成日話運動員人工底,講真邊個唔想日日都做緊自己想做既野但又人工好

837 回覆
812 Like 233 Dislike
第一 選擇職業 人工唔係唯一既考慮 好多人係根據興趣 去選擇自己既職業 唔係每一個人都好似你既思考模式咁 所有野都以金錢利益為先
再者 明知呢個職業困難唔代表佢唔可以為自己爭取加人工 兩樣野係無衝突 唔通一個普通既地盤工人你又會話佢唔應該爭取加人工咩? 唔好無啦啦屈人地咩唔了解就業前景 又咩好無辜咁

第二 其實而家資訊好發達 由其係法例或者相關聲明 完全唔難查到點解全職運動員 最低工資 而體院都無俾人告

第三 無錯職業還職業,薪金還薪金 點解我話呢個係人工 因為呢一份資助係香港法例下 要報稅同要供強積金 請問你俾你老婆老母d家用駛唔駛扣返幾個%去供強積金呀 你老婆老母駛唔駛係個人報稅表度填家用做收入呀
你絕對可以唔同意加運動員人工 甚至唔同意俾任何所謂既資助
但係有無必要咁樣串人 話人 唔通我加句 "google下好難咩" 你聽落會好開心咩?

唔該你解釋下咩叫 "運動員真正收入係來自比賽獎金"
只要識人乜都得話之你四肢癱瘓
成班思想狹窄又單一
唔識體育相關產業
運動等於追夢
做自己想做嘅嘢就預咗窮
政府錢只能用來服務我本人
其實而家有人爭取緊全職家庭主婦勞動完後要有報酬
其實政府角色係收齊功課,個台點搭主辦單位決定,只要喺現行法規下有專業人士簽名就得。

我以前做醫院跟 project 都係咁,承包商起好幢樓有齊晒啲所有專業認可人士簽名就得(例如用料係咪用啱standard 嘅物料)而醫管局角色就係唔好收漏文件,佢哋都無可能逐舊野拆出嚟驗,而呢個做法去到英美都差唔多,到最後有咩事,政府check 到有人做假到係contractor 問題。
運動員爭取權益都有人葡萄真係痴撚線

你話教師/社工/醫護我都理解到,係人都知連登仔fg 50k係吹水,咁呢d眼紅我理解到。

估唔到運動員都有人眼紅
大佬,人地付出左幾多努力
欣賞你夠堅持
好有運動員性格
大把人係社會都好努力架啦,得運動員好努力?
我欣賞你咁on9
讀多D書先啦
你讀多d書先啱,自己去旅行都可以同運動員比賽類比
起左底
原來係social science人
唔怪得
無人抹殺佢哋付出嘅努力,但係咪要用舉國體制方向去培養運動員?

樓上都post 咗張圖講唔同 tier 嘅運動員薪酬,有晒目標畀佢哋爭取,但掙唔到唔通又係政府問題?
https://lihkg.com/thread/1986529/page/1
其實連登會員口中嘅「左膠」,全部都係右翼

原來social science係咁教人分左右翼
其實係香港好多人左右翼都唔識分
宜家爭取到最低個一層資助,因為除咗食住,考慮埋香港生活成本貴、訓練投入的時間長、職涯短,7000蚊根本係唔合理,拎到獎的前題,至少係可以比人專心訓練。
其實有咩國家地區好似香港咁用公帑養運動員?

問心,成個香港社會環境,啲人都唔想用自己錢去支持運動員,但又想運動員成績好為港爭光,然後將個責任畀政府。

運動員咪好似藝人作家咁
值唔值錢
應該市場話事
人地教師/社工/醫護起碼對社會有實質貢獻 日日打份打份牛工又要睇人面色 得你運動員要努力?屌你老母調轉黎講都有
好撚7窮喎真係 出街食飯都冇錢要挨體院飯喎

【圖】劍擊何瑋桁猛叫窮 被網友發現揹名牌背囊又帶撈
https://lih.kg/3764639
事實上就係
要求大家交嘅稅幫人哋追夢埋單
其實就係慷他人之慨
難聽啲講句
唔係話唔尊敬運動員嘅職業或者努力
但所謂職業無分貴賤
點解追夢就可以企道德高地
腳踏實地生活唔值得被尊重/資助咩

呢個運動行業唔應該靠政府資助
應該商業化咗佢
如果唔係根本就唔可以持續
多多都唔夠燒
有家庭同要求增加資助冇衝突,係香港人憎人富貴厭人貧
追夢其實都係腳踏實地
咁我想問有邊個唔想加人工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞