成日話運動員人工底,講真邊個唔想日日都做緊自己想做既野但又人工好

837 回覆
812 Like 233 Dislike
奧運資格係用4年儲分,啲一級大賽多數係其他地方搞,落機第二日會比賽,比完搭另一日返香港,佢地出去比賽唔係去遊學團,唔好將出國比賽當咗係福利,要比喻就好似公司要你出trip一樣

再講,宜家重點係因為底薪太低要做埋兼職,直接影響額外訓練同休息時間,一邊叫人攞獎,一邊叫人兼職,根本係矛盾。結果咪係無獎攞或者啲人放棄,但你地用一個廢字去總結呢個狀況,完全唔了解前因後果。

任何比賽都無人係長勝將軍,有料贏到獎金,啲獎金係會同協會、教練分,唔會100%全袋。的確,放眼全球當然有少數人可以做到,但唔會係因為有少數人做到所以所有香港運動員都可以做到。
屌你冇成績hea 鳩鳩包你食住再加人工三皮好冇 到時應該成班躺平
你玩文字遊戲同我講係無意義,仲好意思話因為一個叫資助一個叫出糧。你咪講吓5日訓練的全職運動員同全職返工有咩分別囉

福利黎講,公務員都有好多架,納稅人錢架,又唔見有人係7000蚊一個月?原來係因為佢地叫出糧呀?

奧運員贏比賽有獎金
有廣告
性質跟本唔同,你可以話公務員做野7,但佢做既野本身都係有作用,我地市民就需要既時候就要用呢種服務,所以佢地有糧出

運動員服務緊邊個 ?所以佢地收個d咪支助囉
香港政府並唔係由民選
所以香港嘅運動政策 機制 並冇公民授權
香港嘅運動員只係代表香港政府同佢自己相關利益機構
所以拎金關我撚事
屌你老味 點解可以咁中point
應該話根本冇必要有運動員
但啲大愛撚又會話咁好多職業都可以冇
咁其他職業唔會只用公帑係靠自己商業化去揾錢嘛
唔通唔係? 屌你咁撚多比賽 一個獎都攞唔到就退役啦 強如林丹都輸過比無數人 包括唔少香港羽毛球手啦 如果一個比賽都贏唔到就咪呃飯食啦 要做運動自己做飽佢
班無腦賤種踩港撚會自動filter呢啲
明明運動員呢啲就同歌手呢啲一樣
你贏到紅到有人氣 咪高收入囉
你廢嘅唱歌走晒音又冇fans嘅 轉行啦屌
exactly 啲光環撚真係好撚on9
弱智先會拎運動員黎同公務員比
屌佢d傳媒講到運動員好撚慘,我地唔夠佢慘咁,我有9免費飯堂比我食咩

屌晒佢地個老母
唔好咁講,呢d野同打飛機一樣,唔打唔會死人,但隔唔時打下,又隔唔時打到一兩獲夠爽既,就有益身心嘛
就拎伍家朗黎講 比上不足 比下有餘
無拎過咩超級大獎 奧運都係打過兩次
但係佢揸車返體院 擺酒係rosewood
咁又算唔算窮虧待運動員
你應該要pin自己呢段野
打乒乓波個藍杜咁廢上屆都已經買咗火炭鐵路盤新樓啦 你講呢啲果陣班賤種光環大愛撚就會話 1. 個別例子 2. 運動員唔可以體面咁生活光鮮咁生活? 3. 其他未有成績嘅運動員呢?佢地就冇努力冇付出?

成班無腦弱智
播但係喺我哋中國香港嘅舉國體育體制底下
係幫緊政府同國家打飛機唔係幫緊人民打飛機呢
不過當然有好多人民喺度自己意淫射埋
其實一項賽事既獎金唔係冠軍攞晒
其他名次都有,係比例少啲咁解
同埋比較有分高級啲同次級啲
實力普通既都可以靠次級啲既比賽賺獎金
全職運動員 姐係講緊精英甲/乙/丙/成年果隻 講到明係全職 絕對係人工囉 你先唔好偷換慨念啦好唔好
仲有咩叫運動員真正收入來自比賽獎金 拎人工唔可以係收入既咩 仲有好多運動項目既冠軍獎金係極之微簿 甚至係無 咁呢D 又點計呀 又係揀做職業運動員嗰刻已經知? 咁全部人剩係玩傳統項目得啦
先前我去元朗廠搵老友
工友訂飯都要18蚊一餐,我估已經係公司津貼左少少

工友一樣有貢獻
選擇職業前唔了解就業前景講到佢好無辜咁

資助如果係人工
低過最低工資已經犯法啦
其實直接告體院已經得
唔洗依家咁走出黎乞人比多啲你咁肉酸

職業還職業,薪金還薪金
你係全職運動員唔代表你有人工
全職家庭主婦都係香港法律定義嘅就業人口/從業員
咁全職家庭主婦有無糧出?講到明全職喎?
定你比家用老婆老母係叫人工?
講起佢,藍杜今屆無鬥心,唔知係咪拎過牌,人工又高,無晒推動力
運動員有夢想 一個月得$7000想加又反
一時又話香港人淨係識返工 窮得只有錢
Cctoy同梁振英話體育界冇經濟貢獻有咩分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞