美國大學證生酮飲食 加速器官衰老或增罹癌風險

735 回覆
378 Like 31 Dislike
哇 你學魔法㗎 定靈教?
但人類既生活型態都轉左好多, 唔好話幾千年
一百年前啲人都唔會一日坐到黑, 返工坐搭車坐返到屋企就攤低

利申: 都唔係完全信keto, 但相信原型食物均衡飲食
老土講句,真係睇個人適唔適合
咁點先為之適合
有好多人都會忽略一句「請先諮詢醫生意見」

食原型食物,減醣我都認為係合理嘅
不過去到再極端嘅方法
科學界而家有冇定論先
要paper,新舊兩邊都有paper
用賭錢或股票做比喻,未100% confirm咪均衡落注
傳統方法又唔係唔work
唔係下下要all in先叫正確嘅
事實上低碳已經同金字塔好似係精製碳水減少啫
根本任何一個diet都未有足夠多人數+長時間嘅數據

我覺得最可靠都係睇唔同國家飲食習慣,睇trend,分析佢哋食咩多

佢哋嘅研究通常都係幾十個人幾個月咁,然後下結論

同埋啲人唔理解食物由耕種同入到包裝,中間經過啲咩過程
例如米同小麥咁,最有營養嗰部分係個germ
但入面有油份,唔可以保存得耐
所以無論糙米紅米定白米,全麥麵粉定白麵粉,都係無咗個germ
除非好似日本咁先進有新鮮米/ 即磨米,要放雪櫃/冰格,或者你自己磨麵粉
根本市售嘅米同麵粉個營養價值差別細到negligible
但商人就吹到好大,然後又有一大堆農場文

另外一樣就係食油,就算你係同一個原料,提煉方法都可以好唔同

如果真係要健康,真係要樣樣嘢都稱下計macros micros
仲要定期驗身 根據身體狀況去配合
版本更新咗 雖然冇金字塔咁易記
呢篇嘢比人屌到飛起
基本上就係一個joke
不嬲生酮都唔係適合所有人架啦,你咪試下一排,精神有冇好度囉,就係咁簡單,係度拗咁多
6隻小鼠喂食生酮飲食3週
紅酒都唔得?
咁係你未慣姐
我之前168之後細食咗好多
全日可以食以前一個晚餐嘅份量就夠
好多時都係真係怕肌肉同新陳代謝跌先特登食多啲嘢
食即食麥片原來好唔健康?

仲諗住用黎降膽固醇
你可以睇吓呢個study

https://www.thelancet.com/article/S0140-6736(19)30041-8/fulltext
唔係啦
你可以將168同calorie deficit一齊做
但兩者個概念唔同
168或者其他intermittent fasting都係旨在控制胰島素
本來胰島素過高/過於浮動嘅人
控制返去正常水平會無咁易攰 有活力啲
血糖控制都會比較好
但呢啲都係好內裡嘅嘢
要顯得減脂有分別都係要靠calorie deficit

另外上面都講得啱
斷食係叫做provide咗個動機畀一個人去開始自律
但唔係只做斷食就一定會瘦
唔係唔得
但之前吹話有益心血管健康乜乜乜有啲存疑啫
講返個人經歷

我由十幾年前已經試過 ketogenic diet,當時係因為做 body check 好多指數都差,尤其係高血脂同超低 HDL,所以走上 ketogenic diet 既路。

講返自己 background,我係不嬲唔食甜,只係勁好飯同麵。

食左 3 個月生酮,效果顯著,先唔講瘦返唔少(本身算瘦底肥肚+肥面),血脂跌返落勁低水平,HDL 都升返少少(唔算多,後來睇返 HDL 本身變得好慢),所以 3 個月後 keep 住低碳(食返飯同麵但食少好多),體重再繼續慢慢跌之餘,我嗰年個人係明顯健康咗同冇病過。

你問我 ketogenic diet work 唔 work,我覺得係堅 work 同我比較相信佢係 healthy。

後來慢慢又開始多返碳(自己紀律問題),四五年後先開始慢慢反彈返。後來間唔中都會做下間歇性 keto,到十年後既今日體重都叫 keep 到。

我並唔係 keto 盲目既擁護者,不過我自己確信 refined carb(當然,sugar 更加係)係 evil。例如我唔會 100% 講 saturated fat 一定係健康啲(但我信 refined polyunsaturated fat 係 unhealthy)。

寫左咁多,唔係為 keto 護航,不過見好多人可能未試過 keto 就盲屌,我又覺得要分享下自己經驗。

long term 黎講,我自己係做唔到 keto,因為我太鍾意食飯 不過我相信健康既食法,係 moderate protein and healthy fat + 少量 carb(當然,蔬菜可以大量食)。太多人妖魔化脂肪,其實脂肪唔係咁可怕。
無論金字塔定餐盤大家都係base on 均衡嘅原則。金字塔過時係因為而家已發展地區人均勞動量下跌唔使食咁多碳水,但本身個rationale 點都係科學嘅
自己煮燕麥啦
唔同持份者會出唔同報告
市面大把低卡飽肚嘅食物
但班肥人根本唔會想食
人工糖份包含代糖?
你食乜fat食到LDL跌
意大利 希臘嗰邊好多人飲油,唔關keto事
但人哋有極靚嘅橄欖油

識一個人keto係日日食牛扒bacon咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞