成日話運動員人工底,講真邊個唔想日日都做緊自己想做既野但又人工好

837 回覆
812 Like 233 Dislike
咁擺明街邊掃垃圾個個, 對香港貢獻會明顯D
似係你搞錯咗
嗰筆係資助,唔係人工
揀做運動員嘅第一日你就知唔會有人「僱用」你
你要生活到,你咪返工
你唔返工,又要追夢
然後格硬講到政府有責任出糧比你追夢
咁你拎到獎金,又洗唔洗按比例比返富房?
冇得賭 冇人睇 永遠都唔洗諗商業化
個薪級表其實好fair
有天份有料嘅 逗幾皮嘢
冇料嘅 逗7000蚊

亦都話埋俾啲運動員聽 唔夠勁就早啲轉行好過 無謂嘥大家時間 養咁多冇料嘅運動員有咩用先
好多好多,唔係語言可以講到既野
80年代有好多 而家愈縮愈細規模

變左傻人先倒錢去咸水海去養班波牛
咁撚中意做運動
咪去7仔做PT, 放工自己去做運動囉
點解要我夾錢養你做運動?
俾錢你做完運動我會健康D?
你執金牌借俾我打卡影相?
但cctoy果班日日話政府赤字,要求減公務員減議員人工既ching又突然好大愛咁要求政府每個月出幾皮野比果班玩狗屎垃圾小眾運動但又冇成績既所謂運動員
正正係香港咁先令人唔會想投入落去
喺某d地方,d人係窮,所以其實你全職練體育同打份普通工未必差好遠,但體育係有機會令你上到另一個階層
但係香港就係明顯運動員係生存唔到,要真係去到奧運級先叫好d,但普通一份工可以正常生活
我夠人工低啦
喂,人地問你野呀,答埋人先走啦
onL9
所以而家咪就係咁
劍擊果班本身都唔care 錢先會走去練,先會出到三塊牌
窮既運動員係有,例如單車果d都唔係有錢
但咪少人做囉
ching可以開估未
全個連登得你諗到
連登變左啦, 變得好快

先幾年先屌唔知邊個特首話體育零經濟貢獻

然後又幫政府屌美斯唔落場攪到貢獻唔到香港經濟

今日又屌香港運動員, 問佢地逗7千一個月糧帶到咩俾香港
根本養住咁撚大堆運動員根本就係經濟負擔
真係為市民好既
不如將D錢起多幾個游池/運動場/GYM ROOM, FREE俾全港市民玩仲好啦

屌你老味, 已經養撚住班人去做運動, 你仲要喊住話練習練到好辛苦
你有無見過公司秘書喊住話打字打到手指痛架
體育運動固然對自己身心有益,同時亦可作為連繫社區的工具。 體育本質除了身體活動和體魄鍛鍊之外,教育也是同等重要,帶領學生運用自己技能貢獻社會,既是運動能力表現,也是一份福氣;再者,在服務過程中,學生與受惠者產生互動交流,所獲得的感受更是難以在課本中找到的知識範疇,因此非常值得支持。
提高市民對運動的興趣,鼓勵大眾每天運動。
● 吸引大量旅客到訪及消費,令旅遊、廣告、酒店、餐飲等行業直接受惠。 創造時機,促進城市基礎建設,改善運輸、通訊、環境衞生等情況。 為主辦城市建立正面的「品牌」效應,以吸引外國專才和資金。 文化方面,例如: ● 提高健身意識,改善場館設施,促使國民更積極地參與體育活動。
搞唔掂收入學咩人做全職運動員姐?

從來我都覺得要兼職運動員做起, 去到有一定成績, 開始有人會搵你做商業活動, 去到某個位你想再進步而收入又計得掂先好轉做全職運動員

而唔係你走去做全職然後話呢樣少果樣少, 明明冇乜成績又冇商業價值, 但又要求人地補你份「職業」, 唔好講到為港爭光乜乜物物所以政府就要比錢你, 有獎有成績有商業收入你自己冇份嘅?
樓主井底之蛙
人地好多地方運動員窮到食都成問題 睇到你呢啲賤種咁撚無同理心嘅留言真係唔知有咩反應
當你個褲袋有一萬幾千,你都可以好大愛咁拎10蚊8蚊出黎買旗

依家褲袋得幾百
同意頭三句

運動員都會受氣的,單係當住鏡頭面前俾李靜屌,唔會好受掛?

同樣有辦公室政治,人際關係問題,追業績(成績),有啲運動仲要控制體重,身型,酒精,即係你放工放假去玩都要就住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞