成日話運動員人工底,講真邊個唔想日日都做緊自己想做既野但又人工好

837 回覆
812 Like 233 Dislike
老實講
你未有成績就想有好既待遇係天荒夜談
咁要睇下support d咩,好似物理治療師嗰d應該1對1
3萬一個月,全部野自費,你點睇?
夠公平啦,係咪?
1對1
發白日夢果班咪想囉
因為真係有班垃圾 成績又無,又唔面對現實出去做野,咪想咁樣R到好待遇囉
遲啲會唔會有人話
「係香港做打工仔真係好幸福」
然後就有堆人出嚟話香港稅率低又有最低工資真係好
咁要睇下3萬夠唔夠應付佢訓練所需開支
你覺得1對1好過份?
實唔夠架,教練一個鐘都幾舊成千蚊,一個星期最少要25個鐘,一個月最少都5萬,再加其他開支,咁睇黎要比成8萬人工一個月佢,岩唔岩數?
運動員生涯去唔到普通返工歲數
完全類比唔到
咁你又要諗下點解共產國家咁流行你主張嘅價值:國家有責任負責訓練代表國家嘅運動員

但西方國家主流係運動員培訓係運動員自己責任,對運動員嘅資助都係杯水車薪
佢應該係頭兩層人工
佢都話係玩劍貴 無直接答jer
你諗野真係好撚離地
點解你似咁憎恨d運動員,連爭取多少少資助都有問題?
睇完乒乓波果班垃圾 同埋 羽毛球 女單果個肥妹真係7千都嫌多
依家一個月所有野全包,仲有7千落袋,呢度條數肯定大過5萬,即係每個月資助左成6-7萬去最「基層運動員」身上,咁仲要爭取啲咩資助?
強如皇馬班足球員 湖人班籃球員都唔見得做到物理治療師一對一
你就要求香港班運動員要一對一
sorry,未計埋你1對1物理治療師,咁最基層運動員應該要10萬up一個月,岩唔岩數?
香港女子乒乓波咪咁囉,精英運動員薪酬,但打落無鬥心
1對1
你知唔知有幾多項目幾多運動員
你諗野唔好咁離地啦
因為人人價值觀都唔同
你覺得唔夠人哋可以覺得已經比多

你成日話應該要幾多,咁做先正常
但又無視自己同世界普遍體壇價值觀都唔一致
你只認為自己嘅標準係應該係正常
其實真係無得傾落去
我覺得其他國家都要支援多d自己嘅運動員
政府擺資源落訓練系統、教練、設備係啱嘅,但咁唔代表要無條件高人工養埋運動員
社會邊個唔使出去搵嘢做賺錢,憑咩做運動員就唔使同普通人一樣面對基本生計問題
兼職出去教下波,接下商業活動好委屈咩
如果全職訓練又出唔到成績,又冇商業價值,咁不如轉行
中意扑野嘅女女 去做雞
好似符合到你所講
做緊自己中意做嘅野 又人工好?🤡
啲細路要求老豆老母加零用錢都要有成績出黎啦,呢堆底薪運動員冇付出冇成績都仲想人加零用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞