美國大學證生酮飲食 加速器官衰老或增罹癌風險

735 回覆
378 Like 31 Dislike
飲湯水類嘅嘢就算無藥效 個人都會舒服好多
同埋我覺得最特別係啲中式糖水 或者竹蔗茅根 雪梨水呢類嘢
飲完真係有舒服嘅感覺
而唔係一般甜品食完之後糖上腦嘅興奮感覺
得6隻老鼠做研究夠唔夠力support?

其實減肥/健康
飲多啲水 少食精製澱粉質
再戒精製糖 講緊零食 台式飲品嗰啲
運動都唔洗刻意點做
短途車程就車都唔搭 行下路 好似係

利申 做左上面啲野兩個月就冇左脂肪肝同減左8kg
中間有間中168可能都關事(其實係無意中168左 因為冇食早餐)
6隻
其實好撚簡單原理

input and output

如果你身體係唔需要日日勞力output

咁你2餐都維持到機能的話

真係無需要夾硬食更多等身體做extra的野去堆積呢d多出黎的野

咁如果你日日極大勞力輸出, 我相信你三餐都唔會食到個人肥或者有乜問題

一般都巿人係無需要食咁多野
其實個次諾貝爾根本無強調過斷食 同埋業界分析細胞自噬攞獎根本無關斷食事
班斷食信徒根本痴線 左痴右痴攞彩
你真係九唔搭八
咁你飲湯唔食渣嘅?
我覺得你係飲多左水(去濕茶)
所以你覺得好左
咁你至少有時間畀佢消耗,食曬三餐就冇時間畀個胃休息同消耗能量
好彩我係光合作用派
x2
168控制胰島素 血糖
減肥係減碳 低脂
每次呢d out of 西醫的學說

最大阻力係班醫生自己

因為得到由葯廠資助推出的醫學智識,機器同葯物

先令佢地得到咁高的社會地位

out無佢地study的野佢地都係覺得你無學識
咁係湯健康定湯入面嘅材料健康?
如果係後者咁可以同你講啲湯渣你唔攞去滾嘅話營養更完整 所以「滾湯」呢個行為本身對健康係冇正面效益
HDL 我要睇返,當時記得係有增加,只係比我 expect 低。關於血脂,可能係,我唔敢話係唔係關 calorie deficit 事,不過起碼證實到血脂同食 high fat diet 無關。

至於話我紀律唔好我就不能同意啦 雖知喺香港呢個地方,仲要係十年前,要好 discipline 咁 follow keto diet 係幾難既一件事。

另外個實驗我未睇啦,我始終覺得 n=1 experiment 有一定既參考價值
勁撚可憐
以你邏輯只要食物加工都會營養流失/多左其他微量元素
一係你生食所有野一係你就吊鹽水想要咩維生素放落去直接吸收就得
你個柒頭皮同冰水佬話進食會增加食道癌風險一撚樣
我膽固醇超標 而家早餐食麥皮 其他時間盡量清淡d
其實個研究都唔係用用緊生酮飲食需要嘅比例
邊個話生酮飲食唔使食多菜,同埋適量蛋白質
建議睇下Dr. Berg
人生存,除左呼吸係免費,起居飲食都係錢。
到底大家睇醫生食藥既利潤多,
定生酮飲食既成本多?🤔

咁就好似做運動咁,都可能要join gym membership / 請PT,但係都可以自己係屋企睇YouTube跟著做,豐儉由人。
有無諗過個個走去食肉,世界會發生咩事?糧食危機,環保咩問題都出晒來。

現代社會有好多野就算啱,但上面嗰班人都唔會話你知,因為會造成社會混亂,所以大家都係繼續食碳水啦
根本身體會自動同你講你要d咩
感受身體 同自己身體對話
唔係要講到好超自然既話題
呢d其實係人類自古以來有既能力
但科學興起
人類就將感受世界 環境 自身 既能力強制放低左
加上唔同科學 既說法 去精神層面 令你將呢種能力進一步減弱
但只有慢慢練返 其實好多野 係用思維可以感受同改變
當做好自身感悟之後
你甚至可以感受環境 別人內心
最後控制同改變佢地
但呢d都係要經驗
只食晚餐
我意思唔係話諾貝爾獎未必啱
而係通常啲人只拎一部分內容任意解讀
個研究係研究細胞自噬機制
然後KOL同content farm只係拎住斷食、自噬呢啲keywords嚟講自己嘅結論

https://tfc-taiwan.org.tw/articles/563

呢個就係宗教化
即使神一定啱,即使聖經一定啱
唔代表解讀聖經嘅神父講嘅嘢係啱
神父想屌細路屎忽,係神父嘅諗法
唔係神嘅旨意
根本健康就係做到自己想做既事
你都弱撚智
我冇話湯係「唔健康」
只係話湯並冇特別有益健康嘅位
你係語言理解有問題定智力本身有缺憾?講講下冇啦啦又講咗去食樹皮 完全唔知你做緊乜9

收撚皮啦屌你老母
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞