成日話運動員人工底,講真邊個唔想日日都做緊自己想做既野但又人工好

837 回覆
812 Like 233 Dislike
咁呢班人已經唔係7千底薪啦
咁運動員都有底薪啦,你好似侮辱緊agent多d

呢個世界好多人唔洗跑數,但人地月薪係基於市場value,如果冇value,CEO都一樣比人炒,而唔係好似你認為自己有value就要人資助
取得奧運資格的「精英丙」級別運動員,薪酬有11,520元
你付出努力去為自己咋
參加得奧運 即係一年經常可以出國比賽
有獎金佢地又唔講
好心佢啦呢個po絕對唔係踩運動員
但係運動員一定要付出某程度先有某收穫
當去到張家朗 謝影雪 呢到level
淨係袋緊底薪都幾皮 到時仲會諗$7000咩
都要努力左先架 為加個少少係到嘈到成個po
失敗者係咁,其實任何行業都有成功失敗但起碼佢地係自己鍾意既運動又好,唔鍾意但強項既運動裡面賺錢,已經好過好多人,搞唔掂仲可以返出黎撈,有乜問題
打工爭取加人工好正常wo 你唔同意又唔需要笑人地小朋友既
唔好再偷換概念講咩返工,呢筆唔係你人工
政府從來無聘請運動員
只係資助運動員
資助你目的唔係比你大富大貴過好生活
係因為見你用晒啲時間訓練無時間工作維生
所以先派啲生活津貼比你
唔好忘記已經包食宿
香港人入息中位數二萬一
有幾多人交完租扣伙食仲有七千蚊剩?
依家完全唔洗返工追自己夢想仲有人津貼你生活
好意思話自己慘?

運動員真正收入係來自比賽獎金
拎唔到呢份收入係你問題
你揀做職業運動員嗰刻已經知
所以而家運動員未爭取加底薪囉

入得港隊,都要過五關斬六將,咁都叫冇value?
任何人爭取加人工/資助都係想自己過得好d, 都係為自己,唔好咁on9
講到基層運動員冇付出咁
冇人話你唔可以,不過你on9到以為人地d稅冇份資助你姐,人地個point就係你拎到成績咪多d錢囉,拎唔到咪少囉,好fair
關我乜事?人地就係話叫你攞d成績黎,又或者搵私人sponsor,唔好樣樣都要政府,政府d錢係大家既
我覺得真係痴孖根,即係平時你話葡萄醫護/社工/老師。走去攻擊佢地我明白。
即係,大家都明白fg 50k係笑話來。

我以為之前有人攻擊過外賣員已經好癲。
頂你個肺,依家連運動員都可以攻擊埋,真係嘆為觀止。
究竟有咩職業嚮連登唔會比人屌

係咪得d咩保安/地盤果類
呢個世界唔係鬥慘
屌佢老味用納稅人錢「加人工」
佢拎金牌我又無得著
佢叻仔拎過百萬獎金我又無份
比埋錢貼埋大床比佢追夢仲咁撚多要求
咪就係
爭取梗係無問題
有問題係講到好似欠咗佢應份要比佢咁
有付出先有收穫架 佢地未爭取到成績咪7k囉
依家一世7k咩
我無話要鬥慘
我完全唔覺得佢哋有幾慘
所以你都唔洗代佢哋扮慘
唔識知足你成世都會覺得自己慘
拎埋金牌攞咗六百萬獎金
你都可以望住個英超球星覺得自己慘
覺得自己贏埋世界冠軍收入都唔及啲無拎過世界冠軍嘅球星係有付出無糧出

永遠唔會夠,永遠唔會幸福
學你話齋呀嘛,資源無人嫌多/點解唔可以再多啲?
你話係咪?
其實計返成世人,你交嘅稅夠唔夠cover你自己都成問題

同埋有成績有多d資助我認同,但唔代表d基層運動員得7000幾蚊
唔好再死撐啦,計比你睇,唔夠講就話成世交稅,就係話你呢樣野柒
既然你咁堅持運動員得到嘅資助真係得嗰七千
咁我建議政府真係所有野cut晒佢
變成每個月資助五萬現金
但運動員唔該從此負責返自己依食住行同埋所有訓練開支
個個底層運動員有五萬蚊洗
大家都滿足幸福
我想講另一樣成日叫政府加少少資助
當加到10000,咪一樣侮辱緊你地
加個幾千都唔到打工仔中位數既一半
運動員千秋萬代都係靠贊助廣告收入架啦
俾份老底你 個一萬幾千去次日本都洗撚左啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞