成日話運動員人工底,講真邊個唔想日日都做緊自己想做既野但又人工好

837 回覆
812 Like 233 Dislike
佢哋最適合返以前嘅支那/蘇聯,舉國體制,政府包養
其實我唔反對私人捐款支持運動員
不如話係香港人太短視,跟住仲要有你呢種人好似眾人皆醉我獨醒咁
政府可以係各方面鼓勵社會更多元化,例如攪藝術嘅未政府場地平d租比d藝術家
俾到你老母?
兩樣可以一齊做。

不過叫政府規管下工時先,香港人日日返工OT攪到無時間發展其他興趣
香港人永遠都係覺得人地做嘅野無用/無貢獻

同埋多元化嘅社會應該係每個人做到自己想做嘅野而又搵到食,而唔係迫人地只係做某d職業。
香港人短視到仆街,人地話咩佢就話咩,之前係咁講話咩唔夠公屋,跟住就個個話咩好慘好慘,班友一樣唔諗下d人付出左d咩可以有個私人空間平租住一世,依家就狂起樓,搞到個個租屋買樓既都心理唔平衡
有幾多個港隊係全職?不如你做下research先, 最起碼單車同籃球大部份都係業餘。
其實係香港樓價不合理地高,唔通香港人成世做樓奴係正常?

平租住一世有咩問題?
香港人好急,好想快啲睇到result,之前樓價咁貴整個呼吸plan,9成按,真係有啲人為咗買樓就揀呢個plan。

佢搵唔到食係佢既問題,依家成堆地產aa搵唔到食剩係靠底薪,係咪又要幫佢地?
問題要人地幫你買單追夢呀 。邊個唔想追夢,追夢係需要代價 。我夠想追夢 係唔係你俾錢我追呀
佢地要2萬 ,有幾多人人工under 2萬 ?
你地道德撚永遠企起道德高地評論,我未話13,4k 可以接受 。2萬會唔會overrated ?
包食包住仲想要2萬 ?
再重申我重點唔係話佢地無貢獻,係佢地想最低at least 2萬
我夠想日日做gym 仲有人比錢我做gym啦

唔通個個都去做健身教練咩
所以要靠你嗌口號救港了
問題係班運動員代表緊香港比賽

唔好用地產經紀做類比
比夠3萬蚊個月佢地,全部野自費,你點睇?
其實啲運動員無提到嘅係incentive,當人工高,人就無推動力去玩落去。

佢拎唔到incentive 而生活有問題的話,可能要考慮係咪要繼續落去
搞藝術就政府平租比藝術家
搞體育就包場地包訓練包食宿比埋零用錢
咁又點?要用我地納稅人啲錢幫佢完夢,咁佢拎到好成績/拎唔到對我有乜好處?

佢打得起自己有廣告獎金全部自己袋架,有邊個踢英超之前唔係捱過窮?
香港政府話攪旅遊

煮牛雜都係代表緊香港,又唔見政府津貼人去學廚再比零用
運動員呢行已經算係多政府津貼
其實你發唔發現你啲思維係近共產主義多過自由國家
如果你係受訓練代表香港出賽,而唔係自己放假踩下單車,我係支持政府資助你。

香港咁多人人工低過二萬,但物價不斷升,係社會出現問題

至於運動員幾多幾多人工先叫夠,真係見人見智,但係最低級得7000蚊真係太小
我絕對認同7000太少 。我覺得起碼13,4 。所有比賽都要政府full support. 唔洗運動員自己出錢比賽
我冇話支持共產,你運動員表現好未多d資助,但唔代表最低級嗰d係地底泥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞