【癌咒騎士X腐敗騎士】《病港II》(80)

879 回覆
560 Like 16 Dislike
M係yag,都算中咗一樣
quote 文回憶,初出場果陣成個拳皇八神咁

=====

而是牠身邊,蹲著個氣質詭異的男子,他正在餵那隻野貓吃其掌心上的乾魚碎。

當我們三對目光都向他,對方亦留意到我們了。

雙方之間的眼神,就像互相交接。

他直長的鼻子配上了陝長的薄唇,眸子藏有一雙深窩的貓瞳,紅酒色的九一分界髮型,為他注滿詭秘的氣質。

「真係可愛。」他把目光移回野貓上。

「跟廢土規矩,唔好騷擾人......佢無咩惡意。」范子繼續西行、離開。

不知為何,我有點在意那個男人。

怎麼說?

感覺似曾相識。

-----

果然是他,九一分界酒紅色髮型那位,身穿住高領的黑色毛衣。

我先將嘴巴和眼上的濃痰抹走:「咳......唔該你。」

「人類就應該互相幫助。」他微笑。

「未知你叫咩名呢......」范子問。

「陀蘭。」

=====

我都唔太記得范子係邊個,好似係艾匡去樹鄉果陣,路上結識
貓吉同熊貓商人呢啲神秘角色都唔知去晒邊
貓吉我記得唔係就係陀蘭咩
一樣諗起依個殺同袍既任務
push
墨唔係講過話有啲只係過客?
點樣定義為過客?七傘呢種跨時空角色算唔算
王達尼同詭人交易嗰條線
港豬出走嗰條線
一直都好期待
希望之後會有得睇
遲下你會見到,但喺北部都會區
其中一樣之後會有得睇,另一樣差唔多寫
我朝著楊良所指的方向走去,昔日文化和休閒的地區,已變成戰爭廢墟的模樣,一片灰沉沉。

病獵協會成該區域的一枝獨秀,仍屹立不倒的建築物。

由於裡面有著不少重要資產和機密,我們繼續保持圍封狀態,自能等它某天真正倒塌下來,看看能否從殘骸中找出什麼。

病獵協會對出的空地上,設置了數個帳篷作指揮中心,並由范世京看管。

「入面情況點?」我走向帳篷跟范世京打聽。

「唔樂觀,我哋暫停咗派人搜索,裡面本身有啲在囚詭人、人獵、罪犯可能間接出咗嚟,有伙記喺入面遇到襲擊。」

「咁嚴重?」

「所以我哋觀望緊情況。」

「應該無咩高威脅性嘅病者?」我想危險的病者都不會給囚禁在內。

「以我所知應該無。」

「話說你有冇見到厲鐘鳴?」

「殺氣好重,眼神好癲嗰個?」

「你識得佢?」

「以前喺狩獵場訓練到識佢。」范世京點點頭,指著他進入的位置:「佢朝早係入咗去,拎住條攀山繩,我叫唔住,你可以等佢出嚟。」

「我入去搵佢。」

「你好急搵佢?佢唔值得你搏命。」

「依家病獵協會無咩人,任何一個高端戰力都好重要。」我說出自己的想法。
「前日幢樓又下陷咗少少,已經唔可以喺地下入口入去,一定要搵工具攀入去。」范世京向某位南征病獵招手:「南宮佑,幫手開路。」

「明白。」南宮佑腰間綁著多個巖塞,他拿起條攀登繩掛上單肩,接著給我領路:「會長跟我嚟。」

「要攀岩咁?」我跟在他背後。

「係,所有常規路線都行唔到,一定要整保護點。」帶我到一面殘破的牆壁下。

我拍拍牆壁:「應該唔會突然碎?」

「佢仲未冧代表仲攀到,小心啲就得。」這裡有設置好的固定繩索,我們可以直接使用。

「你玩攀石好叻?」我抓著固定繩索,抬頭看著上方。

「算係成個南征部隊入面,技術最好個個,我喺入面留低咗唔同固定繩,大部份樓層都去到。」

一攀入病獵協會裡面,世界就變得傾斜。

「洗唔洗幫你綁條繩喺身?」

「唔洗。」

「可能你覺得麻煩,但可以救你一命。」

「睇嚟你好想我綁。」我將身體轉向南宮佑:「綁。」

如是者,南宮佑給我生命多一重保障。

「咔嚓、咔嚓、咔嚓、咔嚓、咔嚓……」由我們進來開始,上方便頻頻出現挖掘的聲音。

「咩聲嚟?」我探頭朝上方望去。

「可能就係厲鐘鳴……佢入去嗰陣,係帶住個鏟,可能佢想搵到啲咩。」南宮佑說。

「喂!厲鐘鳴。」我向上方喊。

挖掘聲停止兩秒,然後繼續挖掘。

顯然,他聽到我叫他的名字,但沒有理會到。

「可以點樣攀上去……」我雙手插腰,打量有什麼路線上去。

南宮佑幫我觀察,很快找出一條路線:「我領攀開路帶你上去。」

「會唔會好危險?特別危險嘅話我自己上去就得。」

「九十度垂直嘅山峰我都攀得到,依啲好小兒科啫。」南宮佑給自己雙手沾上帶來的不明粉末。

「防滑粉?」我問。

南宮佑笑著搖頭:「石膏粉嚟,廢墟工地就搵到,一樣可以吸汗。」

說罷,南宮佑拿著錘子,開始往堅固的牆壁上打入岩釘充當保護點。

南宮佑是位熟手技工,他一敲一敲的很快開拓出攀登路線,供我可以攀上更高的樓層,不用玩命般在殘壁斷柱間跳來跳去。

在他專心開路期間,我就保持專注觀察四周,畢竟范世京都說了……那些牛鬼蛇神可能已經重獲自由。

好巧不巧,終於給我留意第一個跑出的傢伙。

他半邊身躲藏牆壁後,偷偷觀察著我們。

直至目光與我交接,方露出不懷好意的笑容:「嘿嘿……」他是人獵,江鎮海。
南宮佑同南宮妍咩關係
江鎮海呢啲嘍囉
M一拳一件都得啦
佢而家俾人吸到虛咗唔知仲得唔得
諗多咗,都係五五開
咁啱撞姓
預打返兩三篇文啦
仲話人行行岀狀員
複姓?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞