【癌咒騎士X腐敗騎士】《病港II》(80)

879 回覆
559 Like 16 Dislike
M會唔會畀呀… 由坐輪椅,腦癱,而家仲要被吸收

100%工具人
唔會點
佢地真愛嚟
老實講,喺隔離滑雪故,睇得返以前墨巴嘅嗰種熱誠,無論係由七童軍到十少年1同2定係背叛者都追過文嘅我,至少嗰陣出文機器寫唔切文都好,要喺墨說時區出文都好,至少墨巴都會講返聲「聽朝出」「夜少少出」「今日休文」,而大家都好包容接受甚至有人指出寫錯字,資料有錯都好,墨巴都係以歡迎嘅態度去接受討論同指責。

但係依家返到嚟病港,開始覺得墨巴好似失咗少少方向咁樣。休文都唔會喺連登講聲,要大家白白喺度等文,有人問就會答IG廣播區宣布咗點解連登post故唔喺連登講聲呢甚至有人質疑合理性嘅時候,開始有種為兜而兜嘅感覺,寫咗大陸字又唔認。

墨巴一直寫嘢最強嘅係資料蒐集嘅深入程度同埋人物嘅側面描寫,依家寫寫下開始變哂樣啦或者墨巴開咗兩邊故,又開埋付費之後,加上身體健康,屋企人問題嗰期就時間唔夠同埋壓力太大就開始出哂事。老實講,有時寧願墨巴你停更一排,諗清楚自己嘅諗法同情緒,先再返嚟寫過,會好過為寫而寫啦咁多年嚟辛苦哂你啦墨巴,有錯請大家賜教
至少想睇返M 可以拎返能力 總係覺得佢有好多buff 係手 又冇用咁🫠 想睇佢同人打得有來有回 好似以前咁
癌甲物質一點點地甩落,固若金湯的癌甲瓦解當中。

腐敗騎士漸趨虛弱,身上的花朵越掉越多。

彼此傷害的程度,即將要超出臨界點。

兩人依然握緊著對方的手,並揮出最純粹的拳頭。

「呯──」拳頭都打向對方的面部,一同向後彈飛十餘米。

筋疲力盡。

重返人類軀殼的公仔咳出幾口血,他想再次變身成癌咒騎士,奈何生命幾乎燃燒殆盡。

生命力大幅流失的腐敗騎士雖然衰弱不已,但他已進化成特種病獵和特殊病者之間的生命體,絕不會輕易倒下。

腐敗騎士早一步站起,蹣跚地走向公仔。

沒癌甲保護的公仔,如赤裸裸一樣。

眼看著腐敗騎士即將到來,他將僅餘的癌甲力量轉移到右掌心中。是次殊死戰鬥的經驗下,他學會了如何掌控好癌細胞力量的流動。

為防對方偷襲腐敗騎士停在五米前,向公仔緩緩吐出腐敗的吐息,氣味中夾雜著凋零的玫瑰芬芳。

公仔趁吐息會遮蔽視線的機會,將右掌凝聚好的癌甲力量增生成癌甲矛,然後朝著腐敗騎士擲出。

「嗖──」腐敗吐息戛然中止。

癌甲矛直接貫穿腐敗騎士的硬顎,穿透顱腔,重創大腦基底部位。

尚存力氣的腐敗騎士本想將癌甲矛拔出,卻發現它一旦脫離本體就會很快消散。

盡管如此,造成了的傷害並不會消失……

腐敗騎士搖搖欲墜,性命危在旦夕。

也許只差那麼終結一擊,腐敗騎士將會真正死去。

偏偏公仔已耗盡渾身力氣,他拼了命的想要轉身站起,但那麼簡單的一個動作,對他而言卻如登天困難。
「啊……嗄啊……」公仔側身坐起,汗水不停滴落地上。

公仔拾起地上石塊,奮起走向腐敗騎士,對他頭部一下重擊。

「呯!」

兩下、三下重擊後,石塊受腐蝕碎裂。

公仔見手上無物可用,索性自己的拳頭都揮出擺拳,緊接一記下勾拳,最後是直拳!

公仔拖著病秧秧的身軀,強行揮出組合拳。

「呯──」腐敗騎士倒下。

公仔揮出的直拳定格了好幾秒,之後才慢慢地垂下,然後整個倒落地上。

這漫長的戰鬥,看似終於告一段落。

一段時間後。

早上的勁風漸漸吹散腐敗塵埃,水炮車開始搜索兩人下落,最終在大坑區發現兩人的下落。

「係佢哋。」秦狩指示:「帶癌咒騎士上車,知會其他人嚟睇住魔羅。」

全身包裹得密實的聶一凜下車,雙手抱起形銷骨立的公仔帶上車中。

盡管這個詞彙用了無數次,但也只有這個字能形容到我們──傷亡慘重。

大量傷者給帶到聖保祿醫院救治,病獵們的傷勢有輕有重,輕的會優先接受治療,重的只能躺著等死,因為不夠資源給重傷者急救了。

我一直在醫院的大堂守候,等待著最新情況。

不久後,水炮車駛至醫院門口,公仔給送下車。

公仔給轉移到擔架床上,其意識相當薄弱,想讓他多攝取生命力都不行。

「佢半昏迷緊。」黃恩晴快速檢視公仔狀況:「好似心臟驟停。」

「可以令佢清醒?」

黃恩晴思考一番:「俾強心針可能得,但只係吊命……」

「吊住就得。」

因為蒙柯亞非常忙碌,由黃恩晴代為注射:「我未試過打強心針……」她怕會浪費這種天價藥物。
「等我嚟。」一把熟識的聲音出現。

我和黃恩晴轉頭一望,果然是滿天。

「政府總部收到通知,喺唔同區派人嚟緊支援。」滿天上前接過強心針,然後伸手觸摸公仔左胸:「停咗。」

說罷,滿天將強心針果斷注射下去。

滿天沒有停下,掏出自己的注射器和不明血液,給公仔進行靜脈注射,而且注射接連好幾瓶。

「血禍分離咗毒素嘅血精華?」我記得滿天跟我說過能夠促進恢復傷口。

「係,我帶咗三箱嚟,原本倖存區仲未真正審批,但依個情況我諗都無得揀……」滿天一口氣注射了五劑。

「死……」我的無線電中傳來元蒼的聲音。

「咩事?」我握起無線對講機問元蒼。

「魔羅唔見咗……啱啱佢都仲喺到……」可以感覺到身經百戰的元蒼,語氣中帶了點慌神:「地上面有啲花瓣蹤跡,我哋依家跟住行。」

「小心啲。」

霞光初透,萬物生機勃勃。

就連腐敗騎士,也迴光返照。

腐敗騎士邁著艱難步伐,朝著東方行去。

生命即將到盡頭的他,眼光中盡是樹鄉的畫面,那是曾經涅槃的地方。

他要回去。

他既非人,也非病者,只是大千世界的小小塵埃。

生命的意義,到底為何?

理解不了、理解不了、理解不了!

腐敗騎士不禁飲泣,因為他理解不了。

答案真是混沌嗎?混沌僅是陀蘭自己的理解,可就在剛剛垂死的瞬間,他腦中的走馬燈驀然冒出樹鄉的畫面,更想了一個模糊的身影,那身影不是拯救他的湯婆,而是更早出現的……

真菌之神。

一個給他植入了不明「種子」的人。

一個令他苟活下去,擁有真菌般腐敗能力的人。

腐敗騎士回去的路上,前方傳來一陣馬匹的奔跑的聲音。

雲水和蕭梵兩人背著晨曦的光芒,迎面出現到腐敗騎士的面前。

雲水鎖緊眉目,填充好玻璃子彈,舉起中火錘式霰彈槍。

我。

要。

回。

家。

腐敗騎士凝視著槍口,心中產生出強烈的情緒。
同龍珠一樣,後期出現既人同病者都戰力膨脹
宜家睇我覺得病者化既M都唔夠陀蘭黎

竟然係樹鄉
點解唔原地殺左魔羅 都訓左係到任打
公道
原來佢食過種子 先再飲湯藥
同賴桑掉轉
講咁耐都係無進展
又比佢走左
大部分新出嗰啲全部都勁過腎者
賴桑係下個腐敗騎士
真菌之神原來咁勁
極人+種子+湯藥+白卡
除左一開頭成日要捉嗄嗄又唔同人講想點之外
有咁勁都合理既
依家連討論都唔出嚟討論下
出完文就潛水 最近覆過嘅都係有人課完金問佢點搞
文就越寫越怪 一直開支線死拖爛拖
主線就直接開波 乜柒都冇講過

你個網搵錢唔係淨係得病港2
你有料寫到病港345678寫得好睇一樣有人繼續課
隔離滑雪都好睇啦 冇錢收就幾日先出一段仔
上親嚟留言都係冷嘲熱諷多,我廢事自己講多錯多,呢半年無論我做咩、寫咩、唔出聲都錯,成個罪人咁好攰,每次上嚟壓力有啲大,放過我吧
Take care 墨巴
支持,覺得唔鍾意睇就唔好睇,
難做嘅嘢,就唔好做,冇必要迫自己去睇文
Take care 墨巴
白卡先係最強嘅buff
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞