美國大學證生酮飲食 加速器官衰老或增罹癌風險

735 回覆
378 Like 31 Dislike
我生酮唔會長期,而且體脂高低主要睇熱量攝取多少,我一樣可以餐餐雞胸西蘭花咁食去降體脂
有冇諗過可能係keto搞到你連長期keep正常咁簡單都做唔到,keep體脂好講肌肉量同代謝,唔係玩健美洗撚餐餐食雞胸西蘭花,我就未試過咁樣當一餐

我諗我應該夠肉掛
https://youtu.be/wBsnk2PtPeo?si=97RTWaEmYLPcMn6G
呢度講左點解low carbs diet效果好過low fat diet同calorie restriction diet
愈睇愈覺得你行keto都唔知為乜,唔行正正常常會keep得仲好又舒服好多
咁有啲健身撚話要食大量熱量等個身體似熊體態又係咩健身方法
之前講過,保持代謝靈活性,我目標唔止係減脂。

同埋我又唔覺得辛苦
增肌期就要食夠熱量盈餘 呢個時候就會肌肉up 脂肪up

減脂期就要食到熱量赤字 呢個時候就會脂肪down 肌肉down

所以飲食控制就學識點樣增加最多/流失最少的肌肉,轉換最少/消耗最多脂肪。

當然有條件可以增肌減脂一齊做
曬太陽有光合作用就夠啦
乜撚野叫代謝靈活 玄學咁撚樣
最慘你而家係連脂都減唔到又keep唔到
你都幾包拗頸

人哋70kg肌肉 18%體脂如果唔係為比賽根本就好fit啦咁都要比你串
代謝靈活性係指咩?
想學下嘢
條友身材柒撚到
唔係話佢唔fit,係呢個水平好簡單就可以透過正常一般飲食同運動習慣就維持到同唔難做得更好,keto對佢嚟講完全係一個攞嚟搞,相比下冇優勢嘅方法,佢係基於迷信先繼續keto咁
其實只係指脂肪供能同碳水供能既轉換靈活度

當然呢樣野只係一個概念,冇醫生証明冇足夠研究同文獻去証明Keto 同 正常飲食交替會確實提升到供能轉換能力,純粹只係自己年紀大代謝能力差想驗證一下呢個學說。
你口中好簡單既事對一D胰島素抵抗同甲狀腺功能減退既人黎講係就好似同跛左既人講跑步好簡單一樣

之前提過肥胖有好多原因,只有搵到原因先可以有效針對到減脂,而我純粹係為食
尖沙咀麼地道好似有個醫生專sell 生酮飲食,拍埋宣傳片去搵錢
土剋水,木又奪水
都話嗰隻蟹腎虧架啦
達爾文
死肥仔個閪口又有藉口不斷食嘢
白兵又中
白兵做咩擺我上枱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞