【癌咒騎士X腐敗騎士】《病港II》(80)

879 回覆
560 Like 16 Dislike
粒子彈要整幾多日先射得出
睇到眼都凸
一粒就夠
有聲

鬼知你地要打咩
人地都斷左隻手 留番隻手比佢耕田啦
睇個標題我諗都係靠公仔
雲瀧沉思片刻:「要整玻璃子彈唔難,難在手頭上無工具同材料……可能要借用大本營個工坊。」

如是者,三人轉為前往大本營。

大本營在得知他們來意後,批准了他們使用工坊。

雲瀧是位軍火採購商,動手製作方面也是熟練技工。

雲瀧使用自備的火焰噴槍,將玻璃加熱至熔化狀態,然後用夾子可以塑造子彈形狀,為了符合雲水手上的中火錘式霰彈槍口徑,雲瀧要不斷精細地微調,並在裡面加了根鋼釘作支撐。

「預計要整幾耐,老豆?」雲水全程看著父親製作。

「最快都要半日。」雲瀧回答。

「半日都差唔多到朝早……」

「係,趕唔趕?」

「好趕,人命關天。」

「趕都要等下,想粒玻璃子彈射出嚟唔爆都唔易。」

「你以前有冇整過?」

「只係聽過,整係今日先整。」

雲水有些坐立不安,行出工坊走廊吸口氣。

「嗄。」雲水靠著欄杆。

工作室中,只餘下雲瀧和蕭梵兩人。

雲瀧大概不會想到,他的名字曾經是蕭梵的刀下名單。

「你係佢病獵導師?」雲瀧似乎認不出蕭梵。
「……嗯。」蕭梵抱手。

「開始有佢阿哥嘅風範啊可?」

「當佢識得為身邊嘅人緊張,已經係。」蕭梵說。

「係……佢以前好巴渣同招積,不過睇嚟佢俾人馴化咗。」

「你以前係港島區嘅軍火商,壟斷住槍火武器生意,點解走咗嚟依啲地方定居。」對於多姿多彩的港島區來說,將軍澳區如同鄉下無異。

「我唔想再做殺人武器,戰爭係好可怕嘅事,特別係人同人,係會賺取到最利……但你都會……」雲瀧忽地停下手,想起了什麼:「失去一啲重要嘅嘢。」

「……」

「每個人都話我個仔雲梨阻止咗場戰爭,但無人記得……戰爭某程度上都因我嘅武器而起。」

「你用餘生嚟贖罪就可以。」

「如果贖到就好。」

赤門海峽上。

一艘快艇於海面上奔馳,哪怕是病鯨都追趕不住。

這艘快艇最終停泊大學的碼頭上,薛墊仁、楊良和艾匡三人,一同前往到大學中。中文大學自然不會讓他們隨便進來,特別是大半夜時間,艾匡只好啟動預視尋找進去的方法。

到了病獵協會後,艾匡將事情全貌告訴博海德、劉吉和賴桑等人,我到消息後博海德攜帶火燈籠準備啟程,劉吉也帶領艾匡前往公仔所在的地方。

半夜跑到倖存區外,不是明智的事。

不過有老病獵劉吉帶領,只要小心翼翼地穿越街道便可。
來到公仔休息的地方,艾匡覺得一片荒涼,因為周遭植物的生命力,都成為了支持公仔的養份,而落得凋零的下場。

「佢就喺入面。」劉吉指向屋子。

艾匡緩緩推開門,走入到公仔的所在。

「公仔?」艾匡輕聲呼叫。

床上躺臥的公仔沒有反應,艾匡走近幾步又叫了數聲。

公仔依然沒有反應,艾匡擔心他是否出了什麼事,終於上前搖晃著身子:「公仔!?」

公仔疲倦地張開眼皮,望著眼前的人影:「……」

「我啊。」

「艾……」公仔在腦海搜索聲音的主人:「匡?」

「你唔係發緊夢,我嚟咗搵你,鳥嘴先生叫我嚟搵你。」

「鳥嘴……喔,老師?」公仔艱難地坐起身,勉為其難地笑:「你可以朝早嚟都得。」

「有急事要你過去港島!病獵協會俾魔羅襲擊緊。」

公仔愣住好幾秒:「但我……」

「你唔係癌咒騎士?」

「我係、但我……」公仔吞喉:「需要營養咳咳,好多嘅營養。」

「我提供俾你好唔好?」艾匡拉起手袖露出腕脈。

公仔搖搖頭,推開艾匡的手。

「我哋要你嘅力量。」艾匡改為握住他的手。

「去睇下點。」公仔都不知自己捱不捱到那麼長的旅程。

公仔剛想下床,艾匡就在床邊拉住他兩隻手,將他背起來。

「劉叔叔行得。」

「唔洗我孭?」劉吉問。

「我孭得起公仔。」艾匡點頭。

他們就這麼奔波回到大學,與博海德等人會合。

「艾匡,多謝你……」公仔有氣無力地說。

「多咩謝?」

「多謝你……孭我……」

「好小事。」

眾人會合好,便一同前往碼頭乘坐快艇離開。

快艇上,薛墊仁簡略說出魔羅的資訊,讓他們得悉其危險性。

「但公仔都去真係無事?」博海德憂心忡忡的看著他。
好掛住雲梨,如果佢仲在生戰局會變成點
吸吸青茶囉
睇咗咁多年,都好少搏故,但係今次真係有啲講唔過去,你又唔係唔知道魔羅嘅能力,係要諗都唔諗就走咗去中大,唔做下準備,一早整定幾十粒玻璃子彈,話唔定當初霍洛圖係門口就可以ko魔羅
魔羅招技咁撚屈 理應一早秒曬
依家搞到要磨大半日好撚奇怪
冇記錯當年係諗住喺松木村擺陣去擒拿佢 嗰陣仲特登整咗副盔甲去抵擋佢嘅腐敗因子 嗰副甲而家都唔知去咗邊
點解唔係一早整定
我以為雲水會好型咁射幾槍
以前都扔過大劍,但大劍都試過執返嚟用
鯨牙大劍都好似試過唔知插係邊,但好似有一句講埋無人會去拎之類
火燈籠扔完完全唔提有無執返
我諗超級農夫都唔得,要儲氣先吹到,陀蘭吹一吹就有胞子,仲可以掂人
當年風凶獸咁多個風口就得,吹到陀蘭飛走
等雲瀧整完都死一堆人,除非公仔夠吸,或者湯婆唔理其他人,焗車仔自爆炸死陀蘭
依家m個應對,同魔羅冇畀過時間佢地準備咁係一9樣
會唔會車仔體內咁多能量,俾公仔吸個作用會大過佢自爆
應該可以無限吸
吸乾晒病獵協會精壯嘅男人們
「我──」話音剛落,公仔即往海裡嘔吐。

海面上波翻浪湧,起伏不定,虛弱的公仔吃不消。

劉吉見他情況嚴重,掏出一片生薑根讓公仔嘴嚼:「咬幾下,對你好。」

公仔剛張開口想咬,反胃的感覺再度來襲,頭又朝海上吐。

博海德啟動火燈籠,讓周圍的溫度得以上升,令公仔身體不受寒冷侵襲。

「前面!」於船頭手持電筒的楊良突然大喊。

大家不約而同朝前方望去,只見一個陰影勾勒出駭然的鰭。這些鰭如同巨大的鋸齒,鋒利參差不齊,如同海上移動的尖塔。

「咩嚟……」艾匡看呆了。

「係利維坦。」楊良對牠有印象。

「直接經過佢?定係停一停。」薛墊仁等待博海德指示。

博海德苦思片刻,揮手示意:「停。」

薛墊仁立刻停止前進,等待利維坦離去。

「個海咁大都遇到,真係唔好彩。」

遠在一方的港島區,激烈的戰鬥仍持續中。

我包裹著塑料袋與魔羅對戰不下幾個回合,塑料袋都打穿了個數個,要去作出更換的時候,就讓狼人葉青茶給我接力,因為我們都知戰勝的關鍵,是拖延至公仔到來。

我雙拳雖然受到很好的保護,但身體的保護欠佳,衣服早已腐蝕得破損出一個個洞,更多是靠霸體的抗性保護。利用蘇維眼睛我沒讓魔羅成功肢體接觸,他的每記攻擊都被我及時閃躲開。

不過腐敗孢子的影響無法忽視,魔羅單純站著身體已經會釋放這些孢子,在旁呼吸一段時間後,影響越來越明顯。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞