成日話運動員人工底,講真邊個唔想日日都做緊自己想做既野但又人工好

837 回覆
812 Like 233 Dislike
因為令呢個社會更多元化,熱愛運動嘅人可以盡展所長
不如諗下點解個社會睇錢咁重,咁追求物質,咁鐘意量化得著斤斤計較又白鴿眼

呢樣野正正就係香港問題所在
lm
其實係香港社會太單一,攪到唔係太多人鐘意運動,所以要令個社會更加多元化

你唔好本末倒置
香港人好矛盾,一路就屌支那嘅舉國體制,但一路就想香港行呢條路。

政府係負責提供平台,喺資本主義社會下,嗰樣運動係受歡迎自然就有錢入嚟,唔需要政府。
點解唔可以期望
你估外國嗰啲運動員唔洗捱咩,唔成功嘅例子大把,係大家睇唔到者。

好多運動員咪又係要去送外賣幫補下
成日話為港爭光,心諗關我乜事,有冇問過我想唔想,d錢都係稅到黎,我自己比小d稅唔好得到獎金應該分返出黎,因為你代表全港,有獎金就私袋,攞資助就話全港埋單

同埋呢d訓練唔係人人都參加得,如果要全港埋單,應該人人都參加得,至少訓練,你理得我跑第尾

其實一個人能夠用自己專長/興趣黎做職業已經好好,全世界大部人都唔係,仲要都係搵錢唔多,問下街邊個清潔工,佢做到仆街雞碎咁多,又唔係興趣,又唔係專長冇得選咋
冇經濟貢獻
點解你覺得自己d稅係資助緊運動員?
其實重點唔係拎唔拎到金牌,而係運動員代表香港出賽,政府又想班運動員為港爭光,比多d資助同支援運動員係好合理,特別是而家得7千幾蚊資助嗰批。

同埋,外國運動員係兼職,即係佢有正職養住自己;但香港班運動員係全職,仲要唔一定每個都有品牌贊助同有廣告拍,政府提高香港運動員嘅資助亦好合理。

同埋比賽有輸贏好正常,唔係話全職運動員就一定會好過兼職運動員,但香港仍然出到奧運三甲運動員。如果純粹用輸贏去決定,咁香港體育發展永遠不會成功。
呢啲個個運動員就會扮睇唔到
總之入咗港隊就要養佢全家,包埋佢退役後三十年
沒有最好,只有更好,唔應該set一條線話某個地方某樣野發展到某個地步就夠
咁點解人哋兼職都可以出到成績啊
你有商業價值、有能力上大賽頒獎台咪全職訓練,有咩理由十幾年但唔上唔落但要求政府養你一世
你咁講,香港今屆都有幾面奧運獎牌,其他國家都有好多兼職嘅運動員贏唔到獎牌。

運動同做科研有d似,努力咗唔代表一定有成果,但係唔係代表要好功利咁去睇你拎唔到牌就係地底泥,冇資格拎政府資助?其實去得參加世界賽/奧運嘅運動員已經好厲害。
你唔好咁玻璃心喇,批評係想令一個地方進步
做差佬好撚辛苦㗎on9
講真唔鐘意差佬一回事,但打個999都要落黎招呼我地啦,但運動員呢?

唔係話唔支持運動,但有無諗過其實社會已經投放左資源落去架啦
琴日聽晴朗有個運動員話希望最低人工起碼2字頭 。心諗你食忽左 無貢獻都想要兩萬 高過一般打工仔 。我覺得13,4k就可以接受,2萬番去吔蕉。無人逼你做運動員,條路自己揀
佢哋正職拍廣告,兼職打波
開口埋口都鳩up然後話想令一個地方進步

你咁想香港進步,又覺得體育嚴重要
不如你以後每個月捐錢比運動員啦
外國就係行呢個方向,私人捐助運動員
有你支持香港體育一定會進步
叫運動員開onlyfans
所有範疇都係咁架喎,科研、醫療、社會福利等等
下下都沒有最好只有更好咁撥款要去到咩地步先叫夠
千千萬萬樣野唔夠撥款排隊有排都未到體育項目啦下話

其實你諗多一步已經知自己講嘅野唔practical
仲係下下鳩up好有見地咁
真係咁簡單咁有效,又咁多好處人哋神早做咗
唔會得你諗到
你個多元化只有體育?
幾時開始可以養埋其他興趣嘅人等香港再多元啲?
康文的班令呢個社會更多元
你諗下養一個運動員幾銀,貼100個市民參加興趣班幾銀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞