【癌咒騎士X腐敗騎士】《病港II》(80)

879 回覆
559 Like 16 Dislike
米生識欣賞佢d傑作
貞德尿都飲得津津有味
手撕病鯨好似勁過一拳一病獸喎
Lm
新po留名
.
真心馮爯勁過M
然後米生>馮覓

要求轉主角,唔該
好過日日睇佢中二,潛入,55
青茶變返路人
push
墨巴出文未
負責護送米田貢的一行人,全部騎著越野摩托車,人均配備一把質素不錯的刀劍。

其中一名頭戴傳統斗笠,身披灰布長袍的劍客,上前向米田貢回報:「你唔喺到嗰陣,麥里佐死咗。」

「俾亞貢殺死?」米田貢沒有表現出半點在意。

「係,陳浩基未死。」

「里佐條屍仲喺唔喺到?」

「暫時保存喺雪櫃。」

「拎出嚟解下凍,陣間用嚟招呼客人。」米田貢笑望那群軍工專家。

「明白。」對方轉身就準備去辦。

「等等……」米田貢叫住他:「你叫咩名堂話?」

「褻康正。」

「哦,你哋喺獵手黨圈子裡面,唔係每個人都有個名堂咩?」

「劍鬼。」褻康正說出自己稱號。

獵手黨雖然解散了,但米田貢把握住機會,招攬了部份無家可歸的武者,入面以殺人為生的劍客幫派,正正被吸納成為米家旗下一份子。

畢竟他們除了殺戮,就不懂其他維生技能。

「叫得劍鬼,你叫刀法應該唔錯?」

「唔差。」褻康正稍稍抬頭,展露出被斗笠遮住的眼睛。

「嘻,跟我去廚房。」

蹄鐵扒房的廚房血跡斑斑,一片凌亂,部份食材曝露常溫外沒人打理,而招惹了不少蒼蠅和蛆蟲滋生。平日廚房都由麥里佐打理,如今廚房的主人死去,自然落得這個下場。

米田貢打開雪櫃,凍僵的麥里佐屍體屈膝而坐著。

「幫我手拉出嚟……」米田貢和褻康正合力拉出屍體,將它擺放到廚櫃上:「亞貢居然落手咁重。」

「你打算點整?」褻康正不知要如何下刀。

「肢解。」米田貢指向一部陳舊的絞肉機:「然後絞碎做免治,落油拎嚟炒少少菜。」

經歷動盪不安的晚上,晨曦漸漸高升。
翌日,軍工部大半數專家出走的事,驚動到全校。

單是離開也不致那麼嚴重,他們甚至掏空了學校資源材料,基礎零件都沒餘多少。

校董會眾人除了震驚,還是震驚。

他們召開臨時會議相討對策,並且即時鎖封大學全部出入口。

經過半日閉門討論,校長公開講話強烈譴責他們行為,並看清了米田貢的企圖。

如今中文大學沒有選擇的情況下,資源的撥款只能給予醫療複合體,再於下個年度開始實施。

我們贏是贏了,卻彷彿白忙活一場。

比起對軍工專家和米田貢指責,民眾的憤怒和失望更多發洩在校董會管理層身上,認為他們沒有效地保護和留住軍工專家,對其決策能力產生懷疑。

毫無疑問,中文大學倖存區出現了史前無例的管治危機。

為使民眾盡快沖淡對事件的印象,校方準備大搞活迎接元旦,用娛樂沖淡所有不好的新聞。

同日,我正式出院。

出院後前往的第一個地方,是去見見公仔。

我有委託劉吉的照顧,應該不會有什麼大問題。

「公仔。」我踏入屋中,走入其長臥的病床。

公仔依舊是老樣子,大部份時間沉睡著。

倏地,公仔眼皮微微張開,彷彿感應到有人來探望。

「我嘈醒咗你?」

公仔淡然一笑:「只係……你生命氣息太濃烈,令我自動醒咗。」

「劉吉照顧得你好唔好?」
呢個係補文?
不是 打緊
公仔
要求你唔好要求
我們之後閒談了些近況,如劉吉嘗試給他餵喝海洋生態淨化者的水、上次童偉庸牽涉的事件、大學發生的大小事。

離開前,我露出脈搏給公仔,示意他自行攝取。

公仔笑著搖頭,婉拒我的好意。

有時候,有危便有機。

倖存區經歷數次病者襲擊,校方似乎無法再忽視病者問題,在兩位殉職的病獵喪禮上,校長親自出席並致以慰問。

鄭明孝:「佢兩位都係英雄,我哋會喺紀念碑上,刻上佢哋個名。」

我回應:「有心,鄭校長。」最好有實際的援助。

病獵學會搞的喪禮沒有很隆重,但可以表現出我們對每位成員的重視。

僧人誦讀祭文期間,鄭明孝主動與我談起話來。

「以前我以為大學係個太平地方,病者離自己好遠,但依幾個月真係一鑊比一鑊新鮮,原來大學都隱藏住幾多病者。」

潛藏區內的癌咒騎士、不為人知的冬眠者、突然叛變的陳智能、備受爭議的藍皮人、跟賴桑共存海菲、馮覓變成的野獸人……

說著說著,這些日子來,大學的確存在著病者隱患。

誰知道,還存在著什麼病者生物?

「今次件事最大嘅教訓,係天下間唔會有免費午餐,一個無親無故嘅人想幫你,點都係有啲圖謀。」

「病港差唔多第十三年你先知?」我反問。

「出面嘅其他地方更惡劣?我相信人性本善。」

「聽講你哋自衛隊人數都走咗批。」

「走咗最精銳做決策個批。」鄭明孝感嘆地說。
「嚟緊你哋有咩打算?」

「除咗發展醫療複合體,我哋別無選擇。」

「會研發疫苗?」

「關於醫療嘅發展方向,我哋會再開會討論,萬大事係倖存區嘅安全,校董會嗰到傾過下,我哋想請病獵長駐。」

「長駐喺大學?如果單純係教學、宣傳性質無用,病獵要有實際可行使嘅執法權。」

「你哋想要幾大權?」

「例如……我哋合理懷疑和聲書院校董變咗病者,我哋有權處置佢。」我舉了個極端的例子。

「依方面可以細傾,最緊要係唔可以再有病者事件發生。」

我主動伸出合作之手,鄭明孝點頭握住。

口頭上我們談攏了,詳情就要交由博海德負責。

喪禮進入簡短的誦經祈福環節,我們眾人都站立正中。

「如果嗰陣海菲出嚟幫手制止……」站我鄰旁的賴桑低聲地說:「係咪有可能阻止到佢。」

「佢都有一定危險性。」我提醒賴桑。

「我覺得自己越嚟越感受到佢嘅存在。」

「依排你身體見點?」

「好好多。」賴桑精神面貌飽滿水潤,不像以前牛肉乾般乾癟:「之前嗰隻海洋生態淨化者嘅灑嘅水,我仲每日都飲緊。」

「你飲落肚身體無問題?入面有好高度嘅水解細菌。」正常人飲用的話應該會死。

「已經飲咗一段時間,可能我身體……」賴桑凝視局部長著青苔的手掌:「都唔再係人類,可以承受得住。」

「近排公仔同你面對一樣嘅問題。」

「公仔?」賴桑下意識舉起手想閱讀我心聲,但忘記精神能力已遺失。

「讀唔讀到?」我淺笑。
賴桑無奈一笑:「要用你把口講,麻煩到你唔好意思。」

我將公仔轉變成癌咒騎士的事,粗略給賴桑說明一次。

「如果佢同我一樣飲嗰啲水,有冇可能幫到下佢?」這是賴桑聽完後的第一個回應。

「劉吉有試過,應該唔得。你可以單純吸收猴血維生,但佢可能要吸幾百隻獼猴生命先維持得住生命,植物更加唔洗講……」

「對癌咒騎士最好嘅補給品,始終係人類?」賴桑說。

「應該就係……我有諗過俾死刑犯或者自願安樂死嘅人,但道德執行上有啲困難,公仔本身唔想吸收人類,而且同海菲一樣對病者生命無興趣。」

「佢應該好唔開心。」賴桑注意的是另一層面的事:「做長期病患係件令人好沮喪嘅事。」

「嚟緊我應該會帶艾匡去睇佢,可以順便探埋你。」

「好耐無見我個皇帝女……」賴桑立即想念著。

最前方誦經祈福的僧人,突然停止唸誦,轉頭望向後方的我們:「喂!你兩個傾完計未?咁鐘意傾不如行出去傾。」

「……」

我和賴桑像被老師責罵的學生,喪禮的後半段不再發出一聲。

回到港島合眾國前,我到了大學的中醫院。

原因無他,我要帶點手信給瑪希,答謝她打理病獵協會的功勞。

大學中醫館門口掛有木質牌匾,上面的字是用篆書刻成的,字體金光閃閃。

前廳中央古色古香的櫃檯站著位中醫,其身後是一排高大的藥櫃,藥櫃的木質深沉,每個抽屜都擺放不同的野生藥草。

中醫相對西醫便宜,大學的市民真的有什麼大病,主要都找中醫看診。

「鳥嘴面具怪人,有咩幫到你?」櫃檯前的中醫師問。

「依到係咪有酒買?」等等,他剛才稱呼我做什麼。

「都係藥用酒,如果你係想買嚟開派對,唔好意思,唔啱你。」

「朱砂酒同菖蒲酒,睇下你要邊款。」

「你推薦呢?」

「菖蒲酒,入口香甜,略帶藥味,好保健。」

「要一瓶。」

上次我在北部都會區中,給瑪希帶來陸山泉的地瓜燒酒,今次我一樣會帶當地特產酒回去。
以上是補文
早兩日屎忽痕睇翻免仔人故
原來咁就四年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞