成日話運動員人工底,講真邊個唔想日日都做緊自己想做既野但又人工好

837 回覆
812 Like 233 Dislike
咁香港人係麻鳩煩架啦
唔想做同做唔到可以並存
就算你想做都未必有能力 唔使拗
你自己認為多過姐

照你邏輯,所有市民都有交稅貢獻政府,咁我都可以支持政府增加對運動員嘅資助
你支持關我哋撚事
你反對都唔關其他人事
香港係行低稅同高端金融服務去賺錢,唔通你想香港擴闊稅基?
其實最好就係香港人自己課金支持,咁就自然有 endorsement 去支持運動員。

不過香港人係偏向舉國體制,算9 數啦
係你自己交得少,什至唔洗交,可能住公屋,咪限制左你既思維囉冇人唔比你支持,係針對你以為個個人交既稅都只係cover到自己,又唔知原來政府既錢會come from唔同來源都關市民事
你呢個講法 同政府想法一樣

所以香港咪變成文化沙漠

咩都睇利益 錢

啱呀 千祈唔好咁大想頭

去做運動員呀,關於藝術嘅嘢

乖乖哋,聽日準時起身返工

做社會嘅奴隸
剩係靠金融都有問題,英國已經有辦你睇

適當加稅,例如加富人稅,資產增值稅我係支持
你講日本實在太好
日本大把公司有公司隊企業隊,出住糧做訓練
個運動員退役之後就公司份工做到佢老

運動員人人三萬蚊人工好唔好?但係全部納稅人夾錢,而家要你比多一倍稅,你O唔OK?
又幻想
公務員兼任運動員先正
袋晒2邊人工
出去比賽有AA
運動員易有傷患,一傷就拎住人工嘆 sick leave
就好似 mirror 演唱會冧 mon 都有班人瀨政府無做最後把關去check 舞台。

班所謂黃絲永遠都係將問題瀨落政府度,呢班人移咗民應該好唔關
講真好多興趣都好值得支持㗎
咁研究AV有無津貼先
的確有極少數人交好多稅,例如班打工皇帝,但你唔會係呢種人,所以你d稅都係cover唔到自己。
收富人稅去資助運動員好過喇
原來政府唔係做最後把關?
你既思維就肯定唔係其實小學數黎,2023政府開支721301x1000000(上網有),咁當全香港7百萬人,咁每人除開咪要比103043囉,我交稅多個呢個數,咁點樣cover 唔到自己呀仲要貼埋你呀,打工皇帝係貼緊你,冇貼我呀,打把人都唔只交緊100000稅啦
咁主辦單位已經搵晒專家去 certify 喺安全,仲 co sign 埋,仲要check?

佢哋嗰牌淘返嚟?
全世界運動員都係靠贊助 獎金 生存啦 係香港要吹奏到自己幾偉大但又交唔到成績
諗真諗過
我覺得因為人性
運動員冇獎拎一定要低人工過譚仔 保安
唔係一堆呃飯食阿叔阿嬸衝去做運動員
當中會唔會出現一d求其檢驗,自己批自己嘅情況?政府要做好把關角色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞