成日話運動員人工底,講真邊個唔想日日都做緊自己想做既野但又人工好

837 回覆
812 Like 233 Dislike
係嘅係嘅,所有野政府包底,私人企業無責任,你啱
冇話私企冇責任,政府一樣有責任
想賺多d搵做d成績出黎囉
做保險銀行,有d連低薪都無,想搵多d跑數囉
獎牌都無個就想同等A級運動人工?
移左民捱貴租捱貴電費哥陣又話外國不嬲係咁,唔屌政府
D local 都頂唔住哥陣仲含鬼佬條民主撚
同埋你嘅稅收都cover唔到自己,唔好話補貼我啦
你搵份萬鳩幾既閪工都係關政府事啦窮撚黃絲痴痴地
政府責任拉鳩佢地坐監
其實你知唔知自己講緊乜我交稅多個平均除開七百萬人都叫cover唔到自己,仲要唔計另外果d,牌費,地租,印花稅等等,你係小學未畢業定你係全職運動員黎,比d本事R私人資助啦
到底一個新入職嘅普通運動員$7000有啲乜嘢令你要拗咁耐俾埋醫療住宿飲食訓練你,白紙一張完全未有任何成績喎?

仲可以孭住港隊個名出去做私教又得,或者專心訓練爭好成績向上爬
都唔係,我都見過有啲人怨點解政府無幫助
仲有買樓買煙其實要數仲有大把 佢唔係以為淨係錄炸彈寄返黎果條數就係你一年交嘅稅咁弱智掛
佢應該運動員黎
其實成篇野漏咗一個重點就係incentive,運動員其中一個主要收入係贏取高排名,贏唔到咪食老本囉

政府除咗出老底外,最多畀埋出場費用同車馬費,淨係咁計都好過啲民主大國,所以江同志某程度係啱,香港運動員係幸福
而家康文署都做野改舞台守則,你話唔關政府事?
你白紙打得起,有香港排名,政府就包你出國比賽所有費用,你冇料唔起係你自己嘅事啦,所以啲人咪要自費出國比賽,搵機會打返起
7000蚊買裝備夠唔夠?白紙一張好容易搵私教?
佢以為自己每年交幾百蚊就以為全世界都係佢可以話我吹水交十萬稅,但基本上七萬八萬一個月,年薪接近都
一百萬都交緊呢個數,單身狗仲慘,冇乜免稅額
你孭住港隊個名 就已經咁惡啦
裝備我唔相信港隊唔會提供
其實你係咪現役運動員?係嘅唔怕講
用車黎做例子 你俾牌費/入油已經比緊稅
就算你冇車搭交通工具 巴士入油咪又係轉返落俾市民到收返
我係一個普通人,不過我認為7000幾蚊太低
Exact7ly佢應該冇交稅,冇樓,冇車,冇食煙,先唔知原來政府錢係好多來源,政府有錢不如用係第二度好過,減油稅都全港受惠
我都有爬文,你淨係話$7000唔夠好低,有人提出比10萬蚊你一個月,你全部野自己搞掂得唔得先?

你又話要有物理治療師,教練,住宿,裝備,飲食,出外比賽,出外比賽機票住宿,如果真係好似我以上所講,全香港應該有幾百萬人想去做運動員
張家朗咪又係普通人出身,人哋中四就轉做全職運動員,上屆加今屆袋咗成千萬,仲未計廣告代言,人哋都有努力先會有今日成果架

作為全職 又無成績

養你都算係咁
做運動員都要合資格,唔係個個都做到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞