成日話運動員人工底,講真邊個唔想日日都做緊自己想做既野但又人工好

837 回覆
812 Like 233 Dislike
其實已經養緊,即使佢冇成績都繼續比錢佢請教練,呢度一個月可能都成幾萬
答到邊到外國未
仲有 知唔知好多體會膠層以前就係運動員嚟 平時又話運動員退役後冇出路
香港運動員好多都去左做狗
其實有無出路要人同佢諗已經唔合理架啦
高材通轉頭變咗拎綜援, 駛同班運動員搶低薪咩
你依啲濕鳩黃絲政府做咩都屌㗎啦
經過呢個奧運
算唔算拆穿左班運動員西洋鏡
成撚日係到賣慘
點知包食包住
衣食住行
機票酒店醫療
人心不足蛇吞象
個個人都係貪心 冇人嫌錢多資源多架啦
on9在係啲網民、無腦為反而反嘅部分傻鳩黃絲啫
其實政府根本應該唔好比錢 咁樣仲少人屌
否則就算比夠2萬都一定大把人話低
有樣野叫交稅
師兄拎開綜援0稅?
嘩咁撚偉大
做精英運動員的先決條件,淨係講丙組(一皮嘢資助)已經要係全國賽頭3,或者世大/亞錦賽8強,呢個已經要求本身難度已經好高;要做到甲+級得2個可能性,一係奧運一係世錦攞牌,香港呢兩屆只係得嗰幾個,點解會覺得做精英運動員好好pay

一個運動員入到亞洲頭8,無論放係邊個國家都唔會係容易,無全力練返十年八載都唔會做到。
香港政府無嘢多,錢最多,資源充足,點解唔可以好好咁培養自己的體育產業?比賽出香港區旗,擔住香港隊個朵,上到台仲要播國歌,要政府科水有咩問題?

做音樂/演藝,都至少有唱片公司/電視台簽你,課水比你拍mv、錄音、裝身。再者,音樂不受年紀體格限制,而且壽命極長,胡楓都可以開con。

奧運好多項目都無公司合約制,而運動員最當fit一定係30歲打前,有時限,又競爭緊世界席位,性質、難度都完全唔同層次。

香港人之所以覺得運動無經濟效益,係根本香港從來無認真發展過運動。唔好講睇NBA頭排可以成皮嘢一張飛呢啲極端,Grand Slam/Grand Prix/World Champ/League,你做得起令啲人肯買飛,邊樣唔賺錢,邊樣唔係提升緊你個地區的吸引力,唔係boost緊經濟。

追夢係個人,如果單純覺得運動員成就只係屬於一個人,成功失敗同社會毫無關係,培養運動員無意思,未免將運動睇得太低,可能就係因為咁香港運動發展咁差。既然有成績又要比你香港政府打晒飛機,咁唔好輸打贏要。一邊想你做世界top3,一邊投放雞碎咁多嘅資源,而門檻又極高,本末倒置。
傻閪 講嚟聽吓有咩貢獻喇
唔偉大?你估個個好似你咁無用稅都唔洗交咩
痴撚左?自己㩒翻上面睇啦
咁你有冇諗過,點解香港無空間比人發展不同職業呢?

最低工資都叫老馮/特權?
仆街+無恥到

抵你做一世奴隸加油師兄

Nevermind u like la
認真回覆 好有心機覆班on9
其實我諗運動員本身自己都唔敢出黎講d咩,但有班大愛撚走出黎幫人發聲
舉例子舉胡楓
咁我都舉江旻惠都得啦
幾多tvb老臨成世都朝不保夕
舉例子舉nba
香港都有甲一你睇唔睇
劍擊館成個場參加運動員加埋
都唔夠1個lbj貴啦
要講搵錢
咁比錢ruby 足球 籃球得啦
劍擊笑撚死人咩
邊個唔想有空間發展
你都要客觀睇吓現實條件架
美國夠發展空間啦掛
美國班世界級田徑運動員拎緊幾多資助?
係咪美國運動員都係奴隸?

淨係運動員追夢有光環都唔叫特權?
你有無聽講過玩樂器有政府養?
個個人話追夢就要政府包底照顧你生活收入
呢個世界仲邊有人返工

活喺自己烏托邦去睇世界
現場思考就話人無恥
你又肯交多幾多稅去養其他人追夢呀
香港人自己都冇心將運動產業化,淨係將個波拋畀個濕9政苦

結果搞到香港人做運動員就要舔政苦鞋底咁
你交幾撚多啊 講黎聽下 睇下每個運動員分到幾錢
教練 食住 唔講
抵你條柒頭現實五皮都冇
加油垃圾
唔洗like 因為我知你啲柒頭都唔like咁低人工
但你冇能力
ryan上節目都話收入唔錯夠洗啦

https://youtu.be/hh9_YAq7ZU4?si=j-eG97xAmtd9pmhY
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞