【癌咒騎士X腐敗騎士】《病港II》(80)

879 回覆
560 Like 16 Dislike
正 真係抄家
唔準備呀拿
唔止M無準備,成個病獵界都無準備
見過天腦都無乜事
應該魔抗好高
之前佢中左夢境締造者幻術都好快醒番
陀蘭睇落仲勁過兇獸M
可惜白卡
係邊段啲伏筆多到唔記得曬
迪士尼放煙花個到
我諗好多人都有疑問,同之前一直都問緊,對魔羅可以一啲對策都冇
希望之後會有解釋
魔羅:
韓湘俾迪迪尼班唐仔呃咗入去
解釋:諗唔到 廢事諗 好攰 訓醒再算
我暗嘆一口氣,重新抬頭繼續朝著保險庫位置攀去。

花了一頓功夫,我總算來到保險庫的位置,由於其防爆牆設計,結構沒有受到嚴重影響,保險庫內部如同僅餘的淨土。

我來到最深入的保險櫃前,使用轉盤密碼扭開解鎖。

「咔噠」我打開保險櫃。

一顆如藍寶石深邃湛藍的眼珠,與我互相對視。

蘇維眼睛鑲嵌在一支權杖上,現在我把它拆開,並拉開鳥嘴面具。

不知為何,心底裡滲出了恐懼。

「呼。」我將蘇維眼珠塞入空洞的眼眶。

蘇維眼珠開始抖動,底部的視神經慢慢深入視神經管,延伸至我大腦的視覺皮層。

感覺好像什麼鑽入腦袋,忽然間既癢又痛。

蘇維眼珠瘋狂上下跳動,聚焦不由我控制。

這狀況維持約半分鐘,漸漸地緩和下來。

我小心翼翼張開眼皮,失去多時的視覺再次回來。

我轉身走出保險庫,沿路折返落地面。

我特地走到黎五寶的屍體前,給他蓋上眼皮。

無論你是什麼身份,安息吧。

其時,外頭的魔羅仍與狼人死鬥著。
魔羅的腐化能力強大無比,可是狼人越戰越勇,於月圓的庇佑下,狼人分泌出的自癒能力前所未有地旺盛。

狼人想揮劃的前臂給魔羅捉緊,關節位置給腐爛得露肉顯骨,於是狼人張口便咬斷自己的手臂脫身,讓骨肉飛快地重新構建回復。

葉青茶變成的狼人就憑著這打不死的本領,阻止著魔羅的任何行為舉動。

可惜要傷及魔羅,爪子仍未足夠鋒利。

「做你最擅長嘅事。」湯婆不知哪裡冒出,給我拿來兩個塑料袋。

我明湯婆的意思,她是要我戴上雙手:「即時研發嘅病者武器?」

「喺街執。」湯婆望向魔羅:「有時對付病者唔可以下下用硬,要針對弱點靈活應對……」

我給一雙拳頭包裹好塑料袋,這樣出拳威力雖然會減弱,但不會差很多,至少比即時腐蝕變鈍的鐵器要好。

一切準備就緒我大步奔跑過去,首先給予魔羅一記飛拳。

「呯!!!」魔羅刻意不作躲避,讓拳頭命中自己頭部。

「喲嗦……」魔羅無法穩住腳步,不由自主向後退去。

未等魔羅回應,我繼續揮出左右勾拳重擊他的頭部。

「明明你只要俾多少少時間我哋就可以……」我單手按著魔羅頭頂,用蠻力將他按到地上:「點解你係要令到我哋變成咁。」

「嘿嘿嘿嘿嘿嘿嘿嘿……」臉貼著地的魔羅沒有反抗:「反正死唔死最後意義都唔大,你就好好感受下我帶俾你嘅情緒……」

「……」

「但我承認吆。」魔羅嘴角揚起詭異的弧度:「我有夾雜住殺死你哋嘅私念吆吆。」

我重拳如雨水揮下,好讓他閉嘴。

「我吆吆只係履行宇宙嘅真理……」魔羅笑了出聲:「無意義嘅混亂!」

我右手食指的指甲,忽然感到鬆動。

我立即住手查看拳頭,發現自己打得塑料袋有個微微的穿孔,可能腐敗孢子溜入去了。
「啊,睇下吆。」魔羅注視著塑料袋,流露出毫無所謂的笑容:「萬事萬物唔會遵循己意……任何無意識嘅大自然現象,任何有意識人類所做嘅事,都不過係為生命宇宙添加混亂嗤嗤嗤嗤嘎……」

「……」

「天腦令我成為咗「熵」嘅具現化喲喲、混亂嘅代言人……就係佢對我探求真理答案嘅回應。」魔羅說話越發癲狂,繼續發表長篇大論:「嘎嗉?我可以救你哋幫你哋,都可將你哋一下打入絕望嘅地獄……哈哈哈哈……明未?未知嘅事物會令人恐懼,依樣就係宇宙偉大嘅本質,生命終極嘅答案。」

「呯!」我用拳頭回應魔羅。

「可惜你唔會明……」魔羅張口吸氣,準備噴出吐息:「人類接受唔到純粹嘅混亂,任何事情佢哋都要……嘐要有個答案解釋,咁樣會令佢哋安心,覺得可以掌控一切嗤嗤嗤……」

「所以……嗤我改變主意……唎……今日要殺死你哋全部人。」魔羅呼出濃烈的腐敗吐息。

另一頭,地鐵海底隧道。

蕭梵正快馬加鞭,不斷奔跑著前往將軍澳。

雲水的父親定居將軍澳的利嘉閣,若果要拜托他製造出殺死魔羅的子彈,只能遠赴過去。

到步將軍澳後,蕭梵在雲水的指路下騎馬過去。

令人感到頗為舒適的是大街上病者不多,整個地方只像個死寂的城市。

去到利嘉閣的外頭,正門給障礙物堵著,一盞白光管感應燈自動亮起。

蕭梵正想用鉤爪攀登翻牆,雲水向天鳴槍,知會裡頭居住的老父親。

住在某幢大樓的雲瀧聽見槍聲,馬上帶同狙擊槍瞄準門外。

雲瀧見是自己女兒,立馬披件外套出門迎接。

一開門迎接兩父女互相擁抱,蕭梵牽著馬走入。

「你咁夜仲過嚟發生咗咩事?」雲瀧心感奇怪,順便瞧向蕭梵一眼。

「阿媽點?」雲水問。

「你阿媽媽好好,你開完槍佢都仲訓緊,女究竟咩事?」

「我要你整一粒玻璃子彈。」

「玻璃子彈?」

「我哋要對付一隻有腐化能力嘅特殊病者,任何金屬鐵器打落佢身上都會無效化,威力減弱,所以想借由玻璃依種無機物質殺死佢。」蕭梵直接說明情況。

「就係咁。」雲水點頭。
膠袋
湯婆會唔會Hea咗少少,俾膠袋人地打陀蘭
膠袋都得嘅,咁不如用condom啦
又無咁易穿不過病港十年應該無哂
陀蘭先係病港戰力最強
打佢唔係精神系就元素系㗎啦,超級農夫一拳颶風都打唔走啲胞子?
諗唔到 廢事諗 好攰 訓醒再算
能力太強
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞