成日話運動員人工底,講真邊個唔想日日都做緊自己想做既野但又人工好

837 回覆
812 Like 233 Dislike
其實政府自上屆起買咗奧運返嚟,嚟緊有劍擊館同啟德個場館等等。

而家起咗個頭,咁究竟要做幾多先得?唔講運動,成個香港社會甚至去到市民都想政府包晒底,最好政府做晒,但小政府,大市場先係正確方向,偏偏香港人骨子裡係大政府,小市場,過份依賴政府。
下下用歐美比,香港太細,問題唔係錢,而係地方。

當個個都想有自己嘅地方練習㗎啦,但連住呢樣基本野都咁貴,我係政府都將運動嘅priority 擺後啲。

而香港人淨係諗點加錢,好嘞,我同你講錢,咁除咗奧運外,啲香港人有無畀錢入場支持運動員呀?

另外運動員想加人工,其實呢樣野好爭議性,我係腦細加你人工,就期望你打好啲,打得唔好嘅就應該炒。

咁係咪要行舉國體制呢條獨裁國家先有嘅路先係正確?
呢個post算好,.因為頭幾頁有人和應運動員已獲得大量各式資源(宿位,訓練,醫療), 香港政府比外國政府更支援運動員..所以班時事台顛佬唔敢出現

先前有其他會員開post講類似言論,好有心機計埋運動員食左幾多公帑

結果比時事台班白卡追住批鬥驚到潛水
個個運動員都話想有更多訓練場館唔想輪街症我同意某程度合理
但過去反對開發鄉郊同近岸填海係飯民做總指揮, 更有主流時事台附和,呢班友攪死土地供應完全零責任咩
政府自己填海無咁多掣肘,想點就點,成唔講環唔環保,個成本係貴到癲

但現時嘅土地供應係咪又足夠?呢個又話要地,嗰到又要地,但好多地都有限制,呢到係郊野公園,大嶼山又唔郁得,而且香港行低稅,所以收入都係來自賣地畀發展商。

老老實實,針無兩頭利,香港人要現實啲睇下個問題係邊,唔係掟舊錢落去,問題就自動消失
運動員唔需要納稅人資助,應該用自己實力嚟搵贊助
其他冇意見
比賽為自己係真 有牌順便比國家打下飛機
我打份牛工都係對香港好 又唔見有人讚下我
跟本香港會比大愛膠搞死
見到有人搵台灣同香港比
兩個性質都唔同 人哋有企業資助佢地屬下運動員
香港就全政府資助 屌你老味咁都拉埋嚟講
咁係你見識少
黃絲咪撚乜鳩都賴落政府啦痴痴地成班
屌你班人賴三賴四
計埋津貼,宿舍,教練費,你做最廢哥件都仲有7000人工
加加埋埋搵多過曬入息中位數啦
你d稅只係用喺政府喺你身上嘅開支
我覺得七千真係太少, 不過亦都唔應該加太多防止有啲運動員變咗打工仔心態。 所以覺得提升加入港隊門檻但係加人工係最好嘅方法。
易做到=份工唔辛苦?
你呢個諗法係因為你交緊幾百蚊稅仲有,如果你既logic係啱,咁政府更加唔應該支助佢地,因為大家交既稅都係應該用返係自己身上,而家運動員果七千,而家應該係天上面跌落黎
你享受政府免費教育/大學學費補貼,呢度已經用緊你d稅,你d稅夠唔夠冚都成問題

既然你d稅都唔夠冚政府用喺你身上嘅開支,就唔好講你d稅資助緊運動員
其實香港唔喺冇地,大把棕地發展。

同埋香港要諗下經濟轉型,一味靠賣地支撐經濟並唔長久,仲要攪到d地去哂起天價豪宅,發展唔到其他野。
小學生,我交既稅多過你所講既教學補貼,你可以話大部分既稅黎自一部分有錢佬,你又知唔知買樓都要交稅,買煙都交緊,如果你呢logic啱,冇人可以出聲,得政府同有錢佬可以,雖然似而家現況,咁政府話資助7000咪7000囉,同埋既然我交既幫唔到乜野,唔好要我交,你仲未明所有市民都係持份者呢個道理
你肯定多過?仲未計政府修橋補路,呢d設施你地有份用,而香港政府主要收入來源係靠賣地。

你唔交稅,咁你即係冇資格享用免費教育呢d福利?

我都係持份者,我支持政府增加對運動員嘅資助
會唔會係香港人工時太長,好多人收入唔算高,冇時間同閒錢去睇比賽?
我支持你嘅講法㗎,咁憑咩體育總會班撚屌又咁高人工,霍家班柒頭憑咩攞幾廿萬一個月呀。
係你喺到詭辯
肯定多過,咁得未?你支持冇所謂,但唔好講到d稅唔關市民事,你自己個例子先好笑,靠賣地,咁你知唔知賣地黎仲乜,起樓呀,咁邊個買呀,市民囉,咁你個樓價咪推高左囉,咁你買樓既錢咪有一部分去左政府囉,你唔貢獻政府,政府邊有錢呀,好似而家,冇人買樓,咪冇人買地,政府咪入不敷支囉,咁邊有錢去支助運動員囉
咪有個節目講英乙係fifa 得60幾分既球員都屌打一大班普通踢過波既人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞