成日話運動員人工底,講真邊個唔想日日都做緊自己想做既野但又人工好

837 回覆
812 Like 233 Dislike
好多時冇得選擇,同埋用市場去決定只會造成而家基層運動員資助咁少嘅情況
比賽唔一定會贏
你話間接稅都係交稅,即係香港人人都有交稅
你早d用呢個pt就唔駛比我屌啦,係度死講話資助唔關稅事,見識少到,以為個個都係受眾

仲有,呢個世界就係咁架啦,基層冇錢就要balance 自己,我夠想去做自己理想既野啦,成家等你開飯,你就要放棄某d理想。有乜野唔係有錢人著數d?人地二世祖屌下女都外國大畢業啦
你交唔到十萬咪要人貼囉,咁都唔明,你仲想駁乜
咁你冇料到,贏唔到比賽,拎唔到榮譽/獎牌,好應該識提早止蝕掛?
同埋運動員無成績,咪即係工作做得唔好
咁工作做得唔好,養唔到自己,有咩問題
間接稅?你笑唔笑死人呀?
你到底咩學歷?真心想知。
係唔係冇獎牌就等於冇料?
咁咪好正常 估唔到運動員係連登仔眼中係天龍人職業
咁梗係
個agent開唔到單,同個老闆講,我開唔到單係咪等於冇做野
運動員唔係比較成績/獎牌?
唔通比較邊個熱血啲?
現實啲啦,小朋友
好撚頂癮我估佢應該未夠18歲果啲滿腔熱血嘅青少年
我當你而家交嘅稅比較多,但你成世人交嘅稅都係咁多?

你成世人交嘅稅真係夠政府用係你身上成世人嘅開支? 嗰好講到自己咁偉大去補貼人
你呢個問題好難答你喎,你試下問你老細?
江只係黃絲出氣袋
我唔偉大,所以我反對資助囉,總好過你成世剩係識問人囉
好正入世未深
應該減上加下 所有高層應該拎最低工資 加曬落運動員度就岩啦
Agent都有底薪,而家運動員都係爭取加底薪

不過將運動員同d要跑數嘅人去比,有d侮辱運動員
呢個世界好多工都唔駛跑數,不過呢度好多人可能做緊跑數嘅工/做緊迫人跑數嗰個,然後將呢個思維代入去運動員到
唔係話完全唔睇成績,但唔係攞唔到牌就一定係無料,有資格參加大賽/奧運已經係有料嘅表現
運動員付出左努力去訓練,又要比你話剩係識問人
又咩撚野侮辱運動員而家又唔係屌人老母, 有咩唔尊重
運動員咪又係一份職業, 比較下有咩問題
定你當左自己係神聖無比既救世主
你知唔知塊奧運金牌俾邊個, 其實都世界無咩影響

你無左個廚師煮送, 你要自己煮
你無左個司機載你, 你要行路
你無左個清潔姐姐收垃圾, 你要自己自己送去堆填區

但呢個世界無職業運動員, 都依然可以正常運作架
其實上面就好多講要比月薪去養啊
我覺得某程度上政府都有少少責任為呢班運動員提供一個好啲嘅平台例如設施啊訓練基地等等囉
並未去到話真係要逐個逐個養咁嘅程度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞