成日話運動員人工底,講真邊個唔想日日都做緊自己想做既野但又人工好

837 回覆
812 Like 233 Dislike
同做artist一樣,政府幾撚時有資助過?因為佢哋靠自己出名嚟搵食

而家做運動員唔係一個勞動人口,佢唔係提供緊服務俾人,如果玩運動可以搵到餐晏仔,我相信唔會小左好多人打工,再講有幾多個運動員真係靠政府份糧
只不過見到人哋幫香港攞金牌先黎杞人憂天,假設運動員努力咗但冇成績,你估班撚樣仲會唔會話佢哋人工低?
舉例舉nba你都讚好
先唔講nba發展到咁完全唔係政府做推手
一件事有無商機市場自然會話你知

你想發展一個頭排可以賣一皮嘅籃球聯賽
用晒成個香港政府財政儲備都唔會做到

同埋nba風光嘅一面你睇到
有幾多千千萬萬人成個求學生涯走去打波
最後次級聯盟都入唔到成世只能做街場波牛
嗰班人咪一樣用自己一生去換一個追夢嘅機會
哪有保障?

全世界都係咁run,香港有咩條件例外?
退一萬步講,發展唔到先係常態
全世界有幾個國家有咁成功嘅商業聯賽?
又有邊個國家非商業聯賽運動員靠運動係搵到食?

9up前都做下research
運動員廢
咪人工低又受氣
就要香港市民比多d稅?

大佬,三萬唔係好多
但好多清潔工、保安都無嫁
人地有付出有汗出
不如全部基層都三萬吖?
咁都俾你諗到 政府向全港貧窮線以下嘅人派100萬 香港無窮人
運動員係代表緊香港去比賽,即係政府係培訓緊呢班運動員去為港爭光,咁點解政府唔可以出多d人工比呢班運動員?

外國運動員人工低,唔代表香港都要係咁;你自己「日日好似坐監咁先換黎一份正常收入」,唔代表其他人都要係咁。

同埋上面好多人話如果運動員加人工,香港市民就要交多d稅,但其實一般香港人每年交嘅稅夠唔夠政府用喺自己身上都成問題。
人地歐美就係咁
係大陸將呢堆運動用傾國之力咁
大陸都係包食包住包教練醫療
但贏左一半獎金走
廣告又抽分成
香港一個仙都唔收
獎金廣告費你袋哂
其實你講嘅都係事實。
不過由一個幾十萬人工嘅廢柴講運動員人工唔差, 無乜錢要洗, 就難聽過粗口啫~
因為其他國家無保障,所以香港都應該無保障?香港有本錢,有人肯捱,放眼全球香港金牌獎金最高,既然係有能力,點解唔做?一個咁有錢的政府唔肯推動,談何商業?

宜家精英資助咁少係反映香港不利運動員發展,突別係政府唔想比錢但又要攞光環。
本身運動員就唔係容易,而香港的精英運動員制仲要咁刻薄,咁點發展。

NBA太世界級,ok。咁日本呢?人地都有好多本地hit嘅運動,本地人會入場睇,足隊、棒球、柔道,點解佢又做到?人地背後係有公司有糧出,定係你想講個班人係打工,唔係追夢,啲公司出錢請人做運動係on9。做運動員要同窮掛鈎只係香港無做好,而唔係無能力做,你唔做好運動員生涯規劃,點樣有人肯入呢個pool,想要feed到上萬人的口味,又唔肯比錢造大個餅,講經。
個問題係,精英運動員唔係無成績,佢地最廢丙組至少已經亞洲賽8強,咁樣的成績都唔足夠政府支持,比多啲資源等啲人可以再上更好的成績,咁香港運動發展仲有咩好講。啲人比錢睇運動,係想睇勁嘅運動員,唔勁邊有人睇,唔比錢train邊有人勁。
照專業運動員營養餐單供應已經唔平
仲要引入科技去改善輕微動作提升訓練效果, 減低消耗/受傷機會
港隊的訓練團隊係世界一流水平

果班唔識野的香港kol 9up, 班時事台跟住亂屌

而係鼓勵平民運動方面,係政府津貼下想玩跳水120蚊有十堂,仲平過車錢
而香港有機會讀大學/大專更可以特平價報班學射箭
咁其實你做到其中一個項目嘅香港top 8

你都可以去做

點解你唔去呢?
咁其實你做到其中一個項目嘅香港top 8

你都可以去做

點解你唔去呢?
香港其實有組織代運動員收捐款
仲可以指名只捐比某運動員無得話怕益左藍絲
又唔見支持養起運動員班時事台人人捐500蚊

離題一下,我就真係有捐錢比烏克蘭仲貼埋單
結果黃世澤條仆街屈完我後成堆時事台白卡騷擾我
有捐錢的反而比班零付出得把口支持的時事台咬
宿舍
專業運動員膳食
專業級支援(世界頂尖水平教練團,醫療資源)
呢度起碼值兩萬銀

更內定退役送公務員位,填表時達到最低要求就得

7000蚊係額外零用錢
王敏超仲係有成績果堆人
1970年亞運會王敏超為香港隊奪得第四名

話政府支持不足的運動員好早就出局
你當自己駁咁架啦?
外國差唔代表要跟
但都值得你諗吓點解世界普遍做法都係唔會養運動員「為國爭光」
如果係好事點解唔係個個政府爭住做

諗完先再判斷香港應該點做都唔遲

同埋其實所有野做到極致都會為國爭光
自己諗下用你standard政府要養幾多人
唔係其他國家無保障香港就要無保障
但點解美國政府咁有錢都唔養運動員?
背後有咩原因又值唔值得你諗下

唔拎nba拎日本做例子
大佬,日本個市場幾億人口
你搵個幾百萬人嘅市場黎比
時事台最新風向係要cut ha資源,話無錢的病人抵死
大陸都曉攪集採制壓藥費

主流時事台仲衰過共產黨

如果有普選我寧願投票比共產黨,時事台上台連急症室都要用紅毛泥填平
或者咁講,比夠3萬一個月佢地,但全部野唔包,教練比賽錢果啲全部要自己比錢,又睇下佢地肯唔肯
獎金廣告代言接job都要分成
你咁鐘意比較
但你比較時都睇下你講嘅唔同地方客觀條件上係咪可以拉埋一齊講
外國唔做唔代表香港都跟住唔做

同埋其實所有野做到極致都會為國爭光>>>暫時睇到係得運動員會係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞