貓乾糧資料庫

1001 回覆
177 Like 2 Dislike
新手第一次養
幼貓黎
想問下買thrive同Wellness糧係係咪冇伏?
見到SHEBA罐罐做緊買一送一, 個個上倉咁入貨
開個EXCEL望下點知又係紅色唔建議食

我紅佢係因為有by-product
人都會食junk food,過到自己嗰關就得,而且起碼有水分呢點比乾糧好
新手第一次養
幼貓黎
想問下買thrive同Wellness糧係係咪冇伏?

我覺得唔錯,wellness 要揀core系列
但都要睇你肯唔肯跟指示分量餵 尤其thrive餵多左會爛屎,同埋無大包裝,長遠都貴,core有大包裝就抵好多,但成分比thrive爭啲,每款輪流食負擔無咁重
樓主勁有心,岩岩睇哂成個drive,好詳細、好神

我想喂最好既野比貓貓,但睇到drive 既 A+ 糧有啲成份都紅左。究竟咩糧先較好?

貓貓現3個月多啲,之前食緊Royal canin,但睇番先知原來唔係靚糧。所以為著貓貓健康想轉糧,同不斷上網睇緊相關既野,但真係好迷惘..

另罐或濕糧係講緊$8-12蚊個啲貓罐頭? 日日食會唔會食刁佢把口呀..

最後附上貓貓圖一張

另罐或濕糧係講緊$8-12蚊個啲貓罐頭? 日日食會唔會食刁佢把口呀..

罐或濕糧係指主食罐/主食濕包
通常主食罐都係$14起/細罐 e.g. Thrive, canagan
$20左右/大罐 e.g. wellness NV 5.5oz
有d貴d就~$43/罐 e.g ziwipeak

盡量唔好俾魚底同味精重嘅罐(大部份日本副食罐)就無咁易食刁
其實俾長糧好啲定係一日兩餐好
見到有啲巴打都係俾長糧,唔怕佢地食到唔知飽會過重咩?
我依家一日餵三餐佢都好似成日都好肚餓咁
都唔知會要食幾多先夠
其實係咪按照包糧上面啲建議份量俾就得?食唔夠加量又怕唔怕佢會營養過剩變肥妹?

我想喂最好既野比貓貓,但睇到drive 既 A+ 糧有啲成份都紅左。究竟咩糧先較好?

貓貓現3個月多啲,之前食緊Royal canin,但睇番先知原來唔係靚糧。所以為著貓貓健康想轉糧,同不斷上網睇緊相關既野,但真係好迷惘..

老虎仔

紅左多數係有碳水化合物成分,貓餅要澱粉成型,點都會有,盡量揀少啲嘅,因為多碳水易患糖尿病同脂肪肝,反而紫色要留意,多數係添加劑

濕糧指主食罐/鮮食/生肉嗰啲,除左有水分,碳水化合物普遍少好多,亦都夠營養,但記住千奇唔好食咁多吞拿魚味 啲咸香味太易上癮,一個月1,2次好嘞
[/quote]
老虎仔

紅左多數係有碳水化合物成分,貓餅要澱粉成型,點都會有,盡量揀少啲嘅,因為多碳水易患糖尿病同脂肪肝,反而紫色要留意,多數係添加劑
[/quote]

豹仔黎架,不過虎紋腳

我睇左幾隻糧想買,但灰質咩黎,高%會有咩影響丫~

1. Devoted (爆灰質
2. EVO 雞 (暫時最正,無紅,且岩哂幼貓食
3. Thrive 雞 (爆灰質

咁睇應該EVO 最好

都唔知會要食幾多先夠
其實係咪按照包糧上面啲建議份量俾就得?食唔夠加量又怕唔怕佢會營養過剩變肥妹?

個人感想係
大食貓長糧會變肥
細食貓就好快厭
而家我都長糧轉番兩餐濕兩餐乾

我乾都係一日兩餐,但就每餐都會放到佢食乾淨先收,擺都擺成兩三個鐘,咁其實係咪都唔好,我隻貓本身易嘔,食多少少都會嘔,一份30g既糧食晒嘔返出黎都成數都幾高

老虎仔

[/quote]

豹仔黎架,不過虎紋腳

咁睇應該EVO 最好

[/quote]
evo好似之前回收過話有問題,揾過資料呢個牌子既品質好似唔太穩定

btw, 你貓仔係邊買?
都唔知會要食幾多先夠

個人感想係
大食貓長糧會變肥
細食貓就好快厭
而家我都長糧轉番兩餐濕兩餐乾

我乾都係一日兩餐,但就每餐都會放到佢食乾淨先收,擺都擺成兩三個鐘,咁其實係咪都唔好,我隻貓本身易嘔,食多少少都會嘔,一份30g既糧食晒嘔返出黎都成數都幾高

same here 所以更加唔俾長糧 定時喂定量
廢事佢發神經無啦啦食好多 嘔出黎

你會唔會放一個鐘佢食唔晒就收起等下一餐

btw, NV同thrive罐網上買都加晒價
各位online order 會用開邊間? 有無邊閶間係平D? 打算平少少都好, 積少成多
各位online order 會用開邊間? 有無邊閶間係平D? 打算平少少都好, 積少成多

用開petmarket
貪佢有得現金回贈

你會唔會放一個鐘佢食唔晒就收起等下一餐

btw, NV同thrive罐網上買都加晒價

台灣賣thrive好似10蚊罐咋 香港有關寵物嘅都貴到死

豹仔黎架,不過虎紋腳

咁睇應該EVO 最好

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/10/30/093737_56dbfd9a230ab0d2ddad778c8a91f7e4.jpg[img]

灰質係隻糧燃燒完後剩底嘅無機物,即礦物質嗰啲,泌尿道嗰類處方糧會標榜係低礦物質,聲稱可防結石 個人覺得水分緊要過低灰粉

我係定期換糧,唔會食死一隻,所以多定少都無關係
evo好似之前回收過話有問題,揾過資料呢個牌子既品質好似唔太穩定

btw, 你貓仔係邊買?

朋友度買的,不過我呢排見金魚街都多左人賣豹貓

Btw 我打算買thrive 貌似最好~
灰質係隻糧燃燒完後剩底嘅無機物,即礦物質嗰啲,泌尿道嗰類處方糧會標榜係低礦物質,聲稱可防結石 個人覺得水分緊要過低灰粉

我係定期換糧,唔會食死一隻,所以多定少都無關係

係咁轉糧貓貓唔會痀咩.. 朋友話次次轉糧都要慢慢溝,比佢慣。你成日轉咪好麻煩

Petpal 好似平少少,我見thrive 一般賣$198-208,佢地賣$180。但唔同地區有唔同價先送貨,今日掃左4舊水
買咗兩包kakato 先發現樓主個表入面評呢個牌子係E級
好驚食壞我貓貓

Petpal 好似平少少,我見thrive 一般賣$198-208,佢地賣$180。但唔同地區有唔同價先送貨,今日掃左4舊水

咁平 我剛剛先喺hktvmall訂要208一包,不過有買滿450減50蚊
另外hktvmall賣thrive雞肉罐156蚊12罐圍番13蚊算唔算平

係咁轉糧貓貓唔會痀咩.. 朋友話次次轉糧都要慢慢溝,比佢慣。你成日轉咪好麻煩

有人講過貓係慣性動物,習慣左一樣野要轉就好難,我唔想佢地挑食 而且長期食某種蛋白質來源嘅食物有機會引致食物敏感,加上隻隻糧配方唔同,無人知長食有無問題 所以有建議話3個月轉一次口味,減低風險

如果隻貓腸胃健康,一比一溝住乾糧幾日就得,腸胃差嘅就食多啲益生菌補下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞