貓乾糧資料庫

1001 回覆
177 Like 2 Dislike
想問下主食罐大概每日會食幾多罐
同埋每月要幾多錢?

一歲前都可以一日三餐每次一細罐
每日全濕糧食thrive計,1pack12罐$148可食4日,30日太約千一蚊
大個仔每日2餐就得,740蚊/月

如果食ziwipeak 又唔同講法

食主食罐點減肥好
早晚一罐 加水
升到4.x 比醫生話係時候減肥
成日跑跑跳跳
同埋每月要幾多錢?

每日全濕糧食thrive計,1pack12罐$148可食4日,30日太約千一蚊

我個隻迷上左ziwipeak鹿罐 倒水咁俾錢買罐
圍返條數應該食到生肉糧了

食主食罐點減肥好
早晚一罐 加水
成日跑跑跳跳

係咪重每日3餐呀 其實佢身形長又無肥膏,唔明點解要減,無理由要減走啲肌肉

Btw偏食都嘆咁鬼大隻
同埋每月要幾多錢?

諗住買巴打你推介既NV雞肉
但見有人留言話主食罐都驚變肥仔
想問下點分肌肉同真係肥
P.S.未有貓,但準備養
同埋每月要幾多錢?

諗住買巴打你推介既NV雞肉
但見有人留言話主食罐都驚變肥仔
想問下點分肌肉同真係肥
P.S.未有貓,但準備養

你由上面望落隻貓

再用手指感受下肋骨
指尖仲摸到都ok
完全摸唔到就已經肥
肌肉會實既唔係淋既
你摸下就會feel到

食主食罐點減肥好
早晚一罐 加水
成日跑跑跳跳

係咪重每日3餐呀 其實佢身形長又無肥膏,唔明點解要減,無理由要減走啲肌肉

Btw偏食都嘆咁鬼大隻

中央肥胖 大肚腩
新手養貓睇完個post都一頭霧水
遲D接隻2個月大貓B返黎
考慮到經濟問題最化算既配搭會係點

我暫時睇啱左最上面個表個A入面個隻"MERRICK Backcountry 無穀幼貓糧"
諗住買呢隻再加NV罐
咁樣放D糧出黎任食
夜晚開罐NV罐出黎俾佢分開食咁樣o唔ok

另外呢排都減緊肥食雞胸肉
隔日罐隔日雞胸肉咁得唔得
新手養貓睇完個post都一頭霧水
遲D接隻2個月大貓B返黎
考慮到經濟問題最化算既配搭會係點

我暫時睇啱左最上面個表個A入面個隻"MERRICK Backcountry 無穀幼貓糧"
諗住買呢隻再加NV罐
咁樣放D糧出黎任食
夜晚開罐NV罐出黎俾佢分開食咁樣o唔ok

另外呢排都減緊肥食雞胸肉
隔日罐隔日雞胸肉咁得唔得

同一隻?又減肥又乾糧放題
每日有一餐濕食都👍🏻咁乾糧唔揀最靚都無問題

蒸雞都係一個星期2餐好嘞
驚隻貓未減到就營養不良
AIXIA愛喜雅 黑罐 好唔好?

唔係吞拿魚為主同無用佢嚟吊味都可以嘅
想佢食多d 罐頭 有冇咩味大部份貓都中意 因為佢唔係好食 有時放左好耐佢先肯食
隻衰貓 肯食雞味罐罐 係咪代表未上魚癮
想佢食多d 罐頭 有冇咩味大部份貓都中意 因為佢唔係好食 有時放左好耐佢先肯食

你係咪餵長糧呀?搞到佢無飢餓感/hea食
有無試過比鹿,兔,羊,牛呢啲味?
鍾意肉醬定肉絲?

鍾意肉醬定肉絲?

係呀長糧
冇試過
唔知

肯食雞係好事,肉味淡都受到
因為雞同吞拿魚對比太大

鍾意肉醬定肉絲?

係呀長糧
冇試過
唔知

戒長糧啦
你隻貓長期喺飽肚狀態個胃無得休息
重要唔知會唔會乾糧上癮

因為雞同吞拿魚對比太大

驚佢唔肯食 試MON PETIT個D 重口味雞肉罐 見佢無膠 又食得好開心
貓奴留名
2位主人呢排唔知做咩
唔肯食罐頭

因為雞同吞拿魚對比太大

驚佢唔肯食 試MON PETIT個D 重口味雞肉罐 見佢無膠 又食得好開心

Mon petit 食邊隻?
金銀裝都有增稠劑,重要係不知明

因為雞同吞拿魚對比太大

Mon petit 食邊隻?
金銀裝都有增稠劑,重要係不知明

未食完頂住先咋 訂左d nv wellness ziwipeak 同埋thrive 聽日到俾佢逐隻試
Carrageenan 先係要盡量避免
其他膠只要隻貓健康都無大問題
Ziwipeak 舊版都有agar agar,算係最無害增稠劑
我見官網今年換左配方,乜膠都無,唔知香港幾時有

easy pet 好似已經轉左賣新裝
我隻貓就嚟12歲,最近都想轉糧但唔成功
佢之前食開RC嘅老年糧,而家轉其他牌子老年糧又唔肯食
想擺脫RC糧又唔知轉咩好
頂..NV同ZIWIPEAK好大罐但佢好細食
放雪櫃放三四日會唔會有事
我隻貓就嚟12歲,最近都想轉糧但唔成功
佢之前食開RC嘅老年糧,而家轉其他牌子老年糧又唔肯食
想擺脫RC糧又唔知轉咩好

有無慢慢溝糧轉?
頂..NV同ZIWIPEAK好大罐但佢好細食
放雪櫃放三四日會唔會有事

ZP有細size 不過比起大size好唔抵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞