成日話運動員人工底,講真邊個唔想日日都做緊自己想做既野但又人工好

837 回覆
812 Like 233 Dislike
支本主義社會叫人唔睇利益但行社會主義你地又屌架啦
你答咗我問題先啦
簡單數字
國安130億
體院攞政府1年10億都冇
利申支持國安
馬伕
有錢收有閪屌
同佢無得拗架
無視世界common practice
唔理制度點解會咁演變
只有佢價值觀係岩
運動員就係特別重要
政府就係有責任培訓運動員為港增光
七千蚊一個月就係唔夠
運動員應份要生活無憂
其實任何論點佢都會烏托邦式口號回應你
無謂晒心機回佢
7000個人覺得其實好少
體院Support好流
成堆運動員去輪小量既physio

真係要訓身全職做成績 係好難出去教班
運動員recovery好重要

個人覺得成年港隊都起碼落到袋15000-16000蚊

如果真係要運動員咁刻苦收7000 就麻煩唔好肥上瘦下 cut到最上個班得幾萬蚊算
你交咁多稅,即係人工高/收入多,但想去part-time幫人送貨?如果你認為自己人工唔高/收入唔多,咁得7000幾蚊收入嘅運動員更加唔高,加資助比佢地做有咩問題?
唔係好明你個邏輯
算啦 你口口聲聲話加資源加人工
係做嘅政府一早聽咗啦 拗黎冇意思
過多兩三個月,你哋咪完全遺忘咗呢班人
我梗係知政府好多收入來源,不過見到香港「班納稅主義者」平時歧視班冇交稅嘅人,但香港市民一路都交緊間接稅又唔計。到而家牽涉到自己,就話交間接稅都係交稅,我覺得好好笑。

照呢個邏輯,全香港人都交緊稅比政府,包括嗰班受資助嘅運動員。你話稅收用喺自己身上好合理,咁運動員爭取政府加資助都好合理。
好想反駁 不過好攰 我投降放棄
條友根本邏輯有問題
唔知咩學歷
覺得7000蚊多只係因為呢度啲人唔當全職運動員係職業,而係興趣。 你返5日工,佢拎錢夠至少5日訓練啦。居然拎保險aa來類比,唔講以為全職運動員無門檻,周街執個人都可以去做咁。

紀律部隊操班都係收幾萬蚊人工唔係7000,包食包住wo,佢地出班先比返幾萬蚊唔得咩?
根本人地食住體院,唔係淨係為咗食同訓,而係配合訓練,個個以為住酒店呀?

以為打份牛工先係正路,唔係就不務正業。個社會唔夠多元化咪發展唔到囉,淨係話黃絲反政府偽共產,標籤人無用架,政府本身就係有社會功能,中小企、青年創業資助,呢啲政府都有做,唔係咩新鮮事。再者,運動員唔係呃你錢,人地有晒訓練紀錄,有幫香港比賽,有獎攞,邊一忽對唔住班納稅人,點樣唔值得佢多過7000蚊。
香港商界唔資助係香港人唔入場的結果
如果可以坐爆,商界搶住投資

fila幫左香港運動員勁多,但時事台已下令封殺
班友幫唔到手仲咬金主
https://lihkg.com/thread/2638229/page/4
其實成年隊加到萬幾蚊係合理,運動員一成年過埋大學畢業,筆資助嘅意義會由零用錢變成人工,得7千幾蚊唔夠。
其實你咁多隻字都係廢話咁你咪攞到獎先加人工囉 人哋都冇話一世$7000
點解唔係一開始萬幾蚊,然後有好表現再加資助?
簡單
租樓15000
捐錢去公益金 1500
你今日捐咗未
好簡單, 運動員係一個追求夢想既工作, 同演員一樣
上到一線咪有資源, 三四線聽日有無工開都未知

至於偉唔偉大, 有無貢獻, 都係上到一線既事
唔係,政府係確立標準要點做
你自己搵認可人士整

全世界都無可能叫公務員做埋驗,你諗下合唔合理

你完全對資源調配,行政成本無概念
香港入息中位數係21000
一般人扣咗住屋飲食開支仲有幾多剩?
包你食宿訓練仲有七千幾蚊你洗都唔夠
唔好咁無恥啦,你零用錢多過好多香港人
Now loading...
政府的責任係制訂game rule
出事就做調查睇下班人個patpat痕唔痕,睇下洗唔洗郁埋果班認可人士

無一個政府會short到跟你果套政府幫私企驗埋收
大陸都唔會
點解唔結婚,香港大把中女ok
對佢黎講有命案發生應該告警務處處長
佢失職,無保護到市民生命財產
都真係有萬幾蚊嗰陣時就會話唔夠佢嘅心態就貪得無厭,咁多點解不如專心訓練諗吓點樣拎好成績仲好啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞