成日話運動員人工底,講真邊個唔想日日都做緊自己想做既野但又人工好

837 回覆
812 Like 233 Dislike
全香港人都幸福 每人每月派一萬好冇?on99
你運動員做到行業精英自然有獎金有人氣有收益啦
政府洗唔洗出糧埋比陳奕迅張敬軒啊
全職運動員做吓運動就有錢好爽,睇怕資格同門檻個個都meet到。口口聲聲話7千蚊係比啲無成績的運動員班人,自己撳入去條link睇一次全職&精英運動員要求先,記得自己都申請吓,咁咪可以一邊做gym一邊收錢囉

https://www.hksi.org.hk/tc/support-to-athletes/financial-support/direct-financial-support/elite-training-grant/details

講交稅幫人追夢,都唔諗下件事係雙方,宜家係個地方想要國際級成績,個運動員想做到國際成績。話人廢又要覺得啲廢嘅運動員可以拎時間返兼職幫生計,原來進步可以咁輕鬆,得閒做下運動,得閒返下pt。

咁拎金牌關我地咩事,贏咗又無份。哇,你說得對,咁應該唔好交稅,因為大把政策都可以益緊其他人而用緊你交嘅稅。
邊個屌張家朗何詩培謝映雪拍廣告?onL9最叻打稻草人
你有份住你咪話無問題囉

無份住都話無問題既仲on9
4年一度發癲 叫佢地平時比錢睇比賽 不了
以偏概全嘅極致
我俾七千幾蚊你 同我比四萬幾蚊你
大家都係咁訓練 人哋拎到點解你拎唔到?

你想上位,拎高啲資助 想要有廣告
俾心機練習囉 而唔係未成功就喺度要求呢樣要求那樣
不過呢個已經係根源性問題
除咗運動員 政府工都係一樣 肥上瘦下
高級人員加既人工比基層人員多好多

諗深一層 就算市民比$去運動員到 我覺得都係高級人士袋 即係泳總個班 重要打好關係 有能力既都冇得去比賽
好彩方力申肯出聲幫佢既學生 可以比到壓力高層
唔睇由至可
一睇 連電競 中國象棋 政府都有俾資助運動員 仲想點?
我欣賞你呢個邏輯,咁唔該你交稅交到可以cover政府用喺你身上嘅支出先再幫運動員爭取資助
你唔抵得人地平租?
有咩關係?
其實運動算最公平
有冇料無得呃
你跑到9秒8唔通唔出你咩
其實全部加埋一百人有無
咁少人其實好抵比 好過好多無用公務員
上網就聲大大 為運動員痛心 一味叫政府俾多啲錢

FILA而家贊助緊運動員服裝
幫運動員叫苦個班人 有無特登幫襯下FILA
等佢生意好啲 等佢覺得贊助運動員係有商業價值 從而推動商家再俾多啲錢 促進運動賽事商業化?
慷他人之慨 上網講經就最叻
泳總唔係
奧運要收錢都無咩人想睇啦講真
港共用納稅人錢買黎免費播咋
最後又咪用黃藍黎批判個運動員
唔係黃嘅拎金牌咪又係比大家講成過街老鼠
依家仲想要體制式養運動員
如果出幾萬嘅話,其實會令運動員更無動力去爭獎牌
啲人成日都話參考外國,但啲香港人就想行舉國體制。
無成績都搲到港共錢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞