成日話運動員人工底,講真邊個唔想日日都做緊自己想做既野但又人工好

837 回覆
812 Like 233 Dislike
岩呀,就係話比運動員聽,拿,你做運動員做得好,就可以一步一步升到高層有20倍月薪囉
個班高層以前都係運動員黎,而家咪收成期囉

奧運會主席以前都係劍擊金牌黎
Fifa 主席都係足球員黎

你睇下有無邊個高層以前唔係運動員?
我都想追夢為港爭光,政府可唔可以資助埋我?
邊係舉國
中國收返獎金稅
香港都無
直頭係做慈善
所以香港其實係全球黎講數一數二正
無任何大賽獎,已經有$7xxx人工
入到奧運資格/亞運有第8名已經13xxx
即係而家係奧運個班友,已經拎緊呢條數,仲未計代言拍廣告,你講得出名個D都已經係有拍廣告,未計IG/FB 出Post 呢D,一個Post 都1-3萬
或者 tag 下`商家個名都有萬幾蚊代

亞錦賽/世大拎第8,有$19xxx
奧運嬴過一次已經$26xxx (即係絕大部分都拎到)
奧運拎第8都可以$38xxx (兵兵球個D都已經有)

你睇下個D有名既運動員間唔中出下Post 已經兩回事
你有無check 過架?係乜差都無$7000
有拎下獎已經$2xxxx 幾
仲未計幫D廣告商出下post 已經唔止
根本已經資助左好多
班教練、隊醫係超撚貴,全部係全包
係呀
拿住特區護照就係架啦
有咩問題?
之前唔知邊個國家既舉重係窮到話每月得$200 美金
香港人成日都屌左膠,但骨子裡係社會主義,畀英國工黨更左,所有野都想政府包底
點解唔講下啲incentive? 運動員嘅獎金係無政府份。

7000 係base,但又唔講下啲獎勵?拎唔到嘅話咁係咪印證咗啲野?
香港有邊樣野唔係本身有錢人就有優勢,跟本樣樣野都係咁架啦
老實講,$7000唔高,但外國做運動員仲撚大獲過香港
啲人以為外國個個nba 英超個啲揾咁多
外國做運動員大獲過香港
唔好咁on9啦
我見有人話係英國踢乙組都夠生活,都有萬幾兩萬蚊港紙
但無提到
香港人既能力,去到外國都踢唔到乙組球會既資格
好似係希臘?

唔講呢個窮國,美國今年都有個舉重拎銅牌,佢係自己車房度練,教練喺佢老豆,政府從來無資助過(唔知有無cover 平時賽事啲車馬費)。

但好少聽到美國人投訴自己國家唔夠資源
好似係,我記得國旗係藍色
其實全球D運動員都係自己辛苦,捱緊窮
根本無可能有資助
田徑嗰啲好撚慘,唔係靚仔靚女講野唔夠口齒伶俐賺錢拎 endorsement,真係靠打part time 或者份正職支持。
田徑係人都知男鬼玩哂
黃種人有幾多可以好似蘇神咁跑到決賽第六
9.86之內?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞