美國大學證生酮飲食 加速器官衰老或增罹癌風險

735 回覆
378 Like 31 Dislike
所以專家真係食屎
依家都可能係碳水食物銷量低左先出黎講
或者遲啲又有金字塔3.0
紀律唔好唔係指緊你嘅態度 而係最後堅持唔到keto嘅結果 呢件事直接影響你個case嘅參考價值
都係咁講你血脂跌左可以因為好多嘢 通常人一開始留意自己健康就唔會淨係左一件事 你唔清楚係咪一定係因為你其他習慣改變抵銷左你 high fat diet對血脂嘅影響 所以實驗有control去控制差異
你衣個係12 小時斷食…
平時都飲得多水,帶水返工出街
去濕茶只係替換平時飲開嘅水
儍西先信,即屎減到又點,輸冇健康。
柏格好似比人爆左係騙子
可唔可以講多少少?
你個袋得10蚊, 點樣變$100出嚟?
邊度講
咩叫cancer植物油? specific少少得唔得
橄欖油都係植物油黎,公認最健康,點計?

合成肉/processed meat由day one已經公認唔健康。邊度話最健康?

麥皮的確本身健康。你反諷既話麻煩提供理據
茶就無留意
湯方面
純粹for好飲嘅蕃茄薯仔排骨湯飲落就無乜感覺

同埋平時都飲得多水
飲去濕茶嘅量係替換飲水量
同水比較都係有分別
真係好可憐
你提出嘅立論係滾湯呢個動作係會破壞左食物嘅營養
只要食物經過加熱點都會流失食物嘅營養,甚至增加其他冇益嘅微量元素
就好似行路會增加腳痛風素亦都可以增加肌耐力增加新陳代謝
你就黎同我講行路「健康」嘅點係邊
係啦最好乜都唔好做等死就得
如果真係要食嘅話,你買一隻rolled oats嘅嘢自己煮,會健康過Instant oats
可以加D堅果 生果咁,落糖漿都盡量揀返maple syrup蜜糖咁

另外有隻叫做overnight oats嘅嘢,浸D燕麥浸一晚然後隨意加toppings,口感好好多
我覺得麥皮有D似紙皮日日食頂唔順

另外我會將D燕麥打粉,加D香蕉,奶,蛋,泡打粉,蛋白粉,就係一個好好食又有營養嘅pancake

都有好多方法食燕麥,上網應該好多食譜
但你要小心D,麥皮唔多飽肚但熱量又好高,最好搵個量杯或者磅控制下份量
你覺得美國多肥佬係因為食太多碳水 意粉 飯, 而唔係班couch potato 一路食零食一路睇電視 從來唔做運動?
both
薯條pizza
其實都好難,低碳就易啲
心靈上既按摩比起肉體更重要
你講乜撚柒嘢
原型食物入面嘅微量元素係人體有需要 我講嘅係滾湯會破壞埋呢啲本身有用嘅營養而唔係「多咗」

仲有係所有加熱食物嘅呢個行為都會破壞咗食物嘅營養冇錯 所以唔會有人話乜蒸/炒/煮/炸 有益健康

呢啲只係一般處理食物嘅工序
並冇對健康本身有乜助益
而佢特別抽出嚟講滾湯有益
我係希望佢講到一啲滾湯喺健康帶嚟嘅bonus
咁你係咪生食肉?生食瓜菜?
你點都係要煮嘅 拎去滾湯只係其中一個煮法
想知你diet係點?係咪只食raw food?
YT 大哥, 每日一餐, 生酮, 日日GYM, 一樣靚BODY
咁想問滾湯呢個處理食材嘅方式比起其他烹飪方式有乜好處 同埋你係咪認同啲湯水本身冇營養?
我都諗呢個可能係安慰劑效應
不過既然有效,又唔係特別有害
咪繼續
想健康得嚟又想食飽飽,喺餐前食牛油果/香蕉/蕃薯/雞蛋,想做盡啲嘅話就逢初一十五斷食

生酮飲食唔知邊個智障諗出嚟,信嗰班又追捧先攞命
大把做開運動 無論pro 業餘 甚至玩興趣班嘅人 食碳水都冇話肥到影響健康……
少睇youtube
邊個冰水佬?
我都唔知你做乜鳩
所有食物都有烹調嘅過程
你話加熱就失去營養本嚟就唔成立,你係咪乜春都唔食先?
湯又好 煎炒煮炸燉都好,食物都會有佢自身嘅營養,即使垃圾加工食品都係會有營養,午餐肉都有蛋白質
不如你諗下湯係咪真係比其他方法烹調更加唔健康先啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞