【癌咒騎士X腐敗騎士】《病港II》(80)

878 回覆
559 Like 16 Dislike
借力 其實唔難
依兩篇有啲喜感
你話呃到陳一劍依類大病獵都還好 聶仔同仁仔都係有料醒目開嘅 聶連講野都怕比大耳偷聽用手勢 一世英名比個傻仔陰到
正正因為好虛弱咁,所以大家都俾佢呃到了
薛墊仁 聶一凜:搞咩寫D咁既劇情焗我地做傻仔,話曬都大病獵 南淵七病獵,比下面好喎墨B
如果厲鐘鳴不把陳倉打成重傷,會唔會唔搞成咁
咪係囉,邊有咁易扑暈最多都係痛
可能我打得衰,唔會暈,但後腦俾野打會無力先
當佢真係大力 嗰兩個話曬都係有專業訓練過 仲要有經驗嘅病獵 我估最多暈一下 都唔會成個瞓低咁
劇情需要,凜仔你哋暈下先
後腦咩人都一樣,正如拳擊唔俾打後腦
聶一凜強忍暈眩的感覺,苦苦撐著自己起來。

陳倉見狀再用無情力敲兩下,咚咚兩聲聶一凜徹底伏倒地上。

陳倉畏懼不已,他可沒勇氣跟另外兩人死戰。

病腦相當高興:「嘰嘰嘰嘎。」命令竊屍賊們捆綁住兩人。

竊屍賊沒收兩人身上武器,用漁網將他們包裹住,準備拖著回到深灣灘的輪船上。

正當病者們要離開東澳村,前方小路的陰暗中走出了個人。

他身披落地的蓑衣,戴著浪人笠遮蓋整個頭部,乃至遮住佩戴者的整張臉,手中緊握破舊的直刀,揹著把像長槍的魚竿。

「奇……兵嘎……隊?」病腦唸著。

不到半秒,多支木製箭矢飛出樹林,插滿病腦的頭部。

「嗤!?呀呀呀咿!」病腦驚嚇大叫。

手持直刀的傢伙徑直衝去,一刀橫砍斬掉病腦的脖子,碩大的腦瓜馬上飛脫。

「嘰吆!?」一眾竊屍賊震驚。

「竊屍賊──」浪人笠佩戴者高舉直刀大喊:「一個不留!」

一陣殺聲下,東澳村兩側殺出一隊人馬,十多名人類手執刀劍衝出,與慌亂的竊屍賊交戰。
突如其來的天降神兵,讓竊屍賊們兵敗如山倒。

「唔……」負傷的陳倉趁著這機會,躲藏到沒人發現的位置。

浪人笠握住漁網並用手上的直刀割開,救出被困裡頭的聶一凜和薛墊仁。

聶一凜模糊間望見周圍陷入了戰鬥,而自己被扛著去某個地方,期間斷斷續續地醒來,每次周圍都是不一樣的風景,直到最後是個洞穴地方。相隔好一段時間,有些清涼的水緩緩流入嘴中,再次觸動聶一凜的醒來。

聶一凜張開眼皮,發現身處的洞穴內,僅得微弱的光源,而自己正躺在草蓆上,鄰旁還有薛墊仁。

「得救了。」聶一凜心想。

洞穴僅掛著盞火光微弱的油燈,其餘物品都非常簡陋,比荒廢的屋子要差。

聶一凜伸出食指檢查薛墊仁的呼息,確認後鬆口氣。

「醒咗就好。」浪人笠傢伙再次現身。

「你哋係……」聶一凜打量著他:「島上居民?」

浪人笠:「我哋見到東澳嗰到有信號彈,所以過咗去睇睇,發現咗你哋。」

「你哋咩地方嚟?」

「港島……」

「港島?鴨脷洲爆炸關唔關你哋事。」

「嗯。」聶一凜點頭。

突然間,聶一凜想起件事,立即回頭張望:「嗰個人、嗰個陳倉……」

「陳倉?」

「著吉利服嗰個人!」

一說到吉利服,浪人笠好像明白他說誰:「嗰個人唔係叫陳倉。」

浪人笠的回應,讓聶一凜怔住。
「佢叫陳狐,你哋俾佢呃咗?都正常,佢以前都偷過我哋糧食,我同我嘅兄弟差少少因為佢餓死。」

「佢咩人……」聶一凜摸摸自己後腦勺,被布條包紮住。

「小偷、賊仔、無膽鬼?總之唔係好人。」浪人笠接著介紹自己的隊伍:「我哋係「奇兵隊」,由島上面唔同人自願加入組成,重奪病者侵佔咗嘅土地。」

「依到就係全部人?」聶一凜略為點算,其規模僅約十多人,全都戴著漁夫用的斗笠,但遮掩程度沒浪人笠高。

「係,人唔多。」

「我哋嚟南丫島嗰陣無受到阻攔,你哋想離島應該都唔會有事。」

浪人笠像聽見笑話般:「我哋唔會走。」

「……」

「依座島係我哋家園。」

「……明白。」聶一凜了解他的心態。

「你會唔會幫到我哋?如果你哋返到去港島,會唔會派到人嚟支援。」

「唔一定幫到,我哋倖存區都好疲弱。」

「發電廠仲有唔少資源,你同佢哋咁樣講。」浪人笠很懂得對方想要什麼。

「走之前,我要搵搵我另外兩個拍檔。」

「仲有?」

「一個紅色頭髮好易認,另一個戴住個金屬呼吸口罩,但兩個……」聶一凜指尖往腦子轉個小圈:「精神都有少少失常。」

「生活喺依個世界,癲癲地都好正常。」浪人笠表示理解:「你朋友喺邊?聽朝早我可以搵下佢哋。」

聶一凜回憶寺廟的名字:「洪聖……宮?總之好細間。」

「好。」浪人笠順便問問名字:「點稱呼?」

「凜。」

「你休息下,我哋聽日再講。」

聶一凜重新躺到草蓆上,因為後腦仍有些瘀痛關係,只得側身入睡。

第二天,浪人笠已離去。

洞穴多了位老年人,製作著魚竿。

等到薛墊仁醒來,聶一凜才對他說明昨晚的事。

薛墊仁聽罷,捂著疲勞的眼睛。

一會後他重新振作,向製作魚竿的老年人問:「依到咩地方?」

老年人定目看著他,笑了笑:「神風洞。」

「神風洞?」薛墊仁苦笑:「個名幾型,但都只係個普通洞穴。」

老年人徐徐說出其存在典故:「有歷史嘅,以前日軍侵華,喺依座島嗰陣,挖掘咗幾多洞穴嚟隱密存放自殺式快船,只要一見到有英國人嘅船艦經過南丫島出面,就可以好快推隻船出去同英國佬玉石俱焚。」
聶做過咩嚟
如果聶做下一季主角 有冇得諗幾鐘意佢
講緊陳狐好虛弱
牙嗚錯有錯着
食貓嘅唔係好人
聶:「……」
未見過聶一凜咁多嘢講
咪係 特登碌返上去睇係邊個講緊野
惜字如金
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞