美國大學證生酮飲食 加速器官衰老或增罹癌風險

735 回覆
378 Like 31 Dislike
其實人類飲食幾千年黎改變左好多
條撚樣而家已經冇po食嘢片水鳩完觀眾跟自己吸完流量拍拍囉柚走左去
咪就係營養不良先瘦到

好多年前一日一隻蛋都會話超標
而且已經唔會再咁講

不過太極端嘅飲食方法,長期落去一定比人取代
Keto醫心理?心態差到連揀食咩都控制唔到仲要佢玩咁麻煩咁嚴格嘅keto,真係多鳩餘
食物滯留嘅時間有限
一般觀念下嘅飲食習慣係全日都有固體食物喺胃入面消化緊 而間歇斷食有一個比較長嘅進食間隔 中間有段時間係胃裏面冇嘢

同埋你限制咗進食窗口之後食少咗嘢係常態
我個人經驗,試咗幾年168,連生酮丸都食埋,冇用,加埋都係減咗5KG
依家除咗早餐其他兩餐都係食M記,外加兩餐生果,已經減咗成10KG,控制得好好
另外唔知有冇關係,我通常一日會盡量12個鐘內解決晒依5餐
好彩短期無出事 都無人知長期事 keto開始hit嘅時候就開始做個班人應該而家都未老
想明顯又快減肥既唯一方法就係餓。基本上睇裸體求生21天就知。只有餓先會明顯減肥
咁梗係有運動最好
只係啲人經常將主次關係搞錯咗
講到好似運動係減肥嘅主力咁
真 不過信仰呢啲嘢佢地係好忠誠
假設餐餐出街食
就算幾餓個午晚餐都一樣份量
咁咪痩囉
唔係個啲地盤佬咁唔食早餐
之後午飯叫多飯多汁
識人KETO, 後生中風走左....
(我知你地一定話佢方法唔啱/唔關KETO事)
個研究有冇資料睇睇

90%能量來自脂肪, 生酮都唔會咁食啦

剩底10%用黎食菜同蛋白質點夠

仲要比咩fat又唔知, 不過呢d老鼠實驗9成係比垃圾fat

就算好撚反對生酮, 都唔應該跟食物金字塔,太唔嚴謹

跟地中海飲食就ok, 食物盡量食原型食物

澱粉就揀d薯仔, 蕃薯嗰d黎吸收, 整到變抗性澱粉更好
講到尾都係熱量赤字
又要靚fat又要食菜又要計數,有咁嘅執行力就節制飲食做運動啦
碳水飲食人類實行左幾千年有幾難明 智障?
唔讀書都做到醫生
work咪得囉
真係好癲,成班重討論到不亦樂乎,真係好可笑
好心你無讀過書就收收皮先
少食多餐係十幾年前一個好錯嘅概念
肥人/有胰島素抗阻嘅人會因為咁而令胰島素急上急落
同埋你嗰句攞多啲energy真係on9到無倫
本來食物嘅calories就係fix 唔會增大
至於話吸收得多啲 本來食嘢計卡路里就一定係按maximum嚟計 所以只會低過唔會超過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞