美國大學證生酮飲食 加速器官衰老或增罹癌風險

735 回覆
378 Like 31 Dislike
冰水佬係咪收皮?
咩168,斷一餐依啲全部都係偽科學
你冇食上一餐,你個身體就會係你下一餐攞多啲energy儲存
想減肥坐底每日食4餐以上,然後每餐食少啲,個身體自然唔會儲存太多energy
飲食運動係一個好好嘅例子
證明資訊爆炸泛濫
未必對人嘅判斷有好處

邊樣好,我都判斷唔到
或者兩種都各有優缺點
不過通常啲人都係拎一大堆資訊當中嘅一小部分
去支持自己嘅立場
經典例子係早年關於細胞自噬嘅研究拎諾貝爾獎
好多人就咁睇個標題
就解讀成斷食可以抗癌又延年益壽

資訊多,但碎片化
講嘅人係咪真係有咁充分知識
反而變到好似宗教信仰一樣
只係睇標題
但以知識、科學嚟包裝自己立場
生酮會影響運動表現
食咁多油同肉類當然唔會夠均衡飲食健康
睇少啲白兵啦弱智仔
無用食物金字塔好耐
條友除咗浸冰水有啲gimmick外,其餘講既內容都無乜support純粹content farm
讀過bio你要説服我keto無害真係要拎paper出黎
拎半個鐘睇下protein/fat既digestion path就知長run好燒器官機能
可惜每次連登keto post大部分都係睇完幾條youtube片就當自己大師同bio友辯論
其實冇必要, 老實講,要好極致既, 冇運動既食咩都冇用
9成脂肪
冇講咩脂肪source
唔知有冇蔬菜
得1成protein

依個真係坊間個keto?
正常人一星期一餐都夠啦
仲瘦得快
食品公司開始驚了
又黎講撚到口臭 話知你斷食定生同 總之熱量赤字啦
根本9成9啲人都唔係健康出發,係想減肥而又唔想點戒口
斷食同生酮完全係兩回事
生酮係信仰 你講科學把撚咩
D人成日講生酮幾好幾好 其實同柯尼陀佛同神愛世人差唔多
你攞幾多科學出黎d生酮撚都會講埋d白痴野
咩餓死癌細胞咩咩柒柒 人地要on9你唔比佢on9咩
都唔係咩陰謀論,啲學院無可能整個研究倒自己米飯班主米。
底學歷反科學傻閪
佢無醫學相關知識,只係睇完啲content farm再自己鳩up
即時諗起個冰佬
有冇人長期食即食燕麥
https://lih.kg/BNwataX
#211 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

肯覆返個邊未?
即係少食多餐應該係好過正常食量三餐咁?
一向都話係對減肥有效
不過器官會頂唔順
只可以做短期

只係近年俾人吹到好似唔使均衡飲食都可以減肥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞