【癌咒騎士X腐敗騎士】《病港II》(80)

879 回覆
560 Like 16 Dislike
可唔可以寫個短前傳m呢埋嗰一年岀面咩環境咩生態
仲有黑色賢者嗰幾年冇講
電腦大爆炸
火箭升空失敗而死,其實都算死得幸福
我睇緊啲咩
病者整火箭,劇情大暴走
咁病腦智慧仲高過人類
但又唔夠人類打
想整下火箭走佬都唔出奇
見到班竊屍賊就醒起之前比m剷起果個部落
死之前留低左個B 比蛾王搶走左
而家仲係咪度
孵化咗做英雄竊屍賊同陳一劍打
如果真係成功先係暴走

病腦只會越嚟越聰明
咁耐以前嘅時間線 唔知好唔好睇
懸疑類,人仲係強勢時嘅調查
同人類社會一樣,喺強大嘅病者面前不堪一擊
如果寫得有氣氛嘅話可以好好睇 直情唔使點講病者都得
此情此境,對竊屍賊而言是一齣災難片。

爆風摧毀多間僭建的平房,濃煙湧入每家每戶,離爆炸中心最近的病者當場死亡,其他根據距離有著不同程度的燒傷。

居住榕樹灣的竊屍賊,如同亂成一團的蟻窩。

在這水深火熱,火光沖天的時勢下,有隻竊屍賊站出來了。

它穿著度身訂製的西裝,打著紅色蝴蝶領帶,並戴著個假髮。其他身份平凡的竊屍賊看見它後,紛紛地哀叫,讓它拯救家園。

它正是榕樹灣的總統,唐納瑪。

唐納瑪立刻指揮南丫島消防局的竊賊屍馬上出動,以消防喉灌救漫延的山火,營救身處火海的同胞。

其他得救的竊屍賊都陸續捧著容器到近海位置盛水,試圖撲滅熊熊烈火。

「嘿嗉嗉、嗤嗤嘿!」唐納瑪指向海邊,示意大家往海上疏散。

多艘停泊沿岸地帶,以玻璃纖維製作的小船,總算能派上用場。

逃出的竊屍賊擠到不同的小船上,迅速遠離火源。

索罟灣中,三名病獵游回到岸上,阻擋朱朗峰的竊屍賊不是死掉,就是被巨大的爆炸聲嚇跑,於是四個人好快便重新聚頭。

「哈哈哈哈!見唔見到啊?嫁火箭爆炸!好似炸咗落榕樹灣到!」朱朗峰笑得嘴巴合不攏。

「我哋可以趁機會走。」薛墊仁物色到一艘龍舟船。

「走!?」厲鐘鳴急得握住薛墊仁的手:「應該食住上。」

「依家係好機會,但我哋係走返去帶人嚟,得我哋四個唔夠。」薛墊仁走去推龍舟船出海。

「功勞係屬於我哋!」厲鐘鳴非常戀戰,不想離開。

「去叫援兵搵人接力,你體力唔夠用。」聶一凜以手語表示。
厲鐘鳴轉瞪朱朗峰,彷彿想尋求他的認同。

「你仲未夠皮?」朱朗峰都登上龍舟船。

低頭喘息的厲鐘鳴,只得跟著大隊上船。

四個人,八隻手,合力划槳。

火箭失事的破壞下,沒有竊屍賊注意到海上逃離的他們,於是一行四人順利遠離著南丫島,用上連日來最後一點力氣,回到沙灣上岸。

費盡千辛萬苦,他們終於趕在晚上回到聖保祿學校,給病獵協會回報情況。

他們用了差不多半個小時,給我說明南丫島上發生的事和情況。

聽到什麼火箭升空,然後墜落病窩時,我還以為他們在說笑,可是他們四個都不怎麼愛開玩笑。

「即係話……」我總結出重點:「依家係進攻嘅最好時機?」

「係,依家係佢哋最亂嘅時候。」薛墊仁答。

我思量了一下,現階段病獵協會殘存的兵力和資源。

如果真要開打,幾乎是不可能。

我們剛從南征戰爭開始恢復,魔羅事件又讓我們元氣大傷,病獵協會還能支撐一場戰爭嗎?我不確定。

「兵力不足?」聶一凜以手語詢問。

「係,我哋大半都係訓喺醫院傷員,根本打唔到。」我如實地說。

厲鐘鳴罵了句粗口,猛踢旁邊的桌子:「早知就留喺嗰到自己搞掂……」說罷,厲鐘鳴離開課室。

「你去邊?」我叫住他。

「佢叫醒攤喺醫院班扮傷扮病嗰堆友。」厲鐘鳴充滿怨氣。

「搵人拉住佢。」

「真係無辦法?」薛墊仁提出其他可能性:「會唔會可以問政府借兵?」

「就算政府肯都太突然,好難一時間召集各方人馬。」我始終不在南丫島現場,感受不了有多接近勝利,只了解眼下的困況。
「正常人唔得,你得,你可以叫郁好多勢力幫手。」聶一凜難得出聲勸說。

我慎重思量半分鐘才給出答覆:「我試下。」

在沒有電話手機網絡的年代,無線對講機就是遠程通訊的替代手段。

我拿著一部高功率無線對講機,特地走到聖保祿醫院天台上,因為港島區的建築密度太離譜,不往高點地方聯絡對方,通話質量和穩定性會很低。

「沙沙沙沙沙沙……」一陣雜音。

「喂。」

「你好,合眾國政府總部接聽專員。」對方回覆。

「搵王達尼,同佢講係M。」

「M?」接聽專員不明所以:「M for咩?」

「……」

我更正說法:「你同佢講病獵協會嘅會長搵佢。」

「收到,請等等……」

數分鐘後。

「你好!」無線對講機傳來接聽專員呼叫。

「點?」我把無線對講機提到耳邊。

「王達尼總統佢沖緊涼,我唔方便叫佢住。」

「幾時沖完?」

「應該好快請等等……」

我又在天台上,吹了十分鐘風。

「喂?」另一頭,終於傳來王達尼聲音。

「政府軍仲有冇多餘人手?」我直入正題。

「你想用嚟做咩?」

我把南丫島發生的事,全都告訴王達尼。

「趁佢哋病攞佢哋命!?」王達尼傳出掙扎的嘆息聲:「啊……政府軍兵力只啱啱夠管住倖存區治安,抽調唔到出去,仲要唔知有冇命返嚟。」

「真係一個都唔得?」

「你淨係要一個?」王達尼立即答應:「一個緊係得啦!」

「只係打個比喻……」我續問。

「大學會唔會幫到手?」王達尼轉問。

「大學唔會容許戰力再流出,你都知佢哋俾北部都會區撬走咗一批人。」

「大本營同艾寶琳?」

「大本營唔得,艾寶琳……可以勉強考慮下。」身穿騎士盔甲的士兵,至少防得住竊屍賊的攻擊。

「但淨係艾寶琳夠唔夠?」

「都幾肯定唔夠。」

「咁你病獵協會係時候限定開放下招募,你之前唔俾人申請,依家突然重開應該都吸引到一批臨時戰力。」

「依堆人無戰鬥經驗。」

「嗯,每個人一開始都無。」
屌你接線生連m都唔知邊個
M for Monster
冇人識m了
是但派個大師去都搞掂啦
叫班病獵大師自己搞掂啦
叫特種病獵病獵大師公仔嗰啲幾個去搞掂啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞