成日話運動員人工底,講真邊個唔想日日都做緊自己想做既野但又人工好

837 回覆
812 Like 233 Dislike
事實係
我夠想踢港丁都有5萬蚊一個月啦
你都on9
係覺得冇貢獻就1蚊都唔撚比啦
咁你即係話政府戇鳩啫,無貢獻都俾錢
比多d機會企上台唱國歌
冇晒班下層先會動搖到上層,所以唔會改變到
班運動員唔滿意可以躝
你對連登撚有咩期望
人哋拎到金牌又走去黐金糠
到運動員想多啲資助就多多事實企埋政府嗰邊
為生活拍廣告就撲出嚟屌人掛住搵錢唔練習
啲人話唔應該睇成績喎
你當自己駁咗架啦?
無經濟貢獻 唔代表冇貢獻
有啲貢獻係無形同無價的
比極都唔夠架啦
經濟咁差仲搞咩體育
1個金牌都$600萬,拎$600萬派下消費券好過啦
要求運動員減人工
班搞admin人工高過運動員

明明有成績、出到名 啲名成利就係自己嘅
班人輸打贏要 玩到垃圾咁都要人養
講到你會勁支持香港運動員
唔好google,講下黎緊香港隊幾時有咩世錦世杯全運亞運國際賽呢啲
連精神支持都無,靠你個鍵盤支持
你打到啲成績咪唔洗攞7千囉弱智仔 冇成績都有7千比多咗啦同外國比 有人養你包晒所有開支食宿都包埋出埋錢請教練比你追夢做運動仲想點撚樣啊

英國金牌跳水男神為籌錢參加奧運開onlyfans
https://www.ettoday.net/news/20240522/2743628.htm

美國運動員的收入相對依賴商業贊助,若投身非熱門運動,即使是首屈一指的選手也可能相當拮据。根據美國田徑總會的估計,超過五成在各自專長田徑領域位列美國前10名的運動員,年收入低於15,000美元(月薪不足9,750港元)。
原文網址: 香港01 https://www.hk01.com/article/35880?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

美國奧委會2009-2012總額為7.95億美元,只有10%分配給運動員,但這8100萬美元要給39個國家奧運管理機構,划船委員會拿到了40萬美元,分配給40名運動員後,每位運動員平均每月拿到833美元。

獲得體操銅牌的納杜爾(Alex Naddour)在美國擔任房地產經紀人;自行車選手阿博特(Mara Abbott)則兼任瑜伽教練;手槍選手的米列夫(Emil Milev)在學校擔任體育老師;游泳選手科羅列娃(Mariya Koroleva)在迪克體育用品兼差當店員。
https://www.cw.com.tw/article/5117557

加拿大運動員多納·瓦喀里斯(Donna Vakalis)為了參加現代五項的比賽,她每周至少要進行30小時的訓練。在訓練之餘,36歲的瓦喀里斯還要攻讀博士學位並從事一些兼職工作,以便支持自己的奧運夢想。

瓦喀里斯估計,現代五項一年的訓練和比賽費用約為3.9萬美元。然而,由於這項運動的觀眾很少,因此去年只獲得了3,450美元的政府資助。

https://www.bbc.com/ukchina/trad/vert_cap/2016/08/160818_vert_cap_many-olympians-struggle-just-to-make-ends-meet

德國25歲人氣田徑女將施密特(Alica Schmidt)今年將再次代表德國出戰巴黎奧運,參加4X400混合接力項目。她卻透露德國運動員的「超低收入」。

施密特曾在歐錦賽拿下第2名,東京奧運擔任德國女子4X400接力替補。今年再出戰奧運,施密特曾透露她的主要收入來自德國體育基金會的訓練費,每月僅600英鎊,無奈表示「我無法靠比賽收入維持生活,因為多數比賽我需要負擔交通報名和住宿費用,大多數人都兼職經營第2個收入來源。
https://tw.sports.yahoo.com/news/%E7%94%B0%E5%BE%91-E6%9C%80%E6%80%A7%E6%84%9F%E9%81%8B%E5%8B%95%E5%93%A1%E5%86%8D%E6%88%B0%E5%B7%B4%E9%BB%8E%E5%A5%A7%E9%81%8B-%E9%A9%9A%E6%9B%9D-%E8%B6%85%E4%BD%8E%E6%94%B6%E5%85%A5-060041635.html

最近希臘舉重選手Thodoros Iakovidis在東京奧運男子舉重96公斤級賽事完成後,留下男兒淚宣布退役,他透露每個月僅靠希臘舉重協會補助的200歐元(約港幣1847元)為參賽做準備,有時窮到連加油錢都沒有,只能走路到練習場地
https://hk.jobsdb.com/career-advice/article/%E5%90%84%E5%9C%8B%E9%81%8B%E5%8B%95%E5%93%A1%E6%94%B6%E5%85%A5
知唔知奧運金牌對香港人黎講有幾重要?
躝去外國隊仲慘 人工仲低獎金得返一兩成都隨時冇 做要隨時做唔到國家代表
叫班撚屌自己出錢養運動員啦屌 記住養埋大部分冇成績果啲 講到咁撚偉大
幾重要?
我唔係香港人肚入面條蟲,我只可以代表我自己回答: 我完全感覺唔到有咩重要。 佢地成功係佢地自己, 教練團, 佢地屋企人的成功, 失敗亦都係佢地的失敗, 關我咩事
沾光還沾光
點沾都拎唔走屬於個運動員嘅野
獎金、光榮、利益都係全數屬於佢

有資助係好事,係德政,係人都知愈多愈好
反感嘅係點解老馮,應份養你咁

講咁耐都解釋唔到點解運動員有特權
人人都有夢想,人人都有興趣
所有野玩到極致都會為港增光
係咪人人話要追夢就全香港人唔洗返工
如果唔係,點解做運動員就可以?捉圍棋唔可以?畫畫?彈琴?花式搖搖?有機耕作?拍戲?
金牌有成600萬獎金都勁多賤種話少 話買樓都買唔到
英國一蚊都冇佢地就唔知睇唔到
不過真話好多人唔敢講 得班弱智大愛撚扮曬野為運動員爭取
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞