【癌咒騎士X腐敗騎士】《病港II》(80)

879 回覆
560 Like 16 Dislike
Hi
「竊屍賊唔會搵到我哋?」

「全座島有廿幾個神風洞,都好隱蔽,正常唔會搵得到。」老年人抬目,盯了兩人一眼:「你兩個係咪好得閒?」

「浪人笠叫我哋喺到等消息。」聶一凜說。

「得閒就幫手釣下魚。」老年人將釣竿交給兩人:「如果想今晚有飯開。」

兩人呆頭呆腦接過釣竿,一起行出神風洞。

沒法子,寄人籬下不能白吃白喝。

兩人一走出神風洞,是片蔚藍的大海。

遠處可隱約看見另一座島嶼,朝西北可望見南丫島發電廠,所以薛墊仁推測他們如今位於島上的西南面。

洞外是沙灘,但它並不寬廣,僅僅是一條窄窄金色帶子,假若往前多走幾步,腳掌就能感受潮水湧上的涼快。

沙灘上有位釣客,他含著根禾草專心地垂釣。

釣魚技能是末日裡實用性極高的生存技巧,每個病獵都懂得釣。

「有冇餌?」那位釣客問他們。

聶一凜和薛墊仁搖搖頭:「……」

「我叫吳偲佳。」他揣入口袋拿出一把蚯蚓給二人:「你兩個?」

「凜。」
「仁。」薛墊仁把蚯蚓勾在魚鉤上。

「你兩個識用武器?」吳偲佳問。

「識,但武器都無哂。」薛墊仁斜目打量著吳偲佳腰間紮著的直刀:「你哋武器係自己整?」

浪人笠都有一把,似乎是奇兵隊的制式武器。

吳偲佳瞟了眼腰間的直刀:「係,直刀比彎刀製作簡單,材料係用我哋喺南丫島錳礦洞採集嘅礦石整,本土出產。」

聶一凜的釣竿彎曲,隨即提臂拉起。

吳偲佳一眼辨認出:「油立魚!可以清蒸。」

「你哋叫「奇兵隊」?」薛墊仁想再確認一次:「係咪奇怪個奇,士兵個兵。」

「個名係取自我哋首領,佢叫林祺兵,所以我哋叫奇兵隊。」

以後,聶一凜不用叫對方浪人笠了。

垂釣了三、四個小時,三人合共收穫七條魚,已經算得上豐收。

林祺兵在中午前回來神風洞,不過只有他隻身一人。

「我去咗洪聖宮睇,同喺附近搵咗陣,除咗有打鬥痕跡,見唔到你講嘅兩位同伴。」林祺兵給兩人回報情況。

「唯有放棄佢哋。」薛墊仁沒用多少時間下決定。

「真係?」林祺兵反而替他們擔心。

「其實都係佢兩個內鬨搞出事,離開咗仲好。」

「但你哋依家想走應該無咁易,經過琴晚病者肯定加強咗全島警戒,你哋一出海可能會受到追擊。」林祺兵低頭思量。
如果載具是快艇或者可以用速度擺脫,但木船注定不可能。

「可以講下成個南丫島嘅勢力範圍先?」調查是薛墊仁此行重點。

「我同你介紹咗自己未?我叫林祺兵,算係帶領住全島唯一反抗嘅人類勢力,依其他都係屬於病者,病者入面,個種矮小、生瘡、陀背嘅病者品種,即係你口中嘅「竊屍賊」主導住成座島,主要有三大竊屍賊勢力互相共生,包括榕樹灣,嗰到勢力最大,係個病者社會,有佢哋市集、訓練場、製作工場、寺廟、居住地、餐廳、學校,仲會用生咗菌嘅石頭當係貨幣交易。」林祺兵詳細地說明。

他接著說下去:「第二個係索罟灣,有座好高嘅海上堡壘,但我哋唔知入面係咩情況……第三個係深灣灘隻擱淺嘅輪船,琴日我殺嗰隻病腦唔係最大領導者。」

「你點知佢哋互相共生?」薛墊仁問。

「佢哋周不時會有運輸隊,互相運嘢俾對方,我哋就專偷襲佢哋運輸隊,毀壞佢哋貨物,但佢哋都好聰明……有次試過喺貨物下面放咗炸藥,當場炸死我哋兩個人。」

「南丫島嘅病者問題,比我想像中嚴重。」薛墊仁呼氣。

不幸中的大幸是,它們只是竊屍賊。

「有冇特殊病者?」薛墊仁問出重點。

如果島上有特殊病者,就完全是另一回事。

「咩叫特殊病者?你係講緊……」林祺兵立即聯想出:「特別勁嘅病者?」

「係,例如有特別能力,唔係正常人對付得到。」

「未見過。」

「嗯,但南丫島距離發生感染事件,有冇五年以上?」薛墊仁續問。

「有,我哋成座島係慢慢由南至北淪陷,中間經歷咗幾年,到依家先完全失守。」

「佢哋有冇快艇?」

「有,如果你哋真係想走,可以試潛水。」林祺兵說。

「太冒險。」薛墊仁覺得不行。

薛墊仁轉問經驗豐富的人:「凜,你點睇?」

聶一凜惜字如金:「趁亂逃走。」

「十幾丁友整唔到咩出嚟。」薛墊仁望向其他奇兵隊成員,他們每個身形消瘦、肋骨分明,不能像他們長時間戰鬥。

病獵的戰鬥質量,很仰賴伙食的質素。

最簡單的方法是潛入,在核心地帶大肆破壞。

可惜這不是遊戲世界,沒有半點光亮的環境下,是很難在黑夜行動,除非有特種病獵的體質。

「先俾武器我哋。」聶一凜說出最重要的事。

林祺兵望向老年人,老年人去打開儲物箱,拿出一把直刀和木弓:「得依兩件剩,你哋揀一個……」

聶一凜握住直刀,即場單手旋轉揮舞,霍霍生風。

薛墊仁握著木弓,測試弦線的堅韌程度:「都用得下。」
「其實都係佢兩個內鬨搞出事,離開咗仲好。」

唔係得鐘發癲咋咩
尖銳都係收指示打9佢
朱會刺激到厲
「我哋打算再出去調查下,如果有計劃會返嚟同你哋講。」薛墊仁揹起箭袋,背部呈向他們人:「多多益善,少少無拘。」

奇兵隊員互相對視一眼,各自拿出幾根箭矢放入薛墊仁箭袋中。

「你哋小心。」林祺兵握緊箭袋上下搖晃,讓箭矢均勻散開:「出去之後向最近嘅山頂爬,嗰到係全島最高嘅位置,可以大致睇到半座島。」

走出去神風洞,兩人朝著山頂行上。

那裡叫山地塘,是南丫島最高峰。

山頂上有著不少疊岩,可以俯瞰索罟灣,但這麼好的觀察點,少不了竊屍賊的駐守。

薛墊仁發現石台上有十多隻竊屍賊擔當哨兵,時刻觀察著島上南面的環境。

「凜。」薛墊仁手指向竊屍賊。

聶一凜點頭,明白他的想法。

薛墊仁開始持弓射箭,無聲地解決每隻竊屍賊。

箭矢需要瞄準頭部,以防竊屍賊一箭不死叫出聲。

最後一群竊屍賊聚集石台上,殺任何一隻都會引起注意,於是聶一凜配合箭矢的進攻,等薛墊仁三箭齊發後,大刀砍劈剩餘的竊屍賊,抽腳踢擊落石台下。

奪得這個良好的觀察點,薛墊仁可以放眼觀察島嶼情況。

這一望不得了,大部份沿岸區域都有著竊屍賊駐守,如果要無聲無息地離開,幾乎是不可能。

哪怕是前往最近的南區,當地病者都會令他們無法脫身。
「你覺得……」薛墊仁神情猶豫,對聶一凜提問:「應唔應該放棄嗰兩條友?」

聶一凜不加思索:「帶埋佢哋。」

「咁去搵下佢哋。」

兩人花了些時間下山,重回昨日洪聖宮位置。

那裡的打鬥痕跡,早被潮汐的海水沖淡。

「正常佢哋打完唔會留喺原地。」薛墊仁環視現場,進行推測:「佢哋會喺有掩護嘅地方匿埋。」

薛墊仁先尋找沿岸的幾間廢屋,在那裡他找不到人,卻發現新的線索。因為曾經下雨關係,他們踏過的泥土有著腳印。

薛墊仁沿著腳印展開追查,找著找著竟聽見貓咪的叫聲。循著聲音過去,終於發現昨天菠蘿山莊偷取的幼貓,牠聲音嬌聲地叫著。

「居然搵到隻貓先。」薛墊仁半跪下來,給手指他輕嗅。

幼貓轉身跑走,不時回頭地叫,似乎是想帶領他們去某個地方。

大約朝東走了兩三分鐘,幼貓帶他們找到個人,那人躲於岩石的裂縫中休息,正是厲鐘鳴。

發現有人走近的厲鐘鳴猛然睜眼,看見是隊員後眼神才消掉半分殺氣。

「你喺到。」薛墊仁打量著他,貌似有傷勢在身。

厲鐘鳴聲音依舊低沉:「滾。」

薛墊仁持弓瞄準著:「琴日做乜突然襲擊自己人?雖然某程度上,個陳倉……狐,的確唔係咩好人,你一早知佢身份唔對路?」
「……」厲鐘鳴不回話。

幼貓走到厲鐘鳴身上,坐在他的肚腹上。

「貓。」聶一凜代他說:「佢想保護貓。」

「真係?」薛墊仁稍稍垂弓。

「好餓。」厲鐘鳴回答完全不相關的事:「俾食物我。」

薛墊仁直說:「已經無食物。」

「唔好逼我用搶。」厲鐘鳴眼睛犀利地直盯。

「我哋琴日俾陳倉偷襲,佢真名叫陳狐,如果唔係遇島上人,可能就俾病者捉走……」

厲鐘鳴發出不屑的聲音:「嘖,兩個大病獵俾個路人貨色偷襲……真係低能。」

「嗰時我哋俾成堆病者包圍,環境又暗,都顧唔到咁多。」薛墊仁盡快轉移話題,接著問下去:「你哋結果係點?想返港島就要答我。」

「佢斬到我爆血。」厲鐘鳴展示自己包紮好的傷口:「血濺到佢塊臉個下,佢突然停咗手……然後一言不發跑走咗。」

薛墊仁恍然:「佢應該係怕副作用。」

「乜嘢副作用?」厲鐘鳴不怎麼了解特種病獵的資料。

「特種病獵一掂到血好容易暴走,戰鬥力會跳幾級,但相對地會失去對理性嘅控制,如果佢嗰陣即刻離開。」薛墊仁得出的結論只有一個:「應該係怕真係殺死咗你。」

這個答案沒有令厲鐘鳴感到窩心,反而憤怒地「呸!」了一聲。

他續以低沉沙啞的聲線大罵:「個廢物會殺我!?佢會殺得死我!?」

「我只係講事實,你調節下情緒。」薛墊仁退後半步。

厲鐘鳴一手拎起流星錘,滿目帶著憎恨,本身安坐著的幼貓都嚇倒跑開。

「厲鐘鳴!」薛墊仁喝住他。

「厲你老……」厲鐘鳴毅然走向深灣灘方向:「母!」

厲鐘鳴急需發洩自身的嗟怨,他的脾氣和暴躁只能在虐殺病者中解放,於是他大步走向就近的深灣灘解決需求。

聶一凜和薛墊仁兩人叫也叫不住,攔也不攔不住,眼白白看著厲鐘鳴走到沙灘上,獨自面向著大輪船叫囂:「喂──!」

輪船上千百隻的竊屍賊,頓時被外頭的厲鐘鳴吸引注意力。

竊屍賊們頓時議論紛紛,像菜市場般吵鬧,但很快它們都有個共識,出去解決掉入侵者。

竊屍賊的武器很簡單就是一把魚叉,看似沒什麼威脅性,但上百支魚叉對著自己又是另一回事。

輪船中有個演奏區,有學習了人類音樂文化組成樂團的竊屍賊,手持著樂器彈奏著死亡重金屬風格的歌曲,不停以死腔方式咆叫,大幅振奮了竊屍賊的士氣。

厲鐘鳴拉著流星錘向前揮舞,流星錘砸地有聲,橫掃千軍,單槍匹馬直搗黃龍。

薛墊仁本來猶豫著要不要跟上,但見厲鐘鳴氣沖沖地衝入到輪船,自己都想跟著他殺進去。

聶一凜甚至都不思考,提著直刀就跑入去。

薛墊仁立即跟緊,順便回收死掉竊屍賊的魚叉,放到箭袋中備用。

奇兵隊給的數十枝箭好快用光,薛墊仁臨時變陣讓自己成為投擲兵,握住魚叉飛擲插死多如螻蟻的病者。

聶一凜戰鬥技巧不在話下,打滾南區多年的他善用翻滾對敵,任何包圍對他的作用都不大。
厲真係痴線
墨巴 可以考慮下寫多D 其他人既故事 任務 既然成個世界觀咁大 唔一定用m既角道講故事 依次四人小隊 有好睇 好有一開始對住大量病者既無力咁 同埋更加覺得成個病港既角血都有血有肉 唔係過場npc
嘖,兩個大病獵俾個路人貨色偷襲……真係低能。
好似以前啲角色外傳咁,其實真係好好睇
見識到凡夫俗子打病者幾咁艱苦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞