成日話運動員人工底,講真邊個唔想日日都做緊自己想做既野但又人工好

837 回覆
812 Like 233 Dislike
驚乜我唔做唔係因為驚乜
唔想做狗有幾難明
果班鬼叫的人捐左錢比運動員未,現在可以寫明轉交比邊位運動員

講起捐錢,我就真係有捐烏克蘭
但自從黃世澤開名郁我,時事台有班白卡仔狂針對我老屈
有捐獻的比無貢獻的人咬,這就是香港
邊有成日講呀,4年一次之嘛,咪由佢哋囉
時事台有質素的發文
好彩就沉底
唔好彩就有班唔講道理的圍屌
其實時事台政策討論不嬲水平極低
通常係有料到的比果班無料到又燥狂的追住狂屌

差評多的POST好多時反而係質素的保證
大把,唐超,蛋餅強咪係囉
數據呢
冇數據尻up就入返老母個西到啦屌你老母
咁我交稅比左邊個,你可以話我交雞碎咁多,不過每個人都交雞碎咁多,政府先有錢,如果我唔覺我資助緊,咁麻煩唔好要我交稅,因為我雞碎咁多幫唔到件事
帶到咩?新加坡一樣好好地
其實班cctoy潛意識就係共產主義撚黎 憎人富貴厭人貧 最支持鬥地主
睇完都唔知亞運有攞牌?
全個世界運動員收入不嬲大都係靠資助,有啲國家係政府比,有啲則係olympic/sports committee比,香港包運動員的嘢唔係例外。

香港自己的弱點,亦即係你覺得香港無可能做得起的位,人少/體育經濟廢/技術折現率低,所以先至更加需要政府去資助。

你講得岩呀,加錢比運動員「出糧」係唔夠,政府最好可以做多一步食住兩屆奧運多咗人留意本地運動員表現,係配套同政策上再做好啲,keep住打造獎牌運動員。有人關注、支持,先會有價值,但前題一定係要令班全職做到成績。
我點樣唔知亞運電競無攞牌?

咩叫都唔諗下件事係雙方?
而家件事就係雙方協議 當你拎到牌 就俾錢你
點解要係你拎之前俾你先係諗到雙方?
你拎牌我就俾錢你 咁就唔係雙方呀?
覺得人地搵你老襯 咁你唔好拎呀嘛

而家亞運銀牌 可以拎3萬幾資助一個月
即係而家香港 有人打機可以打到拎3萬幾 有人跑極都係得7千零蚊

佢拎7千幾唔係佢能力問題 係政府問題 係納稅人問題
真係唔想再晒口水
真係支持/關注香港體壇不如多啲買飛入場睇比賽
依家香港女排對緊韓國
低定底先?

不過太低人工又點生存….依到香港呀
其實政府係提供個平台出嚟,例如場館,稅務呢啲優惠,到最後都要啲人肯課金去支持,到有人留意啲商家自然投資,運動員就得到更好待遇。

講到尾,香港人到最後都係想政府出晒錢,然後到奧運先出嚟自high,平時呢?有無真心畀錢去現場睇?
有 咁我係咪可以講野
因為老美歐洲雖然可能人工唔高
但人地有頂級訓練設施同supporting Team
點解亞洲地方青年隊唔差 但係愈大愈廢 咪就係訓練問題
咁政府兩樣都冇自然可以屌 至少都二簡一搵樣投入掛
好簡單 因為三萬果堆係成個亞洲 成個世界Top 50
你做清潔工做唔做到香港Top 50
其實就算有訓練設施都唔夠,民間係咪咁重視先係重點。日本點解可以喺運動方面咁蓬勃,係因為由細個開始佢哋就好重視,例如球類運動,中學開始就打league,又全國賽,有埋電視直播等等...

而香港培養唔到呢個文化唔可以瀨晒政府,諗下香港人平時有幾留意運動員先啦,畀嗰幾十蚊入場嗌下都未必制。

咁嘅風氣點搞得起
但係日本呢種文化都係政府有份潛移默化地帶起
例如係中小學好重視體育 再比Budget搞好個學界等等
依家唔係話政府係全責定係點 責怪都冇意思
但如果想改善呢個風氣 應該係由政府帶頭改善先
終於有人講人話
明明納稅人供佢實現夢想
就調轉講到為香港而戰
如果用返你哋個講法,咁點解你唔去做運動員?
有咩關係?
係一個邏輯,再加上香港社會現實狀況嘅關係

依家香港政府就係會資助運動員

有邊個玩運動,第一日就係去奧運係夢想

既然你羨慕有人資助,你去實踐夢想,又有人工收,喺香港你咪可以去做運動員囉

假設你嘅興趣或者夢想唔係運動,係香港就冇㗎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞