【癌咒騎士X腐敗騎士】《病港II》(80)

879 回覆
560 Like 16 Dislike
「我哋洗唔洗跟去?」元蒼問。

「你哋留喺到守住嫁車。」秦狩關上車門。

「雲水跟後面。」蕭梵指示。

「好。」雲水點頭。

三人也開始邁入樹洞中,準備調查腐敗騎士的去向。

內部是條蜿蜒的通道,部位牆壁覆蓋著發光的真菌,散發著柔和的黃色光芒,為裡頭提供微弱的照明。

秦狩嘗試用短錘揮打發光真菌,受摧毀後它們的光芒便會消逝。

「手感幾好。」秦狩又揮幾下空氣。

「係幫你度身訂造?」雲水一半好奇一半羨慕的目光盯著看:「湯婆唔係個個人都會整。」

「佢只係話我係最適合嘅使用者。」秦狩凝視短錘,打量自己的新拍檔:「上面材料用佢喺海洋公園回收嘅雷凶獸殘骸整,佢將依個短錘叫做「妙尼妙爾」……」

「佢整嘅病者武器應該都有少少特別,依把呢?」雲水續問。

「佢只係叫我落雨打雷個陣小心用。」

隨著三人的深入,通道變得越來越寬,牆壁和天花板由密密麻麻的樹根構成,形成了無數的分岔和死胡同,但他們能根據周圍的腐化跡象,以及腐敗花瓣掉落的蹤跡,估計出腐敗騎士往什麼方向走去。

「依棵大樹下面居然有個迷宮……」蕭梵冷笑一聲。

「絕對唔會係自然生成。」秦狩說。

「咩力量可以搞到咁?唔似竊屍賊所為。」蕭梵以往的印象中,只有竊屍賊愛搞地下迷宮做病窩。

「可能係我哋未曾接觸過嘅領域……」秦狩說出關鍵詞:「真菌。」

「你見過?」

「唔係,但真菌可能都不斷變強緊。M佢有個朋友本身半身不遂,但透過真菌令到身體結構變化。而且樹鄉有部落,會將有絕症嘅人變做類似冬蟲夏草嘅物體,嚟不斷提供藥物原材料。」

「所以病獵協會以後會多一個敵對勢力?」

「病毒對人類有害就係,真菌有好有壞……或者我哋係時候學識下共存。」

穿過長長樹根構成的密封通道後,是一段橫跨深淵的樹根橋樑,這裡粗壯的樹根橋樑蜿蜒曲折,而且錯綜複雜,寬度能容納兩至三個人走,但稍有不慎滑倒的話,會墜落下方深達數十米的地下湖泊,湖水亮著幽幽的碧綠螢光,有可能是生長著夜光藻導致。

如此廣闊的空間,蕭梵猜測是粗暴地弄出來。

大家如同走在獨木橋上,小心翼翼地走每步。

期間,蕭梵踩到一片濕滑的青苔不慎滑下,他瞬即拋出鉤繩抓住樹根,在空中剎停墜落。

「呼……」蕭梵放眼看著下方的湖泊,自己差點掉下去。

重新攀上粗壯的樹根後,秦狩一手將他拉上來。
支線其實無問題,開得多支線就讀者追連載感覺唔爽,但收返曬寫過既就無問題,寫支線其實好正常,係編排得好定唔好先重要

戰力膨脹基本上係經常出現,只要係長篇加有特別既能力,龍珠 死神 火影 海賊王依啲知名作品都係

個情況就真係死神漫畫咁,連載好多人鬧,話唔好睇銷量跌,但最後夾埋黎睇個故事係完整,不過跌到最後似腰斬唯有草草收尾
唯獨係依個無交代就好奇怪
唯一見到既準備有機會係藥劑其實準備好左要用乜,只係差溝埋
其他都似臨時,搵公仔 病獵上場打 水炮車 玻璃彈 拎蘇維眼
所以之後無交代真心唔得,其他野無咩問題
能力上可以預到
公仔南征個陣打橫行咁滯一吸就一隻特殊病者,同m打個隻癌咒都癌甲化過武器,公仔癌症最嚴重最多癌細胞,多武器同癌甲防禦強算合理,仲有戰鬥經驗 唔係普通人癌甲化
討論與否作者個人選擇,唔係必需
開支線唔等於死拖爛拖,寫得好唔好完結先知道
南征 魔羅 樹鄉,本身就鋪排左要寫

雙線寫故,病港keep住有,滑雪幾日有一篇,好誇張啦仲想點?
太無理既留言,可以睇完就算
劇情會解既問題,之後劇情答到,可以唔特別回應
寫故前提自己開心,先寫得到,壓力大唔ok既可以放下假,講聲就得
有時有個情況,就係有某種性格既人睇負面留言特別大影響,我唔知墨說係唔係啦
個情況係可能十個留言九個讚或者討論,一個鬧,偏偏就會重視一個鬧多啲,覺得自己做得唔好,之後壓力愈來愈大
雖然個事實可能係讚多 好聲好氣多,但有一類人係會咁樣,例如游學修

大陸字問題真係有答過,信唔信一件事,但答過
意見反映,唔覆唔代表無睇,改都係文章入面改,唔會即時

唔好迫太盡好喎
有時想討論 或者讚吓邊個位寫得好
但碌落去見到下面大量負面留言
都冇乜mood傾
情緒勒索max

屌柒人呢件事好差 其實做咩要鬧人
無論係呢個post 定出面其他post都係
不過呢度係連登
但一堆人就係好似講到自己知之後劇情唔會解咁,就住而家嘅資訊屌咗先
三人繼續深入,越走越下去到某個寬闊的空間中。

該空間的盡頭長著棵大樹,樹上結有不同的果實,腐敗騎士就雙膝跪於樹前,仰望手腳化成藤蔓般扭曲纏結樹幹的女性。

腐敗騎士對著樹上的女性說話:「係你賦予我生命,我身體裡面嘅種子……已經發芽。」

如今腐敗騎士的身體結構,同樣改轉變為他真菌結構。

「身上種子終於發芽。」那名女性身體由菌絲構成,髮色帶粉,容顏疲倦得掛著眼袋:「你存在意義係為咗令生命再生,腐朽可以使生命生生不息,維持平衡。」

「我存在意義……」腐敗騎士突然了解到一點:「係為咗,幫你清除病者同人類去維持平衡?」

「生命意義從來唔宏大,一隻工蟻唔會擁有自由意志脫離巢穴,樹木只會按照自然規律生長,生命只會遵守住自然秩序。」真菌之神的聲音低沉平靜:「你一切嘅意義同意志,都只因上位者容許。」

「哈哈哈哈……」腐敗騎士身上花瓣不停飄揚上天,不再郁動安然接受命運:「原來我嘅存在卑微得同工具一樣。」

此時,秦狩直接走出對峙:「真菌生物?」真菌之神直視著秦狩。

「我唔想向你展示惡意,但今日魔羅……腐敗騎士,只有死依個選擇。」

「你係時候,重歸循環。」真菌之神對著腐敗騎士說。

腐敗騎士站起來,轉身面向秦狩。

其時,身上花瓣已掉了大半,重新露出些許原來的面貌。

腐敗騎士嘴角揚起頹然的微笑:「我哋一直都只係上位者嘅棋子……」

秦狩旋轉短錘蓄力,朝腐敗騎士的下顎猛擊。

「咔嚓!」腐敗騎士的下巴幾乎飛脫出來,整個人給打飛向後。

蕭梵和雲水接著走出,停到腐敗騎士前面。
支持墨巴!
「仲有嘢要講就好講。」蕭梵手放刀柄,準備拔出。

「天腦……」腐敗騎士聲音含糊:「喺魔鬼山對上……」

雲水槍口對準腐敗騎士頭部:「你哋講我就開槍。」

秦狩瞟了真菌之神一眼,只見衪冷眼看著這一切,沒有插手或是干預。

「處決。」秦狩說。

「呯!」雲水近距離開火。

玻璃子彈打出瞬間,轟入腐敗騎士腦部爆成碎片。

腐敗騎士腰板呈拱橋姿態,蕭梵再拔刀砍斷其脖子。

混亂無序的腐敗騎士,正式死亡。

解決病港大患後,三人真正鬆了口氣。

秦狩很快望向真菌之神:「魔羅係你嘅產物?」根據剛才的對話,他猜出一二。

真菌之神:「每個生命都應該遵守神聖無上嘅自然法則,任何妄想取代都理應受到生命唾棄。」

「病者對你嘅存在係咩?」

「褻瀆自然法則嘅低下生命體。」

「咁人類?」

「自以為可以凌駕自然法則嘅可悲生命體。」

「你嘅自然法則係?」

「地球重回正軌,回復最原始面貌。人類會建立工業時代砍伐樹木,病者與不潔為悟污染水源土壤,全部……都向住錯誤嘅方向發展。」真菌之神的話說得很白。

秦狩當下明瞭,真菌之神真正目的,是讓世界重回原始時代,這是對真菌發展最有利。

生物的一切競爭,歸根究底只為延續生存。

「我哋可以安全離開依到?」秦狩問出最後問題。

「只要你帶住尊敬離開。」真菌之神答允。
秦狩先轉身離開,蕭梵和雲水緊隨在後。

離開的路上,雲水打破沉默:「我唔明,淨係咩意思?」

「唔明乜。」蕭梵快瞥她一眼。

「嗰個樹上女人同魔羅嘅關係,仲有佢講嘅嘢,完全聽唔明……」

蕭梵直接給她解答:「佢係真菌構成嘅高智慧生物,代表住自然界別生命,人類同病者嘅存在對佢而言,都係無利於自然發展。魔羅某程度上係佢意志嘅執行者,不分你我腐化所有事物。」

「感覺上佢都係個隱憂……」雲水小聲地說。

秦狩說:「大自然可以無咗人類,但人類唔可以無咗大自然,喺未捉摸得清對方前,我哋可以保命離開最重要。」

「即係大家都爭奪緊生存嘅權利……」雲水開始明白。

以往我們印象中的鬥爭,不外乎國與國之間,人類與人類的無止境內鬥。

可當一個地方中有第二種高智慧生物掘起,就會演變成生物族群間的競爭。

病者需要骯髒的環境,才得以延續發展下去。

真菌需要無人為干預的自然環境,才得以延續發展下去。

我們人類野心旺盛,不甘於活在科技和文明落後的年代。

走出樹洞迷宮後,秦狩水炮車上的同伴宣佈:「腐敗騎士已經死咗,啟程返去倖存區。」

蕭梵騎上馬,雲水坐後座。

離開前樹鄉前雲水仰望整座香島樹,一時覺得世界很大很大。

回到倖存區以後,大量政府軍前來了銅鑼灣幫忙,當然不少趁火打劫的平民,跑入已成危樓的病獵協會中搜括資產。

水炮車中的姜河冥偶爾望見一名搜括者跑出協會,於是把水壓降低便瞄準著那名搜括者射擊。

「嘭──」搜括者蒙受水柱射擊,整個人給射倒地上。

元蒼探頭出車窗外,指著那名搜括者喝:「放低你手上嘅嘢。」

「咳……噫對唔住……對對唔住!」搜括者高舉雙手跑離現場。
魔鬼山
記憶中魔鬼山係病港一大結局決戰嗰度,話唔定天腦同嗰場戰鬥有關係
課金
秦狩變左雷神
余博同Dr. D個竇都喺嗰到
其實呢條線寫得好靚 環環相扣
賴桑 樹鄉 中大 米生 病者組織 真菌神 搵番公仔 魔羅 公仔出手 再去番樹鄉
如果公仔同魔羅之前多一兩幕交集私怨
呢條線真係100分
撐你呀 墨仔
想休息想休文 都無問題
最緊要自己舒服 身體健康就ok
雖然明佢哋一個代表生一個代表死,但前因冇交集搞到冇乜宿命感,如果凜仔同陀蘭打反而有feel,有曬私怨
而且好似其他巴打講,魔羅出曬殺人預告都冇描述點應對,仲要M喺度都要寫死霍洛圖(點計都未到佢出手,除非佢唔知有幾危險,咁一樣係M嘅責任,冇將情報妥善對待)個落差就好似五條悟死得不明不白咁,由悲劇變成荒謬。
但去到呢度已經解決唔到缺失描寫對策篇幅嘅問題,咁我會寧願寫M一開始唔喺度,例如帶公仔出去過年,突然收到協會嘅緊急求援,然後先寫嗰邊病獵們用生命對抗所謂「一心求死」嘅魔羅,拖時間等M返嚟;另一邊公仔就算抱住帶病之軀,收到消息後都堅持要跟住M去幫手,對應返佢對生命有意義嘅執着。咁鋪排我諗會有張力啲。

利申9up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞