成日話運動員人工底,講真邊個唔想日日都做緊自己想做既野但又人工好

837 回覆
812 Like 233 Dislike
運動員一成年/大學畢業之後,筆資助嘅意義已經由零用錢變成人工

好多人份有人工出之餘仲包食住,例如上面有人提過嘅紀律部隊。咁基層運動員資助想由七千幾蚊提高到萬幾蚊有咩問題?

香港入息中位數咁多年黎升咗唔算多,但同時物價升咗咁多,會唔會係個社會出咗問題?
大陸用咁多錢培訓運動員抽一半好合理啦
正常都應該係咁
將成個人生押落去同賭博無異,應該自己埋單,你賭嬴都係獨賺,大家又冇錢分嘅
咁set rules, 監察d人有冇遵守同埋點樣去懲罰d唔遵守嘅人都把關嘅一種。
呢個真
社工都有kpi

身為運動員廢極7000零用,大宿位車位
醫療隊,國際級訓練團(呢點係最貴,香港好捨得比錢搶勁人教)

7000蚊係零用,果堆支持起碼值2萬,人人派三萬仲少?
如果你格硬spin到唔值,一日cut所有支援直出2萬5
你不如話綜援都係人工
果位人兄未必係運動員
因為反正都係叫口號,班友覺得叫得大就更神聖
咁佢地自己出錢囉
唔好問納稅人攞
因為你覺得班運動員返體院係玩?根本佢地去訓練等於返工
仲要體院有免費飯食
又係你定義?
無人話訓練係玩
但係咪人工,有無僱庸關係唔係你定義
依家政府係資助佢,唔係聘用佢
你有冇睇波?不如你試吓用一個足球員嘅角度

麥巴比,如果麥巴比十幾歲白紙一張就要求同英超人工一樣,我相信你幾有天份都唔會有人收你入隊,佢都要打滾咗幾年先可以呼風喚雨,同一原理,點解你覺得一張白紙運動員可以要求咁多?人哋提供咁多支援
某程度政府仲蝕錢,蝕底過受資助嘅運動員,佢要賭你成功你唔成功等於賭錢落海,就等於倒晒納稅人啲錢落海
所以好多人存心想反政府 卻唔知其實政府福利服務都相當好
幾有興趣都好
到變咗係你份工就唔會想做
同埋有天份唔代表你想做
大把球星講過其實唔鐘意踢波
綜援要比咩effort去拎?
上面咪話咗運動員唔係躺平拎錢,只不過佢返工的內容就係不斷訓練去比賽
其實真係算係咁啦
起碼都有糧出 按成績加薪唔明有咩問題
追夢係咁架啦如果唔係個個都追夢唔翻工啦
對比起運動員香港玩音樂藝術真係得啖笑
又唔見有人話要出糧比佢地
莫講話資助 培訓同人工呢啲
香港連規劃比人玩音樂嘅地方都冇
唔好話有地方係收平啲租支持香港創作 唔比人投訴都算偷笑
做音樂嘅洗費遠比運動員高
講功積
前排有個女仔攞左格林美獎
香港有幾個國際级爵士樂手
以上呢啲又有幾多人知有幾多人care?
又唔見有人話幫佢地爭取
其實做運動員同電競都係一將功成萬骨枯。

冇返咁上下家底根本take唔起呢個風險
政府同佢簽咗僱庸合約?
點解會係人工
由始至終都係資助
唔會因為你覺得就可以將佢定義做薪金

綜援同資助就真係同type
本質上係社會福利
不過亦講返轉頭。

職業批鬥嚮連登係常態,我係估唔到連運動員咁撚低人工都可以人覺得葡萄,真係痴撚線
包食包住仲比你專心訓練
七千蚊都話低人工
有時間出去玩不如專心訓練拎好成績為國爭光啦
嗰啲唔係人工,係資助
政府無聘用運動員
唔想做,咪唔好做迫自己做,跟住話生存唔到?
佢啞撚左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞