貓乾糧資料庫

1001 回覆
177 Like 2 Dislike
想隻貓肥啲,有咩好牌子介紹

養左幾年都冇肥過
oven baked如何?

唔錯 食緊
轉左ob 2隻貓bd屎感覺上無咁臭

剩係得無穀雞肉ok
但係接近60蚊一磅,我情願買thrive
同level嘅又有幾個平過佢
Wellness core($41)
Nutrience subzero ($43)
Formm grain free ($35)
EVO ($37)
Holistic blend grain free($34)
Nutram grain free ($47)
想隻貓肥啲,有咩好牌子介紹

養左幾年都冇肥過

而家幾重?正常成貓男仔4-5kg,女仔3.5-4.5kg
唔係太瘦就得
食緊邊隻糧,食量幾多?

剩係得無穀雞肉ok
但係接近60蚊一磅,我情願買thrive
同level嘅又有幾個平過佢
Wellness core($41)
Nutrience subzero ($43)
Formm grain free ($35)
EVO ($37)
Holistic blend grain free($34)
Nutram grain free ($47)

thrive 個乾糧真係好香 一開就狗沖 不過遲下無新鮮感可能又唔鐘意
樓主你好
屋企有兩隻主子 其中一隻個腎差差地 (抽血返黎之前高normal range少少 宜家落返normal range)
宜家食緊RC fibre response 同WELLNESS CORE罐頭
想轉糧 WELLNESS CORE乾糧適唔適合?
驚唔岩隻腎病貓貓食
樓主你好
屋企有兩隻主子 其中一隻個腎差差地 (抽血返黎之前高normal range少少 宜家落返normal range)
宜家食緊RC fibre response 同WELLNESS CORE罐頭
想轉糧 WELLNESS CORE乾糧適唔適合?
驚唔岩隻腎病貓貓食

而家crea幾多?唔過140 umol/L (1.6mg/dL)都唔使擔心,最主要係補充足夠水分,腎要靠水維持健康,我建議係全濕食嘅
另外wellness 得signature 系列無卡拉膠,一係轉牌子

乾糧因爲蛋白質濃縮,只要飲唔夠水食靚糧可能傷腎,食差糧傷肝/胰

如果無辦法一定要食乾糧,最好揀低磷,Wellness 唔適合,好似core 原味 都有1.63%磷

反而以下呢幾隻都可以試下
Oven baked 無穀雞 1.1%磷
Nutrience 無穀/subzero 1%磷
Nutram T22/T24 1%磷
Merrick 鴨肉 0.9%磷
Annamaet 無穀 1.17%磷
Wildfield 1.2%磷

同埋要控制乾糧分量,唔好餵多過需要,因為用唔晒嘅蛋白質廢物(磷)要腎排走,只要腎功能開始衰退就唔可以令腎過勞。同埋每日確保隻貓飲夠水,如果放棄全濕食必要時要用針筒灌水
我主子5個月大,而家一日三餐

朝早6點幾食NV雞味乾糧
跟住9點開罐thrive
晚餐6-7點食烚雞,分量目測同thrive差唔多

咁既分量會唔會太多?佢好有肉地,驚佢太肥

爬文見到新版NV有加人造維他命K,食完最好轉其他牌子?汪喵既脫水糧同罐好唔好?

另外,係唔係唔應該俾單一牌子既罐頭呢?
主子係街貓黎 佢大約6-7歲左右 養左佢3個月左右
佢體重由岩岩開始3.3KG
1個月後變左3.8
再過兩個月後(姐係今日) 變左4.3KG

都叫做勉強摸到肋骨 但唔想佢再肥

同埋一開始睇醫生既時侯 佢腎指數(Crea)係1.6
果陣係餵緊兩餐濕糧

但醫生就主張餵乾糧 所以轉餵左 朝早乾(carat)夜晚濕

之後最近再睇醫生 Body Check多次 腎指數就變左(Crea)2.4 (已經叫NORMAL既最高)

佢仲SUGGEST我用RC乾糧 可以控制到佢個腎

究竟應該點做(一日餵幾多同食D咩最好)先可KEEP住佢瘦返DD 又對個腎好
求教

爬文見到新版NV有加人造維他命K,食完最好轉其他牌子?汪喵既脫水糧同罐好唔好?

份量唔會多,但你夜晚嗰餐有無加supplement?貓仔發緊育唔可以剩食蒸雞,佢都需要礦物質維他命同脂肪成長,一係比番一半乾一半雞咁都好啲

NV乾之前係肉粉所以無試過,點知新版用鮮肉但就屎忽痕加k3 我就唔會買
汪喵成分無咩問題,脫水糧有食緊,去到食第3包啲貓已經唔多like,之前食primal無呢個問題(貴嘢識食 ),罐幾好,有鵪鶉同鹿,牛,多個平價選擇
主子係街貓黎 佢大約6-7歲左右 養左佢3個月左右
佢體重由岩岩開始3.3KG
1個月後變左3.8
再過兩個月後(姐係今日) 變左4.3KG

都叫做勉強摸到肋骨 但唔想佢再肥

同埋一開始睇醫生既時侯 佢腎指數(Crea)係1.6
果陣係餵緊兩餐濕糧

但醫生就主張餵乾糧 所以轉餵左 朝早乾(carat)夜晚濕

之後最近再睇醫生 Body Check多次 腎指數就變左(Crea)2.4 (已經叫NORMAL既最高)

佢仲SUGGEST我用RC乾糧 可以控制到佢個腎

究竟應該點做(一日餵幾多同食D咩最好)先可KEEP住佢瘦返DD 又對個腎好
求教

醫生識做 好地地濕糧轉乾連個腎都差埋,再順利成章同佢買處方糧

指數變到咁差應該同隻日本味精糧有關 真係差過食偉加
IRIS有講如果crea 係1.6-2.8 mg/dL,要再睇埋尿濃度(USG)正常為1.02-1.04,大過嘅話好大機會IRIS腎2期,腎功能剩 25-33%,由於貓只需要約25%腎功能,所以身體唔會有明顯徵兆,但你唔可以再比佢差落去了

食濕糧每日兩餐,每餐75g主食罐唔會肥好多,另外揀罐揀啲無咁高蛋白(40%以下),可以高脂肪,同低磷(1%以下)同埋溝下熟蛋白落罐,熟蛋白係少數優質蛋白質但極低磷,腎貓恩物

唔可以再食乾糧啦,身體不能脫水
你隻貓4.3kg重每日要飲到170-260ml水

份量唔會多,但你夜晚嗰餐有無加supplement?貓仔發緊育唔可以剩食蒸雞,佢都需要礦物質維他命同脂肪成長,一係比番一半乾一半雞咁都好啲

NV乾之前係肉粉所以無試過,點知新版用鮮肉但就屎忽痕加k3 我就唔會買
汪喵成分無咩問題,脫水糧有食緊,去到食第3包啲貓已經唔多like,之前食primal無呢個問題(貴嘢識食 ),罐幾好,有鵪鶉同鹿,牛,多個平價選擇

其實長遠想停乾糧,可唔可以推薦有邊啲supplements要加,唔該晒樓主
想問食乾糧係咪會易有尿道炎?
等隻貓3個月左,食緊royal chain
聽朋友講話好唔健康,
同埋買糧,邊到最經濟實惠

其實長遠想停乾糧,可唔可以推薦有邊啲supplements要加,唔該晒樓主

咁推薦你睇蘇菁菁嘅「貓咪這樣吃最健康」有基本概念先,佢都有簡單食譜可試下

除左肉,要有鈣(骨粉/蛋殻粉),脂肪酸(三文魚油),牛磺酸,維他命礦物質(綜合營養粉/動物肝,心臟),少量纖維
比例每個餐單都唔同,要自做下功課了
想問食乾糧係咪會易有尿道炎?
等隻貓3個月左,食緊royal chain
聽朋友講話好唔健康,
同埋買糧,邊到最經濟實惠

RC係燒鵝價錢,蔗渣質素 唔知你食邊隻,大部分都用人類唔要食材整

發炎成因好多係飲水不足,令到尿液太濃縮,加上長時間留喺膀胱,咁會長期刺激佢搞到發炎
如果你每日可以灌夠水佢飲,剩食乾糧都得嘅

糧都係網上pet shop買,我用開覺得平嘅係天下貓貓同petpethome
脫水糧係咪應該唔好成日食呀?
脫水糧係咪應該唔好成日食呀?

脫水糧可以食架,食前加水變翻肉醬
係貴啲姐
岩岩隻14歲老貓去完body check,獸醫話佢CREA到200,算係腎病既第二期,仲驗左有胰臟炎

本身一直食乾糧(老貓糧),獸醫就開左隻處方腎病濕糧:Royal Canin Renal (with chicken)

想問下呢隻濕糧成份如何? 主人好似唔係好食得慣,食得好慢⋯ 諗緊好唔好轉同牌子既吞拿魚濕糧
岩岩隻14歲老貓去完body check,獸醫話佢CREA到200,算係腎病既第二期,仲驗左有胰臟炎

本身一直食乾糧(老貓糧),獸醫就開左隻處方腎病濕糧:Royal Canin Renal (with chicken)

想問下呢隻濕糧成份如何? 主人好似唔係好食得慣,食得好慢⋯ 諗緊好唔好轉同牌子既吞拿魚濕糧

腎病要控制磷,胰臟炎要低碳水化合物,重可以配合消化酵素減輕胰臟負擔

RC不嬲都差,但佢隻腎濕糧係有效果同埋極方便,前題係隻貓肯食,如果貓貓唔食都可以喺佢肯食嘅濕糧中加入熟蛋白稀釋磷含量
另外除左RC, Animonda INTEGRA都有出腎罐,可以睇下隻貓食唔食

吞拿魚真係到隻貓乜都唔肯食先出動,驚本身重金屬污染對個肝唔好

腎病要控制磷,胰臟炎要低碳水化合物,重可以配合消化酵素減輕胰臟負擔

RC不嬲都差,但佢隻腎濕糧係有效果同埋極方便,前題係隻貓肯食,如果貓貓唔食都可以喺佢肯食嘅濕糧中加入熟蛋白稀釋磷含量
另外除左RC, Animonda INTEGRA都有出腎罐,可以睇下隻貓食唔食

吞拿魚真係到隻貓乜都唔肯食先出動,驚本身重金屬污染對個肝唔好

我屋企有幾罐weruva funk in the trunk (南瓜/雞肉)濕罐,佢地之前食過都肯食。我諗緊好唔好加少少係啲RC腎病濕糧度等佢食少少。呢罐係咪對腎病貓唔太適合?

第一次餵濕糧,好多疑問 好希望佢肯食RC,但佢食唔慣濕糧,食左幾啖就無心機食,好怕佢食唔夠

我屋企有幾罐weruva funk in the trunk (南瓜/雞肉)濕罐,佢地之前食過都肯食。我諗緊好唔好加少少係啲RC腎病濕糧度等佢食少少。呢罐係咪對腎病貓唔太適合?

第一次餵濕糧,好多疑問 好希望佢肯食RC,但佢食唔慣濕糧,食左幾啖就無心機食,好怕佢食唔夠

呢隻磷都唔算太高,溝埋食ok嘅
最緊要隻貓肯食嘢
RC腎糧唔係隻隻貓肯食,先建議加熟蛋白,優質蛋白質可以吸引貓食慾
bb貓仔可唔可以食生肉糧架?同埋係咪食乾糧先會對牙仔好?
睇左好多想俾佢食生肉同濕糧

呢隻磷都唔算太高,溝埋食ok嘅
最緊要隻貓肯食嘢
RC腎糧唔係隻隻貓肯食,先建議加熟蛋白,優質蛋白質可以吸引貓食慾

唔該你呀 對濕糧完全新手,呢排不斷上網惡補,打算入tiki cat其中兩罐主食罐,諗住加埋啲RC腎糧同蛋白

我覺得我主人係食慣乾糧,食乾糧就有胃口,但食開個隻係普通老貓糧,所以會買埋RC腎病乾糧(以免佢食唔夠野)
lm
想問下,我隻貓1個月多幾日大,仲有飲奶粉。早幾日食到奶浸既乾糧,仲食到幾十粒原粒幼貓乾糧。

想問下應唔應該比佢食下貓罐頭?會唔會食完唔肯食糧?

唔該哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞