成日話運動員人工底,講真邊個唔想日日都做緊自己想做既野但又人工好

837 回覆
812 Like 233 Dislike
地區永遠無得同國家比
不如話樓主同埋你呢種思維,先係香港運動攪唔起嘅原因
成日屌政府同商界支援不足
時事台對上一次入場支持港足係幾時

就算有成績,時事台就抹紅再批鬥,滋擾到廣告商停合作
呢D叫幫香港運動員咩

愛你愛到鬥死你?
https://www.youtube.com/watch?v=evUTJdADnhI&t=365s
咁我都信你嘅眼光你嘅判斷一定比啲強國話事人更好
無計,港府就係邪惡嘅化身專登搞衰香港體育
對唔住囉
香港人真係好鐘意踩低自己
開口埋口都香港運動搞唔起
你想搞到幾起
不如你比啲例子黎睇下
邊個地方客觀條件相約運動係搞得「有聲有色」
可以考慮做個精英保安
做你真係易
企喺道德高地
口講支持,實際上有無真係了解過其他方體育係點發展?
一味一廂情願覺得養住班運動員拎多幾個牌就係出路

支共蘇聯養運動員唔多?拎嘅牌唔夠?
依家俄羅斯中國運動風氣又如何?

美澳完全唔將養運動員當係國家責任
點解反而做到運動強國
美國班田徑運動員收入低過香港運動員
咁點解人哋稱霸田徑咁多年?

乜都唔知唔理總之就係政府比錢唔夠
總之人哋搞到商業聯賽我哋都要搞到
搞唔到就係政府唔好,商家唔好,市民唔好
但永遠唔問點解人哋業餘運動員成績/排名都可以咁好
但你全職訓練成績都比唔過人仲要嫌人工唔夠高
盲目咁將問題歸咎於運動員無保障所以少人參與
同你講外國都一樣咁無保障就問點解要跟外國
到依家都仲未明由始至終運動要成功都唔係因為外國政府有保障
而係因為人哋肯take risk(亦關人口基數事)
既然你覺得錢唔關事
咁我想請教下 點解外國業餘運動員/收入低過香港都可以成績好、點解香港唔可以學吓外國搞得好的地方?
你講咗咁多point,不如講多啲等大家唔洗淨係向錢看啦
我唔多明
做精英運動員,教個班都一千幾百,每個月返廿個鐘工得唔得?會好影響訓練?
江b變撚左藍屍公主
而家佢慢慢揀玩邊範咋
一個城市點解要期望做到運動成績好勁,要投入好多錢?
做得精英果啲通常都有廣告同埋比賽有獎金
其實根本無講錯
係額外比零用你
明明你攞錢嘅渠道應該係比賽獎金同贊助收入
呢到講到成世得7000一個月
好似我上面咁講,比夠3萬一個月但乜都唔包,全部自費睇下佢地又制唔制,可能連教練錢都比唔起
香港又唔係主權國家,好多主權國家累積金牌都少過香港
點解要調動大量資源去衝金牌?因為你的個人喜好?

絕大部分國家的運動員都唔係靠政府出綜援金養,攪運動綜援的理由?
歸根究底呢個要解決嘅「問題」係咪真係存在?
一個得七百幾萬人、只有城市模式嘅地區,體育要發展到咩地步先叫好?應該攞邊個黎做reference?
下下拎住美澳日呢啲體育強國黎比會唔會太唔現實?

事實上有無一個同香港有可比性嘅地方體育係搞得比香港好?新加坡奧運咩成績?體育發展又係點?

不停諗加錢,不如諗下點解個社會睇錢咁重,咁追求物質,咁鐘意量化得著斤斤計較又白鴿眼,講到包食住訓練支援再有現金津貼做全職運動員係幾咁可憐,講到底到係價值觀嘅問題,你覺得係應得,我唔覺得。
你搵到份鐘意嘅工
一星期五日
每日八個鐘
萬五蚊
係咪真係得
我想講的係香港係累計金牌榜排百名內
實際意義上係比好多UN主權國家都強.,點解仲要加資源

你話唔夠資源,可唔可以講下你想加幾多,當中預計支出?

香港永遠係叫口號就有大量群眾支持,講求實際就單機模式
同埋有時答案好簡單
香港邊度搵西非黑人去短跑,六呎四白人去游水?
亞洲人項目又點同啲億裏挑一嘅國家鬥?
一個咁功利主義嘅小市場商業運動又係咪真係有可能性?
江話香港運動員好幸福,其實根本無咩錯
係連登仔以為運動員個個踢英超咁高人工先叫合理
要撐運動員!改善待遇增加資源!

叫我入場比錢睇波?不了
潛撚到而家
係呀
而且資源有限,乜都要政府俾晒咩
不過最底嗰果grade,可以濕多少少俾運動員嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞