貓乾糧資料庫

1001 回覆
177 Like 2 Dislike
同埋想問問一日痾幾次屎正唔正常

原因好多
啲屎咩型,乾硬定濕軟?
軟身(未至於爛):餵食過量,腸胃弱消化不良,糧差難消化
如果係好爛唔成型,小心腸胃炎/結腸炎
硬身:糧有好多消化唔到嘅成分(穀物豆薯纖維)所以屙番出嚟,比較少見係咁

益生菌係邊買?

寵物店有,holistic blend 係消化酵素加益生菌,方便但貴啲,dr goodpet 就分開嚟賣,百零蚊

消化酵素(mix左幾種酵素)好啱食乾糧嘅貓,因為食物中嘅天然酵素破壞晒,本身乾糧又難消化,貓又無消化澱粉嘅酵素,所以增加胰臟分泌酵素嘅負擔,長遠易患胰臟炎

全濕食罐頭唔洗成日食,可以睇需要分開比
生肉糧就無需要消化酵素
之前睇左呢個post
本身食緊nature protection
跟住轉左evo
因為見nature protection 唔好就直接轉左evo
主子就痾爛屎 keep住
見佢咁就停左evo俾番nature protection佢
都keep住爛
之後睇醫生話可能腸胃敏感 又可能係低蛋白轉高蛋白
開左10日藥 而家食完就一半有形一半仲爛
有冇巴絲試過係咁
利申 主子2餐濕糧 中間先俾d乾糧
唔知關唔關屋企有人搬左過黎住事
之前睇左呢個post
跟住轉左evo
因為見nature protection 唔好就直接轉左evo
都keep住爛
有冇巴絲試過係咁

你完全skip左轉糧過程咁夠薑
同埋營養差咁遠你唔會分量比一樣掛?
食多過需要就會排番多餘嘅出嚟
無影響胃口屙爛嘅話補充消化酵素同益生菌就得
同埋補翻多啲水分
之前睇左呢個post
跟住轉左evo
都keep住爛
有冇巴絲試過係咁

你完全skip左轉糧過程咁夠薑
同埋營養差咁遠你唔會分量比一樣掛?
食多過需要就會排番多餘嘅出嚟
無影響胃口屙爛嘅話補充消化酵素同益生菌就得
同埋補翻多啲水分

果陣睇完個po覺得隻糧唔掂
直接轉都覺得自己痴左線
消化酵素同益生菌會唔會令條腸仲唔舒服
好彩佢胃口精神都正常

直接轉都覺得自己痴左線
好彩佢胃口精神都正常

因為你話主要係濕糧,加上而家腸胃未好翻,唔使食咁多,直接停晒乾糧,舊嗰隻就咪再掂,唔可以一時有穀一時無穀

消化酵素幫助消化,益生菌平衡腸道細菌,天然嘢嚟反而係減輕腸胃負擔。食得玩得就唔驚 BTW醫生開嘅藥有無抗生素?如有唔食番2個月益生菌都唔好停 會破壞腸嘅好菌,好番一樣屙爛
有無人主子養咁耐從未見過爛屎,軟便?
我主子鐵胃,生肉,各牌子罐,乾糧都餵,從未軟便(歲幾)
有時有sample 直接餵一餐都無事。
貓罐食kakato掂唔掂?
有無人會煮鮮食?我都經常煮,但成日忙個期就會放棄
同埋想問問一日痾幾次屎正唔正常

原因好多
啲屎咩型,乾硬定濕軟?
軟身(未至於爛):餵食過量,腸胃弱消化不良,糧差難消化
如果係好爛唔成型,小心腸胃炎/結腸炎
硬身:糧有好多消化唔到嘅成分(穀物豆薯纖維)所以屙番出嚟,比較少見係咁

濕軟 未至於爛
但好撚臭
留名支持

kakato係副食罐,唔可以當主食

直接轉都覺得自己痴左線
好彩佢胃口精神都正常

因為你話主要係濕糧,加上而家腸胃未好翻,唔使食咁多,直接停晒乾糧,舊嗰隻就咪再掂,唔可以一時有穀一時無穀

消化酵素幫助消化,益生菌平衡腸道細菌,天然嘢嚟反而係減輕腸胃負擔。食得玩得就唔驚 BTW醫生開嘅藥有無抗生素?如有唔食番2個月益生菌都唔好停 會破壞腸嘅好菌,好番一樣屙爛

咁我試試停食乾糧先 睇下咩環境
因為佢而家一半有形望落ok一半就爛既

醫生冇開抗生素 姑娘打黎話如果情況冇變就可能要食抗生素

Thank you巴打

有邊啲係主食罐 唔識分

有邊啲係主食罐 唔識分

肉醬 選擇多啲,睇返第一頁揀個表揀就得
肉絲選擇少嚟嚟去去都係Canagan thrive weruva 建議試咗肉醬罐先,佢肯食就有好多好嘢食
搵左好多間都唔見有個表最好果幾隻

有邊啲係主食罐 唔識分

肉絲選擇少嚟嚟去去都係Canagan thrive weruva 建議試咗肉醬罐先,佢肯食就有好多好嘢食

第一頁個表有講罐咩 我以為淨係乾糧
搵左好多間都唔見有個表最好果幾隻

上網搵會易啲

有邊啲係主食罐 唔識分

第一頁個表有講罐咩 我以為淨係乾糧

佢似excel有幾個tab揀
兩個月bb貓岩唔岩食罐頭嫁?
有冇話幾大先好食主食罐
有冇話幾大先好食主食罐

戒奶已食得

有冇話幾大先好食主食罐

戒奶已食得

咁有冇話有分bb貓罐
但我上網揾又好少見有幼貓罐
有冇話幾大先好食主食罐

戒奶已食得

咁有冇話有分bb貓罐
但我上網揾又好少見有幼貓罐

wellness core kitten thrive kitten罐囉
但bb仔個時已經冇同隻野分咩幼貓罐同成貓罐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞