美國大學證生酮飲食 加速器官衰老或增罹癌風險

735 回覆
378 Like 31 Dislike
斷食佳品
咪<9%
所以話佢個design怪
碳水飲食幾千年
冰水仔幾死
都肯大量食芽菜仲做乜野仲要keto咁麻煩
Well
Keto要食好多菜
168即係分兩餐囉

背後原理又係熱量赤字
咁咪改飲食,同做運動,做正常嘢去減肥。
點解係都要生酮飲食咁極端?
以前斷食同Keto呢d係目標為本,短期既飲食方法
等d演員/運動員快速減磅,唔係長期餐單

俾d濕尻KOL吹奏完就變成咁
好似幾年前Tabata同HIIT,明明係運動員練爆發力同體能,又劣化變左所謂“afterburn十分鐘減肥”

減磅(唔係脂,係磅)就係單純熱量赤字
如果要講埋保肌/增肌,運動表現同健康,呢d就真係唔係睇幾個kol學下keto就會識既野
食菜取代咗過量熱量吸收自然會瘦,有咩需要keto?
純減肥根本可以唔駛做,
我之前有份工,工廈區附近得啲垃圾食,
冇食lunch 2年,瘦咗50-60磅 人仲健康咗
想逼死人?
咁用咩
這些小鼠90%以上的熱量來自脂肪,不到1%來自碳水化合物。對照組則遵循標準飲食,其中17%的熱量來自脂肪,58%來自碳水化合物。

有冇人真係會咁食
食一餐唔代表食得少都可以食曬全日需要嘅營養
反而斷食我覺得最有用就係控制胰島素,二嚟令飲食變得規律咗

我自己做基本斷食168,放假有時204, 食頭尾兩餐,中間可能會食啲nuts/90% choco,正餐低碳多肉多菜,注意食緊乜落肚,每日總食量比起唔做斷食係無乜分別( 有時可能更多
做咗幾個月人係有瘦咗,又少咗成日想食嘢嘅感覺
其實飽唔飽係睇你揀咩食唔係件野食有幾多卡路里
快餐文化最可怕係高卡但唔飽
食whole food其實係好撚飽,keto既一個原理都係食蛋白質食飽係好撚辛苦,所以先好似“可以食飽”

但健康飲食係現代社會係非常貴
我都覺得生酮飲食係極端 , 叫人飲油雖然可能真係work
但我認同低碳水對減肥係好有幫助 , 未必一定要生酮
這些小鼠90%以上的熱量來自脂肪,不到1%來自碳水化合物。對照組則遵循標準飲食,其中17%的熱量來自脂肪,58%來自碳水化合物。
食90%脂肪
其實你講緊嘅少食多餐
咪同食零食一樣
好多肥人肥嘅主因嚟喎
控制唔到食慾係self-control嘅問題,keto咁麻煩 self-control差嘅人咪仲難實行,唔明點解會適合
啲肥人個閪口食少陣嘢都唔得嘅
減肥係世界上最容易做到嘅事黎
唔使叫你主動做運動
剩係叫你個閪口食少陣嘢已經減到
連唔食嘢呢個被動動作都做唔到
班肥人本身連意志都無
仲可以做得出乜嘢有意義既事出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞