貓乾糧資料庫

1001 回覆
177 Like 2 Dislike
樓主麻煩你俾下意見:http://www.petexpert.hk/35磅Rawz-無穀物低溫烘焙脫水雞肉-火雞肉及雞肉貓糧-p-3042.html?zenid=23b25feafbca731ea1db13da98b7cf12

多謝推介 已加入data,睇中左佢隻罐頭

乾糧嘅話成分真係無得輸
只係我擔心佢個脂肪太少,20%都無,所以整體上碳水化合物偏高
可能食番啲高脂少少嘅罐頭補充番好啲
脂肪都好緊要,唔夠嘅話貓毛同皮膚無咁靚同有皮屑

佢有罐頭咩?我淨係見到乾糧有冇link?
樓主麻煩你俾下意見:http://www.petexpert.hk/35磅Rawz-無穀物低溫烘焙脫水雞肉-火雞肉及雞肉貓糧-p-3042.html?zenid=23b25feafbca731ea1db13da98b7cf12

乾糧嘅話成分真係無得輸
只係我擔心佢個脂肪太少,20%都無,所以整體上碳水化合物偏高

AAFCO 個標準都係得9%, 佢有12%,都算係咁
想問下呢隻ok嗎?成貓同幼貓都打算餵呢隻

肉粉(meal)始終無鮮肉咁好,而且喺肉粉乾糧嚟講NV算貴,唔介意就ok
但係呢個牌子最好揀雞味,碳水化合物小好多

罐頭就係唔錯選擇

乾糧嘅話成分真係無得輸

喺官網有 可能你個link間鋪頭未入,我訂開糧嗰間無呢個brand

AAFCO嗰個係最低要求,就好似考試50分合格咁
蛋白質>脂肪>碳水化合物就最理想(亦係好難揾
樓主真係超勁,原來因為咁既原因所以主人成日食完嘔,我睇返佢堆嘔吐物都發覺佢好多無咬,負擔得起高價仲有咩推介 今日帶多隻貓仔返來

我都係繼續學習中
因為自己親身經歷過唔識打理以前隻貓嘅飲食
直接害死左佢

乾糧嘅話成分真係無得輸

喺官網有 可能你個link間鋪頭未入,我訂開糧嗰間無呢個brand

AAFCO嗰個係最低要求,就好似考試50分合格咁
蛋白質>脂肪>碳水化合物就最理想(亦係好難揾

濕糧係pate,不了

世上唔會有十全十美嘅嘢,呢隻價錢唔算貴,冇Thrive咁鹹但幾香脆,好味過Ultimate Protein,性價比唔錯。睇下啲屎有冇咁靚先
肉粉同鮮肉糧係咪得水份上既分別?
留名
肉粉同鮮肉糧係咪得水份上既分別?

咁理解都啱
如果成分係Chicken,即係一般人類食用嗰啲部位嘅肉,水分有70%
Chicken meal係經過加工之後水分剩番10%左右嘅肉粉

大家都係同level嘅肉,雖然最後都係加工成10%水分嘅乾糧,但meal會變左二次加工,所以先會認為鮮肉好過肉粉

但都有人覺到無咩分別,因為最後都係要加工 呢個就睇你點揀
樓主真係超勁,原來因為咁既原因所以主人成日食完嘔,我睇返佢堆嘔吐物都發覺佢好多無咬,負擔得起高價仲有咩推介 今日帶多隻貓仔返來

我主人都係 搞到要揀d佢會咬既糧
暫時係origen 夠大粒 佢唔咬吞唔到
但罐頭都仲係成日出事

但罐頭都仲係成日出事

試下Canagan

但罐頭都仲係成日出事

試下Canagan

Wellness大粒過canagan
不過食canagan真係易肥 要自己控制下個份量
男朋友隻貓食左3個月 個腩多左勁多肉
lm

但罐頭都仲係成日出事

試下Canagan

wellness 好似營養好高? 佢食ziwipeak 都軟便

但罐頭都仲係成日出事

試下Canagan

wellness用肉粉,我一般

想問哩啲得唔得?
乾糧食緊牛油果
通常都餵乾糧
但乾糧係咪偏咸?
有無人會逼隻貓飲水?我見facebook某貓page個主人會用針筒餵貓飲水逼佢飲多啲

但罐頭都仲係成日出事

試下Canagan

Wellness 主成分唔係肉粉,定係有其他版本

我兩隻貓食緊wellness core同thrive
覺得wellness core 已經好細粒,佢地直接吞
如果咁都細唔敢想像canagan有幾細
想問下樓主 Artemis呢隻乾糧如何?
如果放長糧 仲需要額外比d咩佢食?

呢隻糧算係高碳水化合物喎,超過30%,最好係㨂啲20%以下
唔係長期食OK嘅

同埋有無咩原因要放長糧?放長糧對健康無益,會令到貓貓更加無想飲水嘅衝勁,因為貓本身好忍得渴,好少主動去飲水,食幾啖又停下咁佢更加難覺得口渴去飲水

同埋剩係餵乾糧你要預左佢幾歲開始會有泌尿道問題
呢啲係可以避免

至少每日都有一餐濕糧加水最好

明白 多謝樓主解答 想問下咁你會推薦邊一款天然乾糧? (價錢最好係30蚊一磅付近)

但罐頭都仲係成日出事

試下Canagan

Wellness 主成分唔係肉粉,定係有其他版本

我兩隻貓食緊wellness core同thrive
覺得wellness core 已經好細粒,佢地直接吞
如果咁都細唔敢想像canagan有幾細

canagan係勁大粒

想問哩啲得唔得?

以雞肉啫哩為例個成分好多都唔清楚,就咁叫meat and animal derivatives,同meat by-products 差唔多咁差,唔知餵緊咩比隻貓食

其他無咩資料揾到,你自己睇下個成分係咩嚟,正常應該係寫明咩肉
乾糧食緊牛油果
通常都餵乾糧
但乾糧係咪偏咸?
有無人會逼隻貓飲水?我見facebook某貓page個主人會用針筒餵貓飲水逼佢飲多啲

好多都有加鹽/味精之類增加風味嘅嘢,睇下多定少,唔係點引隻貓食

我個frd都係咁餵佢嗰隻貓飲 因為唔鐘意飲水

我就驚逼佢飲會大壓力,有啲貓真係可以因爲壓力大面腎臟出事,所以通常餵罐頭加水同用水機

想問問呢隻牌子如何
想問下樓主 Artemis呢隻乾糧如何?
如果放長糧 仲需要額外比d咩佢食?

呢隻糧算係高碳水化合物喎,超過30%,最好係㨂啲20%以下
唔係長期食OK嘅

同埋有無咩原因要放長糧?放長糧對健康無益,會令到貓貓更加無想飲水嘅衝勁,因為貓本身好忍得渴,好少主動去飲水,食幾啖又停下咁佢更加難覺得口渴去飲水

同埋剩係餵乾糧你要預左佢幾歲開始會有泌尿道問題
呢啲係可以避免

至少每日都有一餐濕糧加水最好

明白 多謝樓主解答 想問下咁你會推薦邊一款天然乾糧? (價錢最好係30蚊一磅付近)

價錢好勉強喎
可以參考下,主要係碳水化合物低同無穀物
Evo $45/lb
Formm 無穀 $46/lb
Go 無穀 $50/lb
NV instinct 無穀雞 $50/lb
Orijen $52/lb
Oven bake 無穀雞 $58/lb
Solid gold 雞 $35/lb
Thrive $60/lb
Wellness core 44/lb
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞