送到黎都係雪肉?(要送去公司收貨先得,屋企長期無人,如果係急凍就難搞)

有咩方法可以扭轉到一隻只食乾糧既貓...真係買左好多種罐頭, 結果俾第2隻貓食晒.

遲下有4隻貓係度應該要幾多個貓盤先夠用..
有人話過2隻貓要3個盤,4隻豈不是要6個..

OB咁高碳水化合物,如果無加誘食劑無咩貓會想食(只有蛋白質同脂肪吸引貓)反而1st choice 呢啲實有加,食番啲高肉含量嘅乾會比較易轉(通常都好低碳,例如thrive

轉罐聽過人分享加啲磨碎嘅乾糧喺罐 可以試下,但唔好原粒放,會難左消化

急凍要雪㗎,一溶左雪就要食唔可以番雪,好多送貨都送夜晚喎,會唔會夾到時間?
OB咁高碳水化合物,如果無加誘食劑無咩貓會想食(只有蛋白質同脂肪吸引貓)反而1st choice 呢啲實有加,食番啲高肉含量嘅乾會比較易轉(通常都好低碳,例如thrive

轉罐聽過人分享加啲磨碎嘅乾糧喺罐 可以試下,但唔好原粒放,會難左消化

急凍要雪㗎,一溶左雪就要食唔可以番雪,好多送貨都送夜晚喎,會唔會夾到時間?[/quote]

OB咁高碳水化合物? 你個表得19%
我之前買過佢地空接轉呢隻都無事,不過之前真係唔知有主食副食罐,
唔想食到佢地咀刁先無俾罐佢地食..(一食左罐之後2日都唔食其他野,只會期待開罐頭)

咁唔好喇, 我返SHIFT, 收貨有難度.
急凍亦都太貴, 2隻貓+2隻細,會食到破產...

之前會煲下蛋白俾佢地食,但佢地食過幾次無再食就無煮..
有無人養過貓仔..兩隻貓仔出左世十日,都仲未諗佢戒奶點搞,
有D就話要分開貓仔同貓媽等佢地自己開始食濕左既糧,
有D就話貓媽會帶住/指示佢地食野..

都唔知邊樣真...
Canagan 原之選 無穀物雞肉貓罐頭 75g

其實食呢D ,同我去超市買雞肉煮俾佢有咩唔同,時間,耐性?

蒸10蚊雞胸夠2隻貓食2日..一罐15蚊, 2隻貓, 好甘..

試過蒸D 無骨既魚俾佢地食都會食, 不過就食得唔多,

蒸雞/魚 同主食罐 邊樣會好D..
有無人會俾營養膏, 覺得有無用?

如果剩係蒸雞係唔夠營養,主食罐貴左加晒營養素自己唔使煩

想平一係就直接煮鮮食,除左肉,重要加內臟,通常心臟或肝臟補充維他命礦物質,骨粉補鈣(分量跟肉比例加減),牛磺酸,魚油補脂肪酸

營養膏一樣,睇你個餐單缺咩營養先加,唔係盲目食,而且叫得膏好多都加左穀物大豆油,揀粉狀重好

我之前買過佢地空接轉呢隻都無事,不過之前真係唔知有主食副食罐,
唔想食到佢地咀刁先無俾罐佢地食..(一食左罐之後2日都唔食其他野,只會期待開罐頭)

都唔知邊樣真...

原來講緊唯一低嗰隻無穀
自己貓B唔係比人就由得阿媽幫佢地戒啦,出牙仔咬到阿媽痛自然唔再餵,嗰時先轉
愈食得耐母乳愈健康

都唔知邊樣真...

原來講緊唯一低嗰隻無穀
自己貓B唔係比人就由得阿媽幫佢地戒啦,出牙仔咬到阿媽痛自然唔再餵,嗰時先轉
愈食得耐母乳愈健康

本來4隻...但佢生左2隻掛住餵貓仔,
就一直唔肯生,結果第3第4隻死左..救唔返.
而家得返2隻真係放左6日假黎守住佢地守返黎..尋晚終於開眼.

呢十日看住佢地真係訓得好少
大假又拎 病假又拎埋
Evo包裝咁撚衰既
無ob同orijen咁方便....
屋企隻老貓, 幾年食開無穀乾糧+副食罐, 如果轉食主食罐+副食罐好唔好?
屋企隻老貓, 幾年食開無穀乾糧+副食罐, 如果轉食主食罐+副食罐好唔好?

如果食thrive 或canagan可以唔使食副罐
如果主罐係肉醬類,可以加副罐中和下啲脂肪

如果食thrive 或canagan可以唔使食副罐
如果主罐係肉醬類,可以加副罐中和下啲脂肪

thanks
今日第一次餵主食罐俾主子
買咗罐country naturals
平時佢餓鬼投胎餵乜都會爭住食
點知今日佢聞兩聞 舔一下水就走開咗繼續叫肚餓
我本身加咗少少水落去 一倒左啲水 佢先開始肯食
想問有無方法等佢接受主食罐加水
佢平時都飲得多水 其實主食罐唔加水又得唔得?
我前日餵副食罐加水都無事 主子食得好開心 估唔到主食罐加水就唔得
今日第一次餵主食罐俾主子
買咗罐country naturals
平時佢餓鬼投胎餵乜都會爭住食
點知今日佢聞兩聞 舔一下水就走開咗繼續叫肚餓
我本身加咗少少水落去 一倒左啲水 佢先開始肯食
想問有無方法等佢接受主食罐加水
佢平時都飲得多水 其實主食罐唔加水又得唔得?
我前日餵副食罐加水都無事 主子食得好開心 估唔到主食罐加水就唔得

主罐淡味,而且無副罐咁高適口性
其實每日飲水量達標唔一定要加水
一罐CN都有120ml水,如果剩係每日一餐先加,但唔好一下加好多,最緊要隻貓受,試下5ml, 10ml咁漸進加水
請教一下,我屋企有兩隻貓,一隻八歲一隻七歲半,要開始特別揀糧未?定都係照 excel 表入面嘅建議都可以?託賴兩隻貓都健健康康無咩問題(至少表面睇係,食得訓得痌得,詳細就唔知因為無做 body check)

兩隻都係由細到大食 Royal Canin,係獸醫到買。睇完個表都知唔好,想轉乾糧牌子,睇完成個 post 發現都有好幾個牌子係大家成日提,難分高下,係咪當中揀一個都可以?定仲有咩要留意?thx a lot
請教一下,我屋企有兩隻貓,一隻八歲一隻七歲半,要開始特別揀糧未?定都係照 excel 表入面嘅建議都可以?託賴兩隻貓都健健康康無咩問題(至少表面睇係,食得訓得痌得,詳細就唔知因為無做 body check)

兩隻都係由細到大食 Royal Canin,係獸醫到買。睇完個表都知唔好,想轉乾糧牌子,睇完成個 post 發現都有好幾個牌子係大家成日提,難分高下,係咪當中揀一個都可以?定仲有咩要留意?thx a lot

補充暫時睇中 NV Ultimate Protein Chicken

唔該晒樓主
今個星期日要帶佢抽多次血呀
上次去買WELLNESS罐 老闆話轉左新配方 冇左卡拉膠 又買左

睇下包裝成分就知,我記得美國版同某幾隻係無卡拉膠

抽左血返黎喇 Cr 149umol/L
打算轉oven baked 無穀雞 想問除左磷之外 蛋白質既%洗唔洗考慮?
唔該晒你呀!
新手養貓
接左兩隻兩個月大既英短貓bb三日
餵汪喵主食罐 每餐一罐兩隻一齊食
但佢地d便便無靚過 仲好似一日比一日軟
今日屙屎屙到朱古力醬咁
仲會漏落下面尿墊(雙層貓砂盤)
問原主人佢話平時佢地屙開一條子彈咁(佢餵開蒸魚/蒸雞)
仲話可能開冷氣凍親(我開23-25度)
我有時見貓b會打黑次但又周圍走 唔知點樣幫佢地保暖
到底D便便咁稀 會係咩問題?
求救
Evo包裝咁撚衰既
無ob同orijen咁方便....

冇幾衰?遲D想轉

無野了 以為無保鮮紙果d封口
不過個面都係衰 好易爛同花

A級以上無死嫁啦

主罐淡味,而且無副罐咁高適口性
其實每日飲水量達標唔一定要加水
一罐CN都有120ml水,如果剩係每日一餐先加,但唔好一下加好多,最緊要隻貓受,試下5ml, 10ml咁漸進加水

餵咗兩日 主子啲便便爛到一pat醬咁
係咪食唔慣主食罐?
我呢兩日係朝早乾糧 中午副罐 夜晚主罐
主子四個月大

補充暫時睇中 NV Ultimate Protein Chicken

留意NV新包獎有人造維他命K3,如果新轉唔好揀佢
其他暫時無咩特別,不過食開RC轉其他糧未必易,而且腸胃習慣左低蛋白高碳,要好慢咁轉先得

另外年紀開始大建議驗一次血先,因為唔知有無需要轉全濕同要揀低磷食物

抽左血返黎喇 Cr 149umol/L
打算轉oven baked 無穀雞 想問除左磷之外 蛋白質既%洗唔洗考慮?
唔該晒你呀!

149有啲危,算係第二期了,一定一定要sure佢飲夠每日需要嘅水,乾糧比盡一日一餐好嘞,而且不可過量,所以餵乾糧你預佢會唔飽(因為乾糧要食過量隻貓先覺得飽)

低蛋白質原意係為左低磷,但肝臟無時無刻都需要蛋白質,所以通常前期腎病係以低磷補水為主,即盡量提供優質又不過量嘅蛋白質維持其他器官健康
新手養貓
接左兩隻兩個月大既英短貓bb三日
餵汪喵主食罐 每餐一罐兩隻一齊食
但佢地d便便無靚過 仲好似一日比一日軟
今日屙屎屙到朱古力醬咁
仲會漏落下面尿墊(雙層貓砂盤)
問原主人佢話平時佢地屙開一條子彈咁(佢餵開蒸魚/蒸雞)
仲話可能開冷氣凍親(我開23-25度)
我有時見貓b會打黑次但又周圍走 唔知點樣幫佢地保暖
到底D便便咁稀 會係咩問題?
求救

如果只係每日一次咁屙,而佢地之前食開嘅蒸雞魚又無加到supplement 嘅話,好大機會食物不耐受,因為初次接觸人工營養素,加上幼貓腸胃未發育好,你比啲益生菌食住先

冷氣幫你唔到 有研究講過貓鐘意嘅温度約30~36,所以呢個情況係偏凍,唯有幫佢地著衫仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞