【癌咒騎士X腐敗騎士】《病港II》(80)

879 回覆
560 Like 16 Dislike
老實講 抵
比左成年你 講明下次再黎就抄你家
依段時間竟然幾乎提都唔提下
霍洛圖慘慘
m唔係有個乜鳩燈籠嫁咩
佢無講實幾時再嚟,係咪應該都準備下,佢哋呢段時間好似無準備咁
其實係 比公子會分析下又得
去北區整個200磅大肥婆炸佢陷家產又得
人地企定定比你打 淨係想死都唔準備下
霍洛圖
諗唔到有邊隻夠陀蘭打
不過陀蘭既然識飛
飛上大陸應該好多勁人同佢打
霍洛圖咁就死咗
出咗場咁耐 仲要好似啱啱溝到女
咁就死咗

死得有啲無謂 好似寧次咁
火應該無得腐化啦啩
課金係咪少咗中秋嗰日一篇文
呢個就係之前我都諗唔通既位
南征之後最大主線任務,
唔好講預備,
竟然M提都冇咩點提
病港二成日都係咁

早期:
李氏工廠出事,破佛同M講之後可能要出庭,之後冇咗件事
達尼打經濟戰,有一集仲係要人抬佢行樓梯上國金,之後冇咗件事

中期:
牧師劫走DrD,完全冇追查DrD下落嘅劇情
弑神者搶走聖子,又係完全冇諗過搶返,而家南征完聖子都唔知去咗邊

詭人瑪昆寶拉呢啲又係唔清唔楚
M又害死個好人
偷懶唔準備打大佬
m仲要走左去放自己幾個月假
然後又做埋d咩捉馬嬲支線 明明咁多病獵幫佢做野

岩岩仲玩斷左人地把刀
自己出街錢又唔帶 武器又唔帶
講埋d咩我就係武器既對白然後經常同人55開

勁kam
現階段唯一可嘗試的方法,就是使用鯨牙大劍。

我向其他人呼叫:「拎鯨牙大劍嚟。」

一些病獵馬上動身,前去把鯨牙大劍帶來。

在這如臨大敵的空檔,沒有人敢吸一口大氣。

魔羅雙眼游離在各病獵身上,而我牢牢注視著地上的骨灰。

魔羅冷笑,似乎洞悉到我的心意:「想要吆?攞去。」

我默默上前,蹲下收集那些骨灰碎片。

你是個英雄,霍洛圖。

某些與霍洛圖相熟的病獵憋不住情緒,眼眶累積的淚珠不停地滴下。

很快,芬克與迪比把沉甸甸的鯨牙大劍帶來。

我需要有份量的人物暫時壓場,讓我抽身去準備一下。

剛巧,一陣沉重的腳步聲響起,原來是威武不屈的秦狩走下階梯。

「M,我睇住。」

「交俾你。」

別小看負責與魔羅對峙的人,這種時候若果沒人站出來,士氣會非常低落,猶如群龍無首。

我接過兩人帶來的鯨牙大劍,然後就帶往病獵協會的儲水缸,將它浸泡於水中,增強待會的威力。

「你……要唔……喲喲要試下?」魔羅稍稍揚顎亮出脖子。

秦狩不作回答,僅以堅毅的眼神回應。
現在情況看似敵不動我不動,實際上病獵協會正由瑪希暗中指揮,執行著圍剿和撤離魔羅的措施。

「殺唔殺得死魔羅?」芬克整個人戰戰兢兢。

「會唔會把劍未斬到過去已經腐爛!?講到尾把都係牙齒整!結構會被破壞!」迪比心驚膽戰。

兩人吱吱喳喳爭論著,但其實爭論都沒有意思……總得試試。

忽然,一個人拍住我膊頭:「鳥嘴先生。」是艾匡。

「嗯?」如今凝重的心情,令我無法開懷對人。

「唔好,唔好試……」

「你……用咗預視?」

看艾匡充血的眼眸,就知她做了什麼。

艾匡點一下頭,坦然地說:「佢指咗條路俾我。」

「點做?」我不想聽從天腦,但想看看衪的指引。

「第一個,靠癌王。只要帶魔羅去癌王到,佢會被吸收殆盡。」

「應該係有代價。」

艾匡緩緩說下去:「沉睡緊嘅癌王會甦醒,開始卷席成個病港,造成生靈塗炭。」

「唔可以。」

「第二個,靠冬眠者。佢係隻……有凍結能力嘅特殊病者,可以直接冰封住魔羅,然後再打碎佢。」

「代價?」

「冬眠者一醒,佢就會停止冷凍同樣喺大帽山嘅癌王本體,結果都係癌王甦醒,造成同樣嘅結果。」

「只要有大量倖存者損傷,都唔係可以接受嘅方案。」

「仲有最後一個方法……」艾匡滿佈血絲的眼睛,透著疲憊與堅定:「直接降臨天譴。」
「天譴?」

「一股無距離限制嘅精神脈衝,可以直接摧毀魔羅腦部嘅神經元。」

「借用未知嘅力量,一樣唔會係免費。」天腦的任何幫助,只會讓人更依賴,更加信仰著衪。

「……明白。」艾匡沒再說什麼。

「反而我有樣嘢要你幫手,艾匡。」我握著她的手臂,說出要託付的事:「坐快船去大學嘅病獵學會搵劉吉,叫佢帶你搵公仔,然後將公仔帶嚟,順便叫埋賴桑。」

靠著癌咒騎士和海菲的力量,我不知夠不夠殺死魔羅,但至少是一分不可忽視的力量。

「快船去大學來回差唔多半日,等到?」

「等到,我叫薛墊仁同你去。」

等兩人前去尋找援兵前,我都需要讓魔羅有耐性地等待。

盡管天腦說不管用,我還是從儲水缸拉出鯨牙大劍,將它視作為後備方案。

同一時間,三名特種病獵均有現身,包括始作俑者湯婆。

「你有冇方法解決自己種出嘅禍根。」我走至湯婆面前。

「或者我哋今日都要死喺到。」湯婆負手、微笑。

「你無方法?」

「你係塑膠人?」

「咩意思?」

「得塑膠可以抵禦高度嘅腐爛孢子。」

「會長,交俾我試下。」馬爾斯的聲音身後亮起。

馬爾斯雖是特殊病者,但只要是生物……就無法抵抗腐敗。

「你同其他人一樣,唔會有優勢。」我警告馬爾斯。

「我身上嘅鱗片或多或少擋到下,重點係我出手夠快。」馬爾斯說服我了。

如果這麼說,他確實是嘗試殺死魔羅的最佳人選。

湯婆的手突然放在我胸口:「你個碗湯藥理應令你有抗腐敗能力,殺死魔羅嘅人注定係你。」

「以前佢未變成完全體嗰陣,我嘅霸體已經俾佢嚴重削弱,打唔到持續戰,依家只會更差。」

我將鯨牙大劍交給馬爾斯,身為病者他可以僅憑單手就拎起來置肩上。

「我去。」馬爾斯肩負著鯨牙大劍轉身,接下了殺死魔羅的重擔。

這段時間中魔羅一直等待著挑戰者,病獵協會陷入奇怪的死寂中。

如今,馬爾斯走到魔羅三米前停下,直視那死亡的盡頭。

馬爾斯本來想擺出西洋劍出劍的架式,但重量所致並不符合,所以轉換成雙手緊握,身子微微側擺,左腳在前,右腳在後,重心壓於兩腿之間,緊盯著毫無防備的魔羅。
又要死幾多人
咪撚害死人啦……
又害人
把劍應該碎得
M又可以換新武器
m先係病港最終boss
成年時間都唔準備打魔羅
呢part真係好唔合理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞