Concord 星鳴特攻宣布九月六號結束營運 所有玩家可以得到退款

1001 回覆
905 Like 7 Dislike
呢啲成本隻隻game都要架啦
啲studio又唔係上市公司 收購價任佢篤
幾億美金 output啲咁嘅野 搵鬼信

之前隻on9 聖歌 先宣稱投入1億~1.5億美金 6年時間開發
後尾先踢爆 最尾18個月趕工
又話推斷到賣出共 25000 套 copy,真心想問條數點得嚟
呢啲叫做narrative driven game
cinematic cut-scene好多game都一定有架
除咗果啲無故事既無腦game既啫

Sony既studio既game算係做得好好
平衡到重電影感同遊戲性
naughty dog係偏電影,uncharted本身就係玩荷里活動作電影
last of us係好細緻既drama
god of war過場都係係一鏡到尾, 有時interactive, 有時係自然skippable
Sony fanboy?
佢哋根本就係黑人至上主義 多過DEI
我兩隻都有玩兩集
我想講tlou2會俾人屌爆完全唔係因為woke
係佢極度唔尊重第一集Fans
宣傳時大量用舊主角既片段
點知開局一陣就死一件
仲要死得好廉價好冇意義
角色為劇情服務
為左上演最後果幕搞到好多角色前後矛盾人設崩壞
咁又冇咩過份
隨左widow 本身其他女都冇咩點露過肉
唔計skin
Ow2依家仲有泳衣skin 已經算係咁
成班寄生蟲
係 口爽荷包𣲷
快撚啲賣哥倫比亞/蜘蛛俠俾孖浮啦
horizon 2本體無woke得咁勁
基本上只係改醜左aloy個樣少少 (本身1集都已經woke woke地都唔係靚)
你話有無影響無人知, 你話無我就話有, 講緊第一集口碑唔錯但第二集銷量先得第一集銷量三成, 仲要果陣有疫情加成, 而大家反woke無反得今時今日咁勁
條女咁柒,應該同Concord命運一樣
綑綁PS5賣比下游,當名牌配貨咁做
但25000個copy實際有幾多真係成功轉手賣去玩家就另一回事
https://www.youtube.com/watch?v=Mn_hLQuZ2rw
講得幾好
真玩家係心痛點解唔將呢幾億 拎去整隻真正好GAME
唔係想佢死 係恨鐵不成鋼
希望CONCORD比到警醒到呢班為左自己EGO去整GAME既毒瘤
其實點解要下架? 都整好左由佢放係度唔得?
維護成本好高?
咁係估果個悲觀姐,我一向都樂觀過人地一倍
因為唔下架退錢
佢就要keep住出新野落去,佢賣個時講明會有3個season
呢個先係最貴
冇人玩,match 唔到,隻game 都冇意義
睇黎電費都蝕突
18 個月趕工係因為個總監根本唔知自己想要整乜
所以一路DUM 波鐘DUM 左6 年
期間個總監辭左職又上返任
成TEAM 人就係不斷咁比佢玩鳩左6 年
條友都係講唔出要整乜
後面EA 發老皮叫佢一定要交貨
最後18 個月先求其整啲野出來
果六年係糧照出,所以啲錢係真係有用到
就快41頁
Jim Ryan同班Woke撚睇到未啊?呢啲咪無心機掛住賺錢理埋啲政確嘢整好Game所以先搞到咁囉

CAPCOM早幾年已經意識到呢啲woke嘢
而家慢慢咁滲啲落去自己d game度
1賣左咁多年咁緊係多d
比較頭一年銷量既話, 1賣左760萬, 2賣左840萬
其實差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞