成日話運動員人工底,講真邊個唔想日日都做緊自己想做既野但又人工好

837 回覆
812 Like 233 Dislike
睇你運動有無上到精英項目咋
非精英項目嘅運動好多都無資助
更加唔好講包醫療
咪撚弱智淨係識網上鳩噏反社會啦賤種 係乜獎都冇都有7千啊on9仔
即係對我嚟講對於運動發展或者藝術發展
政府唔多唔少都可能會有啲責任
俾錢養又好啊或者提供個更好嘅平台設備等
但好難確保全部都得
香港請得起駐團演員嘅無幾多個團
其實大部分都free lancer
好運啲嘅可能跑your教班再接show
否則只能搵另一份完全唔關事嘅工維生
駐團真係萬中無一
一係提升自己成績爭最更高人工 一係轉行啦屌 當運動員係份工
佢個精英項目制度係唔多唔少都有漏洞
試想像你稱呼運動員係「蘋果隊代表」「三星乒乓球手」「Google 舉重選手」咁就唔會有政治問題,運動員薪酬亦會完全依照資本市場運作
所以咪話個比例唔多
自己廢
咪人工低又受氣
就要運動員都人工低

大佬,三萬唔係好多
人地真係有付出有汗出
反而班忠誠廢物就係有糧出冇汗出
你要講就講佢地

錢唔係天上跌落黎,但政府會射上天
我覺得你要了解下就算運動員唔出糧都好,本身都已經用緊社會資源,如果個個做得運動員都無咩出色,但都過活得好好,個個都唔打自己份西工都走左去做啦

又直接d講,運動員份糧,其實係你份糧到扣,你又得唔得先?

做運動員,跟本要接受人工底,接受人到中年無野做,接受既同時,就係賭緊自己成唔成到名
呢個一樣係贏咗獎先有嘅體育學院津貼
每年都要入紙申請
一年分四季度派發
成20樣精英運動啦 大把冇成績嘅都入到 仲想點
你打到少少成績咪入選到精英項目 前人種樹嘅啫 如果一個打到成績嘅人都冇 就證明唔值啦
超難喎
本地體育嚟講足球已經算最多人留意同捧場
但好多球員都係得office打雜嘅人工
完全冇額外資源再搵PR搞marketing包裝啲球員
其他平時冇人睇嘅運動更加難
其實有咩問題
賽車全部都係咁玩
韓國棒球電競全部都係財閥
柒咗就認啦傻閪 總之冇獎最廢就攞7千 有獎就唔止7千啦傻閪 奧運/世界大賽有任何獎牌已經上到最top 英國攞奧運金牌都冇我地一半
好現實咁講
香港除咗大名嗰幾個 其他嘅商業價都wfc
觀乎全世界其實唔係足球籃球大項真係商業化唔起
當然而家香港足球都商業化唔到啦
岩架
拎緊政府funding嘅藝團好多都想自給自足/同商業機構合作
大家心底都明,靠政府養同文化保育無分別,基本上無將來無可持續性
魚蛋出現了 大家都要差
係係係,共狗最撚中肯
劇團同港超一樣 最好做到精彩質素高多人睇俾錢入場個商業價值自然就喺度
不嬲話連登撚戇鳩
其實冇人揸槍逼做運動員
大把人做緊唔鍾意既工一日10幾個鐘先得萬幾蚊人工
幾多錢先叫滿意?一定係越多越好,但邊個埋單?
大家加稅養運動員?
同埋運動員成名之後既廣告,代言收入又唔會同政府分返喎
其實我邊句撐港共?
你仲盲過共狗
韓國企業好撐運動同各種競技
點解支那咁垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞