成日話運動員人工底,講真邊個唔想日日都做緊自己想做既野但又人工好

837 回覆
812 Like 233 Dislike
跟本全香港大部份人都係做緊一份自己唔想做既工,日日好似坐監咁先換黎一份正常收入架啦

邊個唔想日日做緊自己想做既野又有好人工先

仲要訓練,同人工都係是政府錢架喎

咩為香港比賽,其實都係為自己比賽啦,唔好下下講到好為香港點點點先得架

運動員既出路,其實只有行商業呢條路,你打得好,出名,有品牌代言

而唔係想政府加人工囉,講真拎到牌人工有幾萬,但拎到牌可能都已經唔在意個幾萬,而有在意出到幾多個廣告啦
你說得對
係你冇諗到運動員可以帶到咩比香港姐
你可以講黎聽下
要做到自己 理想工種
又要 前景好

應該得外國先得
佢講閪到咩!講黎講去咪d量化唔到虛無既自豪感
問題係炒一個膠層可以養廿個運動員
而體會就有廿x個膠層
同感, 所有無市場suppport 的運動都應該業餘化, 根本唔應該有養唔到自己的全職運動員,唔好一日到黑都話俾咁少錢你之類
完全諗唔到, 可唔可以解惑
我係中國香港人呀hi
所有野玩到極致都可以為港增光
人人都話追夢人人都可以靠政府養
等睇引入高材通取代班本土運動員
其實係岩
電競運動員
agree.資助額按成績黎俾好合理, 做得運動員係自我選擇同興趣事業, 點樣衡量你依個個人選擇值唔值得由公帑去支持就一定係睇成績.世界上無人有義務可以無條件咁支持你既"興趣"
起碼唔好太低啦
有啲做到精英運動員都係得$7000
講啦屌你老母
點會底?
叻果班5-6萬一個月
垃圾咪得幾千蚊,獎都冇個
其實香港待遇唔低,呢行係全世界都係貧富差距好大
例如係出面玩鉛球,標槍玩到有排名都係捱窮
所謂外國運動員好搵係要玩商業化項目加成績好

要養起運動員就要改行中國果套
美國排名世界前十嘅田徑運動員都係得每月九千
講到底憑咩覺得養運動員係政府責任?
非洲啲人都係搵幾百一個月
無衝突
搵幾多係市場決定
無經濟價值/市場唔夠資源,咪自然搵得少
你埋你都係答唔到
點解係政府比錢你追夢
唔夠錢生活好似社會欠咗你咁
拎金牌六百萬係咪大家有份分?
講得岩嫁
加多少少比佢地,大約萬頭,維持到生活其實就夠
講真加到三萬比你,你咪好著數
光環又拎哂、錢又有、又自由又唔洗受氣
大佬,我地香港人都返工返得好辛苦嫁
追數跑數比老闆卒
死話要加好多比運動員果班自己諗清楚
錢唔係天上跌落黎,你加咁多,咪要交多d稅囉
train 一個mbbs就算日後撈私家都係有穩定回報(稅收,提供服務)

但train運動員唔同,睇下3大金牌有幾面金牌, 係咩原因令你覺得加人工就多左金牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞